De verschillende rollen van buren

Iedereen heeft buren, de ene kent ze de ander niet, de ene heeft een intensieve band met ze de ander niet, de ene heeft ruzie met ze de ander niet. Vele rollen maar het blijft de gemoederen bezighouden als je de media in deze volgt. Als ik columns in krant of week/maandbladen lees of TV programma’s bekijk zie ik ze regelmatig voorbij komen. Soms oplossend en soms alleen de probleemstelling, maar altijd boeiend.

De overijverige buur

Deze buur heeft altijd de bereidheid om te helpen bij iedereen in de buurt die er om vraagt. De bereidheid slaat door als deze buur ook ongevraagd hulp komt bieden. Waar is dit naar terug te herleiden? De ene professional geeft aan dat het sec nieuwsgierigheid van mensen is, maar oprechte hulp als je denkt dat iemand dit echt nodig heeft, maar bijvoorbeeld niet durft te vragen. Op de Belgische TV was laatst een documentaire over een man die geen familie of vrienden had, gepensioneerd en alle tijd van de wereld. Deze wilde hij inzetten voor zijn directe omgeving. Absoluut geen slechte intentie, maar niet door alle buren even zeer op prijs gesteld.

De schuwe buur

Deze is te herkennen aan de buur die het contact met de buren angstvallig probeert te vermijden. Met de grootste moeite kan er een groet vanaf als het contact niet te vermijden is. Dit is te herleiden naar mogelijk contactgestoorde persoon of ernstig verlegen. Hoewel de ene buur zich er meer dan de ander aan zal storen, is het niet altijd te boze opzet. Krampachtig contact zoeken met deze schuwe buur zal tot niets leiden. Hij of zij gaat zich hierbij niet prettiger voelen.

De luidruchtige buur

De luidruchtige buur kan door stemverheffing luidruchtig zijn of door het gebruik van apparatuur. De stemverheffer is iemand die graag de aandacht zoekt. Door bepaalde opmerkingen te plaatsen (naar bijv. huisgenoten of huisdieren) zullen mensen hem of haar horen en mogelijk een opmerking terugplaatsen, een praatje aangaan (vragen wat er aan de hand is) of anderszins. Daar is het nu net om te doen, aandacht dus. Is het apparatuur die de eigen woning verlaat dan kan dit verschillende redenen hebben. Asociaal gedrag van de betreffende buur is er een van, maar het programma “Man bijt hond” had een tijdje geleden iemand die zelf half doof was en zich er niet van bewust was. Vaak is het probleem dan wel op te lossen, maar contact maken met die buur is dan wel handig. Niet iedereen doet dit, zeker niet als je de buur nauwelijks kent.

De “laat me met rust” buur

Gelukkig heb je overal verschillende type mensen dus ook verschillende type buren. De “laat me met rust” is niet geïnteresseerd in de buren, heeft het zelf vaak druk in werk e/o sociaal leven. Het kan als ongeïnteresseerd gedrag overkomen, maar is zeker niet het geval. Als er om gevraagd wordt zal er ook hulp geboden worden, maar is toch de buur die meer op zichzelf/het eigen leven gericht is.

De nieuwsgierige buur

De buur heeft vaak zelf te weinig om handen en volgt wat de buur doet. Als de voordeur open en dicht gaat kan er wel eens iemand binnengaan of juist uitkomen. Om wie gaat het dan en wat gaat hij/zij doen? Als de achterdeur open gaat en open blijft gaat er wellicht iemand in de tuin zitten en als dat zo is wat gaat hij/zij dan doen. Dit is vaak vanaf de andere etage weer goed te zien. Allemaal herkenbaar en minder prettig, maar helaas weinig aan te doen. Zolang je er persoonlijk weinig last van hebt is het vaak nog wel om te doen, maar zodra je er last van hebt is het niet prettig meer. In een programma op TV waren de buurkinderen de boel aan het verzieken door de huisdieren die in de tuin liepen te bekogelen met afgelebberde boterhammen, lege plastic drinkflesjes stiekem over de schutting te gooien etc. Als de ouders hier niets aan doen is het vaak lastig dit probleem op te lossen. Politie inschakelen is een laatste redmiddelen maar in het programma op TV uiteindelijk wel de oplossing.

En zo zijn er nog veel meer verschillende “soorten” buren en leveren blijkbaar genoeg gesprekstof op om er regelmatig columns, boeken of TV programma’s mee te vullen. Interesse om je er meer in te verdiepen? TV programma’s op de Nederlandse en Belgische zender als “Man bijt hond” laten ze vaak zien. Fascinerend!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aso-wet: gemeente grijpt in bij lastige burenDe aso-wet: gemeente grijpt in bij lastige burenOp 1 juli 2017 is de aso-wet in werking getreden. Deze wet is bedoeld om overlast van buren aan te pakken. De officiële…
Geluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlastGeluidshinder of geluidsoverlast is het als hinderlijk ervaren van geluid: ook wel lawaai genoemd. De meeste mensen hebb…
Geluidsisolatie toepassen in huisGeluidsisolatie toepassen in huisSoms komt het voor dat u geluidsoverlast heeft van de buren of juist andersom. De buren hebben last van uw geluid. Er zi…
Lekkage in uw woning door de buren… en danU komt op een middag thuis van uw werkzaamheden en treft een kleine ravage in uw woning aan, er is waterschade ontstaan.…

MIM - Moeders Informeren MoedersMIM - Moeders Informeren MoedersWanneer je voor het eerst een kindje krijgt, verandert heel je wereld. Soms is het lastig om in één keer weer je draai t…
Waarom is de mens verlegen?Iedereen is wel eens verlegen. Sommige mensen zijn het maar een klein beetje en alleen bij heel speciale gelegenheden, a…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.