Welke Belgische vakbond kiezen? ACV, ABVV of ACLVB?

Welke vakbond kiezen is een vraag die veel werknemers zich vandaag de dag stellen. In België bestaan er drie verschillende vakbonden met elke een eigen visie. Maar weet je eigenlijk wel wat een vakbond is? Vakbonden verdedigen de belangen van de gewone man op straat. Maar weet je hoeveel een vakbond kost en wat hoe hij juist in elkaar zit? Ontdek de voordelen en de werking van de vakbond in dit artikel. In dit artikel:

Wat is een vakbond?

Iedereen kan natuurlijk kiezen voor eender welke vakbond, het is echter ook belangrijk om te weten wat een vakbond nu precies is. Vakbonden hebben niet enkel leden die werkzaam zijn; ook werklozen, jongeren en gepensioneerden zijn aangesloten bij een vakbond. Iedere vakbond is actief op verschillende niveaus waardoor ze een uitmuntende dekking hebben over het hele land.

  • Nationaal. Nationaal onderhandelen vakbonden met regeringen en werkgeversorganisaties. Tijdens die onderhandelingen verdedigen de vakbonden de belangen van de gewone burger wanneer er nieuwe overeenkomsten en wetten gestemd moeten worden. Een gewoon lid wordt niet direct betrokken bij het nationale niveau.

  • Regionaal. Doorheen heel België hebben alle vakbonden verschillende regionale kantoren. In deze kantoren kan iedereen die aangesloten is met die bepaalde vakbond terecht voor hulp. Vooral jongeren, werkzoekenden en gepensioneerden doen beroep op de regionale kantoren aangezien zij geen ander aanspreekpunt hebben. Een regionaal kantoor helpt zijn leden met zowat ieder probleem omtrent werk en uitkeringen. In bepaalde gevallen zal een regionaal kantoor ook een gratis advocaat verstrekken om zo bijvoorbeeld een geschil op te lossen bij een ex-werkgever. Andere diensten zijn onder andere ook het gratis invullen van belastingpapieren en het uitbetalen van (tijdelijke) werkloosheidsuitkeringen.

  • Op het werk. Vakbonden staan zonder twijfel het dichts bij de mensen op de werkvloer zelf. Vanaf een bepaald aantal werknemers is een bedrijf verplicht om een vakbond toe te laten, dat aantal is afhankelijk van de sector van het bedrijf. Vakbonden op het werk doen hetzelfde als de vakbond op nationaal en regionaal niveau, alleen onderhandelen zij niet met de regering maar met de werkgever. Vakbondsafgevaardigden worden om de vier jaar gekozen door een niet verplichte stemming van de werknemers.

Welke vakbonden zijn er?

Er bestaan drie verschillende vakbonden in België; ABVV, ACV en ACLVB. Ieder van deze vakbonden is verbonden met een politieke kleur die al dan niet verwijst naar een bepaalde politieke partij. Kiezen voor een bepaalde vakbond was in het verleden een politiek statement, maar vandaag de dag is dat minder het geval.

  • ABVV - Algemeen Belgisch Vakverbond. Het ABVV is de meest linkse en dus ook socialistische vakbond en werd opgericht in 1898. Het ABVV is de vakbond die het meest bekend is om zijn acties zoals stakingen en betogingen. Waar andere vakbonden liever meer overleg plegen zal het ABVV steller in actie treden.

  • ACV - Algemeen Christelijk Vakverbond. Het ACV is centrale partij en werd in 1912 opgericht als alternatief voor het toen nog op het randje van communistische ABVV. Het ACV is een populair alternatief voor het ABVV. Anders dan het ABVV is het ACV meer geneigd om de gemoederen rustiger te houden en langer te overleggen. Dat wil echter niet zeggen dat het ACV nooit tot actie overgaat, integendeel.

  • ACLVB - Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België. Het ACLVB is de meest rechtse vakbond en werd opgericht in 1939. Deze vakbond onderscheidt zich van andere vakbonden doordat het zich niet per sector opdeelt, maar één organisatie heeft voor alle sectoren. Aangezien het ACLVB de meest rechtse en dus ook liberale vakbond is, wordt deze algemeen door arbeiders aanzien als minst interessante.

Wat is de grootste vakbond?

Van alle werknemers in België is ongeveer 75% aangesloten bij een vakbond, afhankelijk van de sector zijn er dat meer of minder. Het ACV is met zo'n 1,7 miljoen leden de grootste vakbond van België, op de tweede plaats staat het ABVV met zo'n 1,3 miljoen leden. Het ACLVB komt helemaal achteraan met amper 250.000 leden. Jaarlijks stijgen het aantal leden van iedere vakbond. Dat heeft te maken met het feit dat er steeds meer mensen zijn en doordat de werknemers zich steeds meer bewust worden van het belang van een vakbond.

Is een vakbond verplicht?

Niemand is verplicht om zich aan te sluiten bij een vakbond. Wie zich echter niet aansluit kan natuurlijk ook niet genieten van de persoonlijke voordelen die de bonden te bieden hebben. Hoewel het nationale overleg voor iedereen van toepassing is, kan een niet aangesloten persoon niet terecht in een regionaal kantoor. Vakbondsafgevaardigden op de werkvloer maken daar vaak echter wel een uitzondering op aangezien zij wettelijk verplicht zijn om iedereen te helpen én omdat iedere vakbondsafgevaardigde natuurlijk zoveel mogelijk naamstemmen wil hebben. Wie niet aangesloten is en bijvoorbeeld een advocaat nodig heeft kan zich alsnog aansluiten om zo een gratis advocaat te krijgen. Sommige vakbonden vragen daarvoor wel een extra kost bovenop de maandelijkse vergoeding.

Hoeveel kost een vakbond?

Maandelijks moet ieder lid een bepaalde som betalen om zo lid te kunnen blijven. Deze som is niet voor iedere vakbond en niet voor iedereen hetzelfde. Studenten, werklozen, langdurig zieken en gepensioneerden moeten minder betalen dan werknemers. De bijdrage van een werknemer is gemiddeld 15 EUR per maand. Voor dat geld helpt de vakbond de betreffende persoon onbeperkt zonder kosten. Op het einde van het jaar vordert ieder betalend lid zo'n 75% van alle betaalde bedragen terug waardoor het lidmaatschap slechts enkele Euro's per maand wordt. Daarnaast zijn er nog verschillende andere extra premies die de vakbonden uitreiken aan hun leden, zie daarvoor het onderstaande kopje.

Wat zijn de voordelen van een vakbond?

Behalve het feit dat een vakbond zijn leden helpt voor zover dat mogelijk is, zijn er ook nog heel wat premies die de bonden uitbetalen aan hun leden. De bedragen en voorwaarden zijn natuurlijk afhankelijk van vakbond tot vakbond. Bekende premies zijn onder andere:
  • Extra steun bij staking
  • Extra steun bij tijdelijke werkloosheid
  • Premie bij geboorte
  • Premie bij huwelijk
  • Premie bij pensionering
  • Premie bij sterfte

Waarom een vakbond en geen hulpkas?

Niemand is verplicht om zich aan te sluiten bij een vakbond. Werklozen hebben bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om hun uitkering te laten betalen door de Hulpkas in plaats van een vakbond. De Hulpkas is gratis, maar aansluiten bij een vakbond geeft enkele extra voordelen die de Hulpkas niet aanbiedt. Tevens zijn de voordelen die wel te bekomen zijn bij een vakbond praktisch kosteloos door de gedeeltelijke terugbetaling van de premie.

Vakbond vs. Hulpkas:

  • Vakbonden hebben veel meer regionale kantoren dan de Hulpkas.
  • Vakbonden komen op voor de rechten van de werkzoekende, de Hulpkas zal enkel een uitkering betalen.
  • Vakbonden betalen sneller dan de Hulpkas.
  • Vakbonden kunnen helpen bij de zoektocht naar werk.
© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ACLVB, de liberale vakbond van BelgiëDe ACLVB, Algemene Centrale der Liberale Vabonden van België, is één van de drie representatieve vakbondsorganisaties in…
Ondernemingsraad en adviesOndernemingsraad en adviesEen ondernemingsraad, ook wel afgekort een OR genoemd, is een inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen een bedrijf. In…
Het recht: verkrijgen van overheidsbevoegdhedenHet recht: verkrijgen van overheidsbevoegdhedenDe bevoegdheid tot het maken van wetten en het handhaven daarvan wordt door verschillende overheden gedragen. Maar hoe w…
Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Ontdek de lijst met interim- of uitzendkantoren in België. Werk zoeken is vandaag de dag niet meer zo evident. Interimka…

Kerstpakketten: Wat doe je erin?Kerstpakketten: Wat doe je erin?Rond kerstmis is het weer zover: het kerstcadeau. Werknemers wachten in spanning af hoe hun werkgever dit jaar weer het…
Is de reden van ontslag werkelijk dringend genoeg?Is de reden van ontslag werkelijk dringend genoeg?Het kan je zomaar overkomen: ontslag! Het gaat economisch niet goed of er valt iets voor op het werk, waardoor je wordt…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.