Werken als coach

Een coach heeft een hoog uurtarief. Daarom kan het werken als coach zeer aantrekkelijk zijn. Iemand hoeft geen speciale opleiding gevolgd te hebben om als coach aan het werk te gaan. Tegelijkertijd zijn er zeer veel coaches en is de concurrentie groot. Een coach ondersteunt iemand vaak in het werk door deze te laten reflecteren op eigen gedrag en eigen keuzes. De afgelopen jaren zijn er in Nederland veel meer coaches bij gekomen. Dat komt omdat het een makkelijk toegankelijk beroep is. Een opleiding tot psycholoog duurt bijvoorbeeld vier jaar en opleiding tot basisarts maar liefst zes. Het beroep van coach is echter vrij toegankelijk. Vaak besluiten mensen op oudere leeftijd om als coach aan de slag te gaan. Het zijn vaak mensen met een bepaalde levenservaring en die het beroep waar ze werkzaam in waren zat zijn. Ook is er vaak een oprecht verlangen om anderen te helpen. Niet zelden komen mensen op het idee om als coach aan de slag te gaan nadat ze zelf baat hebben gehad met de begeleiding van een coach.

Hoeveel coaches zijn er

Hoeveel coaches er precies in Nederland zijn is niet duidelijk. Dat komt omdat coaches zich dus nergens hoeven te registeren. Het Tijdschrift voor Coaching schatte at er in Nederland rond veertigduizend coaches werkzaam zijn. De meeste coaches helpen mensen in hun werk. Er zijn veel manieren waarop de verschillende coaches zich omschrijven, bijvoorbeeld als leiderschapscoach, team, lifecoach, droomcoach en competentiecoach. Het Career Management Institute (CMI) denkt dat er fors minder coaches zijn, maar nog altijd fors minder, namelijk vijftienduizend. Bij dit instituut zijn meer dan vijfhonderd coaches geregistreerd. Het CMI heeft een heel registratiesysteem. Door een keurmerk wil zij aangeven wat geschikte coaches zijn. Tegelijkertijd kiest lang niet elke coach ervoor om zich te registeren, omdat daar ook weer kosten aan verbonden zijn.

Hoeveel verdient een coach?

Het beroep van coach verdient niet per se heel goed. Het uurtarief dat de betere coaches kunnen vragen ligt wel heel hoog. Iemand die bijvoorbeeld mensen in het bedrijfsleven begeleidt kan meer dan honderd euro per uur vragen als tarief. Tegelijkertijd zijn er heel veel mensen die blij zijn als ze maar een paar klanten kunnen vinden. Er is namelijk veel concurrentie en in het vinden van geschikte klanten gaat ook veel tijd zitten. Wanneer iemand besluit om te gaan werken als coach kan hij of zijn beter besluiten om dat naast een bestaande baan te doen, bijvoorbeeld twee dagen in de week. Wanneer het dan goed blijkt te lopen kan men altijd alsnog besluiten om meer dagen per week als coach te gaan werken. Verder is het belangrijk dat een coach zelf ook genoeg vrije tijd vindt. Wanneer dat niet gebeurt wordt iemand ook minder scherp in het werk, terwijl dat juist een heel belangrijke eigenschap is voor een coach.

Werken als coach

De gouden tijden voor coaches begonnen in 2001. Het UWV privatiseerde toen de begeleiding van werklozen. Sociale plannen waren toen zeer populair en coaches gingen mensen van baan tot baan begeleiden. Er werden daarom veel loopbaancoaches aangenomen. Het UWV werd echter fors gekort en moest ook bezuinigen. Het budget van 126 miljoen werd helemaal teruggeschroefd naar nul. Daardoor verloren 1.600 hun baan. Tegelijkertijd bleven er nog altijd veel meer coaches de markt op stromen, waardoor de concurrentie nog groter werd. Er zijn ook veel aparte opleidingen, zowel voor beginnende als gevorderde coaches.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coaching vaardighedenCoaching vaardighedenKan iedereen een coach worden? Kan iedereen een coach zijn? Een deel van de kracht van coaching komt vanuit de coach zel…
Freelance tekstschrijverFreelance tekstschrijverTekstschrijver is een gewild beroep. Veel tekstschrijvers werken op freelance basis. Het is namelijk moeilijk om een vas…
Loopbaancoaching en loopbaanadviesLoopbaancoaching en loopbaanadviesBen je gelukkig met je werk? Ben je gelukkig met je beroepskeuze? Ben je gelukkig met je studiekeuze? Nee? Misschien is…
Life Coaching wat houdt dit in?Life Coaching is overgewaaid vanuit Amerika. In Engeland en Amerika is het een vrij snel groeiende vorm van Coaching. Li…

Oplossingen voor pesten op het werkOplossingen voor pesten op het werkEr rust nog altijd een taboe op het spreken over pesten op de werkplek. Een doelwit van pesterijen probeert doorgaans zo…
Een gesprek voorbereidenEen gesprek voorbereidenAls je een gesprek wilt gaan voeren met iemand, is het belangrijk dat je dit gesprek ook goed voorbereidt. Dit doe je om…
Bronnen en referenties
  • http://www.intermediair.nl/carriere/doorgroeien/carriere-ontwikkeling/carrièreswitch-word-geen-coach
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.