Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is voor een potentiële werknemer altijd spannend. De werkgever kan zich immers goed voorbereiden en als werknemer weet je eigenlijk van te voren niet hoe het gesprek gaat lopen. De werkgever heeft de touwtjes in handen. Daarom is een goede voorbereiding ook vanuit de kant van de werknemer erg belangrijk.
Kennis van het bedrijf
De voorbereiding begint door jezelf in het bedrijf te verdiepen. Bekijk en lees de website van de onderneming goed. De werkgever zal je ongetwijfeld vragen waarom je juist bij zijn bedrijf wil werken. Dan is het belangrijk om te laten zien dat je al kennis hebt van de onderneming. Als er weinig informatie op het internet staat, kun je het bedrijf van te voren vragen een jaarverslag of folder te sturen. Hiermee toon je gelijk je interesse in het bedrijf. Steek eventueel je licht op bij mensen die al bij het bedrijf werken om te vragen hoe de bedrijfscultuur is. Dit kun je bijvoorbeeld bij vrienden doen die er werken of bij een oud-collega van het bedrijf.
Win informatie over de baan in
Zorg ervoor dat je precies weet wat de vacature inhoudt. Bel desnoods voor meer informatie. Bereid ook je antwoorden voor op vragen over je zwakke en sterke punten voor deze functie.
Verkoop jezelf
Schrijf van te voren op wat je sterke kanten zijn, zodat je jezelf goed presenteert. Oefen vooraf, zodat je een goede en voorbereide indruk maakt. Let wel op dat je sterke punten ook overeenkomen met de gevraagde eisen. Het heeft weinig zin om te benadrukken dat je erg technisch bent als je voor een administratieve functie solliciteert.
Bereid zelf ook vragen voor
Natuurlijk zullen de meeste potentiële werkgevers je het hemd van je lijf vragen, maar het maakt een goede indruk als je zelf ook vragen hebt. Stel bijvoorbeeld vragen over het bedrijf en de functie. Het is aan te raden om bijvoorbeeld te vragen naar het team waarin je komt te werken en de mate van zelfstandigheid bij de functie. Het is ook goed om bij algemene bedrijfsinformatie naar wat meer details te vragen, zodat je laat zien oprecht interesse te hebben in het bedrijf. Neem gerust je vragenlijst mee naar het sollicitatiegesprek. Hiermee laat je zien jezelf goed te hebben voorbereid.
Speel het sollicitatiegesprek in een rollenspel
Je gaat zelfverzekerd naar een sollicitatiegesprek wanneer je al een keer hebt geoefend. Dit kun je doen door een rollenspel te spelen met een vriend of familielid. Je gesprekspartner speelt degene die die het sollicitatiegesprek gaat voeren. Leg die persoon een vragenlijst voor met veel gestelde bij een sollicitatiegesprek en vraag je gesprekspartner om kritisch te zijn zo nodig feedback te geven. Het is belangrijk dat je gesprekspartner je er op wijst wanneer je een slecht antwoord geeft of een onzekere of wellicht hooghartige indruk achterlaat. Het is ook belangrijk om jezelf in twee minuten voor te stellen. Hierin vertel je over je opleiding(en), werkervaring, kennis, vaardigheden en eventueel je carrièrewens. Zeg gerust in je sollicitatiegesprek dat je last hebt van een gezonde dosis zenuwen. Dat zal bijna elke werkgever begrijpen.
Overige voorbereidingshandelingen
- Vertrek op tijd, zodat je op tijd aankomt. Je kunt beter te vroeg dan te laat aankomen. Dat maakt een hele slechte indruk.
- Programmeer in je gsm het telefoonnummer van het bedrijf waar je moet zijn, samen met de naam van je contactpersoon. Als er iets onderweg gebeurt (autopech) kun je dat laten weten.
- Zorg ervoor dat je weet hoe je moet rijden of welke bus, trein en metro je moet hebben. Als je het openbaar vervoer pakt, neem dan een trein of bus eerder, zodat je zeker op tijd bent.
- Leg de kleren die je wilt dragen tijdens het sollicitatiegesprek klaar, zodat je niet hoeft te stressen om je kleren te vinden.
- Als je een portfolio of iets anders wilt meenemen, is het belangrijk om dit ook klaar te zetten in een tas, zodat je die niet vergeet mee te nemen. Zet hem wel in het zicht, zodat je de tas zeker niet vergeet!