Sociale Werkvoorziening

Sociale Werkvoorziening Soms is een reguliere baan door een arbeidshandicap niet haalbaar. Het ‘vangnet’ in onze samenleving is dan de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Er zijn verschillende mogelijkheden. Hoe werkt het?

Voor wie is de sociale werkvoorziening?

Heb je een arbeidshandicap en ben dus niet in staat aan het reguliere arbeidsproces deel te nemen, dan kan de sociale werkvoorziening in beeld komen. De beperkingen die de mensen bij de sociale werkvoorziening hebben zijn sterk uiteenlopend. Het kan variëren van psychische problemen tot lichamelijke beperkingen of verstandelijke beperkingen. Maar allemaal moeten ze van dien aard zijn dat je niet in staat bent aan het reguliere arbeidsproces deel te nemen.

Om hiervoor in aanmerking te komen heb je een ‘indicatie WSW’ nodig. Je kunt in aanmerking komen als je voldoet aan de volgende punten:
  • Je hebt een arbeidshandicap. Je arbeidshandicap kan door een lichamelijke beperking komen of door een verstandelijke beperking of door een psychische beperking. Je arbeidshandicap kan ook door een combinatie van deze beperkingen komen. Door je arbeidshandicap kun je niet in een reguliere baan werken.
  • Je kunt werken op een aangepaste werkplek. Je kunt wel werken als je baan wordt
  • aangepast. Er zijn verschillende aanpassingen op je werkplek mogelijk: 1) werken met extra begeleiding 2) werken met aangepaste werktijden 3) werken in je eigen tempo 4) werken op een aangepaste werkplek.
  • Je kunt regelmatig werken. Je bent bijvoorbeeld in staat een aantal uren per dag te werken.
  • Je wilt graag werken. Werken in de sociale werkvoorziening is niet verplicht. Ook niet als je een uitkering ontvangt. Daarom is het belangrijk dat je zelf graag wilt werken.

Hoe werkt het?

Het maakt niet welke beperking je hebt, maar belangrijk in dit traject is wel wat voor begeleiding je nodig hebt en men bekijkt tot welk werk je in staat bent. Daar zijn testtrajecten voor. Er wordt zo een normale werksfeer gecreëerd binnen of buiten de muren van de sociale werkvoorziening.
Je kunt hierbij denken aan:
  • Het sorteren en vouwen van de schone was voor een ziekenhuis of andere zorginstelling.
  • Het inpakken van snoepgoed of papieren zakdoekjes
  • Gemeentelijke ‘groen’ werkzaamheden, zoals het bijhouden van groen bij speeltuintjes of trapveldjes, perkjes in woonwijken etc.
  • Werken in de houtzagerij
  • Werken in een meubelmakerij
Maar je kunt ook geplaatst worden bij een regulier bedrijf, bijvoorbeeld in de kantine van een reguliere onderneming. Verder zijn er mogelijkheden om cursussen te volgen.

Maar of je nu in- of extern geplaatst wordt, de begeleiding is altijd intensiever en aangepast aan de situatie van de persoon.

Het werkbedrijf (vul het aanmeldingsformulier op de website werk.nl in) onderzoekt of je in de sociale werkvoorziening mag werken. Hebben zij akkoord gegeven dan krijg je de indicatie WSW. Helaas is er soms nog wel sprake van een wachtlijst, dus niet iedereen met een indicatie WSW kan direct geplaatst worden.

Meer weten?

Naast informatie bij de gemeente heeft ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de website meer informatie en zijn er brochures om te downloaden. Soms organiseert een gemeente een open dag. Zo organiseerde de gemeente Den Bosch, daar werkt men onder de naam Weener Groep, recentelijk een open dag voor geïnteresseerden en was snel inzichtelijk te krijgen hoe er gewerkt wordt, hoe de begeleiding is en wat men zoal doet. Ook al is het niet van toepassing in de eigen leefomgeving, een kijkje nemen neemt in ieder geval vooroordelen weg.

Toch kan de marketing beter onder de aandacht van de lokale ondernemers gebracht worden. Omdat het gesubsidieerd werk is kan men concurrerend werken, maar als de lokale ondernemers er te weinig van weten, zullen alleen overheidsorganen er veelal gebruik van maken. Dat is zonde, want je krijgt zeer gemotiveerde werknemers en bovendien is integreren in de maatschappij op allerlei vlakken belangrijk en dus ook de werkvloer.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sociale lening aanvragenSociale lening aanvragenHoe vraag ik een sociale lening aan? Bij een sociale kredietbank kun je een sociale lening aanvragen. Als je tot de mini…
Sociale Raadslieden, wie zijn dat?Sociale Raadslieden, wie zijn dat?Voor mensen met een laag inkomen en die problemen hebben met regelgeving, belastingen of bijvoorbeeld het schrijven van…
Subsidie aanvragen bij Stichting Instituut GakSubsidie aanvragen bij Stichting Instituut GakDe stichting Instituut Gak is een vermogensfonds dat subsidies verstrekt aan verschillende soorten projecten op het gebi…
Wat houdt de Wet werken naar vermogen (WWNV) in?Om mensen te stimuleren om zoveel mogelijk te blijven werken, gaat de Wet werken naar vermogen per 1 januari 2013 ingest…

Liefde is... houden van, met gevoel én verstandmijn kijk opLiefde is... houden van, met gevoel én verstandWat is liefde? Liefde is romantiek, een heel fijn gevoel. Twee mensen die innig van elkaar houden. De liefde voor een hu…
Eenzaamheid & sociaal isolement en wat je er tegen kunt doenEenzaamheid & sociaal isolement en wat je er tegen kunt doenEenzaamheid en leven in een sociaal isolement zijn grote problemen in de huidige maatschappij. Veel mensen hebben moeite…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.