Eenzaamheid & sociaal isolement en wat je er tegen kunt doen

Eenzaamheid & sociaal isolement en wat je er tegen kunt doen Eenzaamheid en leven in een sociaal isolement zijn grote problemen in de huidige maatschappij. Veel mensen hebben moeite om hun sociale leven op de rit te krijgen en contact te maken met andere mensen. Zij hebben weinig vrienden en voelen zich eenzaam. Er kan op verschillende manieren aan dit probleem gewerkt worden. Hieronder staan verschillende actiepunten waar je mee bezig kunt in het geval van eenzaamheid of sociaal isolement.

Jouw sociale leven vergelijken met dat van anderen

Stop met het vergelijken van jouw sociale leven met dat van anderen. Je zult jezelf snel onzeker voelen en misschien een minder mens dan anderen, terwijl de vergelijking helemaal niet eerlijk is. Bij jezelf kun je naar binnen kijken, maar wat je van een ander ziet, is vaak alleen maar wat de ander wil dat je van hem of haar ziet.

Wanneer jij alleen bent, terwijl anderen altijd gezelschap hebben en aan het praten en lachen zijn, wil dat niet zeggen dat die anderen ook daadwerkelijk gelukkiger zijn dat jij. Wat je te zien krijgt is slechts de buitenkant. Ook mensen waarvan je het niet zou verwachten zijn vaak heel onzeker over zichzelf. Aangezien je jouw leven dus niet kunt vergelijken met dan van anderen, is het beter om daar maar helemaal mee te stoppen.

Eenzaamheid onder invloed van de media

Laat je niet beïnvloeden door de media. Wat je op televisie ziet, in de bladen leest en op internet kan vinden, is vaak geen afspiegeling van de werkelijkheid, maar slechts een bepaalde (meestal ideale) vorm daarvan. Dat geldt ook voor 'reality' televisie en voor veel informatie die je op weblogs en sociale netwerksites (hyves, facebook, etc.) kunt vinden. het is belangrijk dat je je eigen doelen stelt in het leven en dat je je niet te veel spiegelt aan wat de media je voorhoudt. Het overgrote deel daarvan is namelijk maar één kant van het verhaal of het is zelfs helemaal in scene gezet.

Eenzaamheid en je zelfbeeld en wereldbeeld

Wanneer je beseft dat je jezelf veelal vergelijkt met andere mensen en spiegelt met wat je ziet in de media en dit wilt veranderen, dan is het belangrijk ook eens serieus te gaan nadenken over je zelfbeeld en je wereldbeeld.Probeer beide in positieve termen te verwoorden. Het is namelijk niet zo dat jij vreemd of anders dan anderen bent en vindt de hele wereld jou niet raar. Door dat te denken bewerkstellig je alleen maar dat je voornamelijk oog hebt voor de negatieve dingen die je tegenkomt. Door juist positiever in het leven te staan, zul je ook meer positieve dingen om je heen gaan zien en blijf je automatisch ook positief denken. Probeer deze positieve spiraal te vinden en vast te houden.

Eenzaamheid is heel normaal

Wees je ervan bewust dat het heel normaal is om je eenzaam te voelen. Het is een gevoel dat iedereen van tijd tot tijd heeft. Ook mensen waarvan je het niet zou verwachten, kunnen zich regelmatig eenzaam voelen. Ook wanneer je meer dan 100 vrienden hebt of als je al jaren een vaste relatie hebt, hoeft een sociaal isolement helemaal niet vreemd te zijn. Ook hiervoor geldt: let niet te veel op wat andere mensen en de media je willen doen geloven. Je moet uiteraard de tijd nemen en je energie gebruiken om uit je sociale isolement te komen, maar aan de andere kant moet je ook de tijd nemen om je eenzaam te voelen. Wanneer dat niet te vaak gebeurt (en je er niet in gaat zwelgen!), is dat heel normaal.

Eenzaamheid achter de computer

Computers en internet zijn niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Pas echter wel op dat de computer niet je enige communicatiemiddel wordt. Door middel van e-mail, chatten en weblogs kun je prima contact leggen en onderhouden met andere mensen. Echter, wanneer je uit een sociaal isolement wilt komen (of wilt zorgen dat je daar niet in terecht komt), moet je niet achter je computer blijven zitten, maar (daarnaast) op zoek naar persoonlijk contact.

Uit je sociale isolement komen door hobby of sport

Probeer een hobby of een sport te vinden die je in teamverband kunt uitoefenen. Sluit je aan bij een vereniging of sportclub en oefen je hobby of sport regelmatig binnen deze groep mensen uit. Zonder dat het veel moeite kost en je dingen moet gaan forceren, zul je contact leggen met andere mensen (en zij met jou) en op den duur zul je er misschien ook vrienden aan overhouden.

Uit je sociale isolement door vrijwilligerswerk

Een andere mogelijkheid is om aan vrijwilligerswerk te doen en daarmee mensen te helpen die het minder hebben dan jij. Dit heeft verschillende voordelen:
  • Je maakt contact met de mensen waar jij hulp aan verleent.
  • Je maakt contact met je mede-vrijwilligers.
  • Je oefent je communicatieve vaardigheden.
  • Je hebt iets interessants om over te vertellen aan andere mensen.

Hulp zoeken voor eenzaamheid of een sociaal isolement

Aan gevoelens van eenzaamheid kun je vaak zelf iets doen en het is ook belangrijk om dat zelf te proberen. Mocht het niet lukken, dan zijn er allerlei professionals die je hulp kunnen bieden. Dat hoeft lang niet altijd een psycholoog te zijn. je kunt ook denken aan een ouder of ander familielid met meer levenservaring dan jij, een dominee, een yogameester, etc. Vaak voelt het alsof je opgesloten zit in je eenzaamheid, en het lijkt onmogelijk om uit je sociale isolement te komen. Op korte termijn is dat misschien ook zo, maar op de langere termijn zijn er zeker mogelijkheden om eruit te komen en je weer gelukkiger te voelen. Kijk wat voor jou de beste aanpak is en waar jij je het prettigst bij voelt. Succes!

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid is een gevoel: het gevoel alleen te zijn en het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen. Het is niet per defin…
Eenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboe. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Sociale verbanden zijn weggevallen, de noodzaak om elkaa…
Oorzaken eenzaamheidOorzaken eenzaamheidWat zijn de oorzaken van eenzaamheid? En wat is het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn? Worden we meer eenzaam d…
Omgaan met eenzaamheidOmgaan met eenzaamheidMensen kunnen zich om meerdere redenen eenzaam voelen. Sommigen voelen zich eenzaam omdat ze niet genoeg vrienden hebben…

Sociale WerkvoorzieningSociale WerkvoorzieningSoms is een reguliere baan door een arbeidshandicap niet haalbaar. Het ‘vangnet’ in onze samenleving is dan de Wet Socia…
Wanneer ben je narcistisch?Wanneer ben je narcistisch?We kennen allemaal mensen die wel erg positief over zichzelf denken en het hoog in hun bol hebben, maar wanneer wordt di…
Bronnen en referenties
Reacties

Meid 23, 02-09-2016
Simon, Als je jezelf vergeet, ben je het je dan bewust? Heb je het op dat moment door? En is dat ook het gene waar jij je als persoon op focust? Vaak is het zo dat als jij je op dat gene focust of 'bang' voor bent, juist dat jou overkomt (dit weten sommige wel, maar doen we het dan wel bewust genoeg?) Behandel een ander, zoals jijzelf behandeld wilt worden is naar mijn mening dan voor een groot deel waar, niet helemaal helaas.

We kunnen te lief zijn of te bot, terwijl dit vaak uit een eerdere ervaring of leerdoel komt, dit vaak onbewust en zonder wij dat door hebben, hierdoor wordt onze interpretatie ook anders. Ik wil je eigenlijk als tip meegeven om bewust je focus te veranderen. Zet je doel even in de schuur en richt je op iets anders (als je dit te graag zou willen). Wanneer je iets anders gaat doen, overkomt je ook iets anders. Zelf ben ik ook van de ene naar de andere kant van Nederland verhuisd. Misschien helpt jou dat ook? Ik denk dat het zo enorm belangrijk is dat iedereen die negatieve gedachtes/angsten heeft over wat dan ook zich van zichzelf bewust mag worden en zichzelf inziet waarin en vooral: dit is een keuze. Vanaf dichtbij je kwetsbaarheid en je eigen gevoel/mening/redenen (zelfacceptatie ontwikkelen) naar - wat jij maar wilt! Hierdoor krijgen we vanzelf zelfrespect, van daar uit kan je heel veel kanten op. Ik geloof dat iedereen die stoer en dapper is dit kan, ik zie dat je goed je gevoel kan uiten dus jij komt er wel. Succes met helemaal voor jezelf kiezen. Don't be the loser! ;) Reactie infoteur, 07-09-2016
Beste Meid23,

Dank je wel voor je uitgebreide reactie, en de concrete tips die je geeft! Een mooie aanvulling op het artikel.

Vriendelijke groet,

Brempie

Simon, 05-06-2016
Ik woon zelf in een dorp waar juist heel veel sociale controle is.
In mijn jeugd had ik nog wel een redelijk aantal contacten maar die zijn de laatste jaren allemaal nagenoeg verwaterd.
Ik ben in mijn jeugd ook heel erg gepest en buitengesloten en heb eigenlijk nooit veel vrienden gehad.
Door dit alles ben ik heel bescheiden geworden in het contact naar andere mensen toe.
Daardoor vergeet ik vaak mijn eigen behoeften en wensen.
Buiten mijn familie heb ik vrijwel geen vaste contacten in mijn eigen omgeving.
Het treurige is ook dat hier in mijn omgeving een nuchtere harde mentaliteit heerst.
De mensen zijn wel vriendelijk maar willen alleen contact als ze er zelf voordeel van hebben.
Heb wel het één en ander geprobeerd om contacten te zoeken maar dan werd dat weer afgeketst waardoor ik nog meer in mezelf gekeerd raakte.
Ook heb ik vrij recent een diagnose van de stoornis van asperger gekregen.
Voor mij maakt het me niet opeens anders ik ervaar het alleen maar als een etiketje dat ik opgeplakt heb gekregen om zo een verklaring te krijgen waarom het contact met mensen soms zo moeizaam verloopt.
Maar dat maakt me uiteindelijk niet meer of minder dan een ander ik ben van mezelf een redelijk sociaal wezen en dat autisme maakt mij niet minder sociaal.
Heb ondertussen wel het één en ander aan teleurstellingen in mijn jonge leven van 29 jaar moeten verwerken.
Zit uiteindelijk vaak te denken om gewoon een vrouw te zoeken en misschien naar het buitenland te verhuizen.
Al is het daar uiteindelijk ook niet ideaal maar ik zie nu al dat mijn familie steeds minder tijd voor me heeft.
Straks zie ik ze misschien alleen op verjaardagen en dan is er niet veel wat me hier nog houdt. Reactie infoteur, 06-06-2016
Beste Simon,

Dank je wel voor je openhartige reactie! Ik hoop dat je iets met de tips kunt uit het artikel. Verder wens ik je succes en sterkte toe!

Vriendelijke groet,

Brempie

Nick, 03-08-2014
Makkelijker gezegd dan gedaan… Ik ben gewoon getrouwd, vier kinderen. Maar door de fantastische regelgeving in Nederland is het al tien jaar niet mogelijk voor gezinshereniging. Mijn gezin woont dus aan de andere kant van de wereld en ik zie ze maar drie maanden per jaar. Ik heb het ooit daar geprobeerd maar het lukte financieel niet om ons hoofd boven water te houden en ik moest terug naar Nederland. Het gemis van vooral mijn jongste dochter vreet aan me. Door onbegrip, onwil, onmacht van mijn omgeving ben ik in een sociaal isolement geraakt. Een put waar ik niet uitkom. Ik werk me een slag in de rondte, alleen 's nachts 13 uur iedere nacht. Ik kom daar zo goed als geen mensen tegen. Vooral nu in de zomer heb ik het erg moeilijk als ik over straat loop en andere gezinnen zie. Eenzaamheid vreet je van binnen op, hoe hard je er ook tegen vecht. Soms hoeft het gewoon niet meer… Reactie infoteur, 04-08-2014
Beste Nick,

Als ik je verhaal zo lees is het inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn artikel, en ik wens je veel succes en sterkte toe.

Vriendelijke groet,

Brempie

Verandering, 27-06-2014
Bedankt voor dit artikel. Tijdens het lezen merkte ik dat ik mijzelf hierin herken en dat ik inderdaad mijzelf continu vergelijk met anderen. Hiermee moet ik stoppen. Het helpt om dit te lezen omdat ik toch wat meer handvatten heb om dit probleem voor mij beter in kaart te brengen en nu aan te gaan pakken. Overigens denk ik Tolerantie, dat je het probleem niet kan verhelpen door te verhuizen naar een "mooi land met vrolijke mensen''. Je verplaatst letterlijk het probleem. Het land, de mensen, de maatschappij moet niet veranderen. Ik, Jij, Wij moeten veranderen en ons gevoel accepteren en zelf in beweging komen. Ik moet bijvoorbeeld veel meer voor mijzelf op gaan komen en zeggen wat ik vind en niet klakkeloos geloven wat een ander tegen mij zegt of maar gemakkelijk gaan meelopen om eventuele conflicten te ontlopen. Makkelijker geschreven, dan gezegd dan gedaan. Reactie infoteur, 28-06-2014
Beste 'Verandering',

Dank voor je bericht! Fijn dat je wat aan mijn artikel hebt.
En het klopt inderdaad dat het makkelijker gezegd/geschreven is, dan gedaan.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 13-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.