Voodoo, wat houdt het precies in?

Je hoort er vaak over, de mysterieuze Voodoo-religie. Maar wat houdt Voodoo nu eigenlijk in? Hier volgt enige uitleg over deze omstreden en mysterieuze godsdienst.

Wat is Voodoo?

Veel mensen hebben wel gehoord van voodoo, maar kennen alleen de voodoo poppen. Er gaat echter veel meer schuil in deze mysterieuze religie.

Voodoo is een van oorsprong West-Afrikaanse godsdienst, die zich vooral heeft verspreid naar Zuid-Amerika en het Caribische gebied. De negerslaven namen hun geloof mee naar de andere werelddelen. Bij deze volken heeft zich door de loop der eeuwen heen een wereldbeschouwing ontwikkeld, waarin geloof in een schepper, bijgestaan door goden en godinnen, voorouders en geesten, fundamenteel is.

De Voodoo cultuur kent geen toevalligheden of ongelukjes. Men gelooft dat geen enkele gebeurtenis op zichzelf staat. Men zegt dat het universum een geheel is, en dat alles met elkaar te maken heeft, alles gebeurt als een gevolg van iets anders, en dat wij slechts deeltjes van één groot geheel zijn. Alles samen, dus mensen én het universum én alles daarbinnen, vormen samen dit grote geheel. Wat je een ander aan doet, doe je ook jezelf aan, omdat je de ander als het ware "bent”. Voo doo (vous deux) betekent ‘kijk jou’ (zie jezelf).

We zijn spiegels van elkaars ziel. God manifesteert zich in geesten van overleden voorouders die zowel goed als kwaad kunnen doen, en wie door middel van ceremonies vereerd worden. Tussen de levenden en de doden bestaat een heilige cyclus volgens het Voodoo geloof. De gelovigen vragen tijdens hun gebeden om de misère in hun leven weg te halen. Hun rituelen gaan gepaard met zang, dans, getrommel, gebeden en het offeren van dieren.

De slang speelt in de Voodoo religie een belangrijke rol. De hoge priester of priesteres wordt respectievelijk Papa (m) of Maman (v) genoemd en zij zijn als het ware de voortbrengers; zij brengen de macht van de serpentkracht ten uitvoering. De Almachtige God heet Bon Dieu. Daarnaast kent de religie honderden goden die Loas worden genoemd en zij hebben de macht over de natuur, gezondheid en rijkdom, en het welvaren van de levende mens. De goden, de Loas zijn onder andere; Damballah, Ezilli, Ogu, Agwe, Legba en vele meer (de winti cultuur, die oorspronkelijk van Afrikaanse slaven afkomstig is kent de Legba als Leba).

Tijdens een voodoo ceremonie kunnen deze Loas de lichamen van de aanwezige deelnemers in bezit nemen. De Loa verschijnt door het in bezit nemen van gelovigen, wie op hun beurt Loa 'worden'. De Loa maakt dan eventueel adviezen, wensen of waarschuwingen kenbaar. Volgens de Voodoo religie hebben objecten en natuurlijke verschijnselen een heilige betekenis en (bijv. de Loa genaamd Agwe is de voorbode van een naderende orkaan).

Muziek en dans zijn de sleutel bij een Voodoo ceremonie. Europeanen hebben vaak termen als 'nacht dans' of voodoo dans' gebruikt als aanduiding van de ceremonies, en men zag de rituelen als een voorspel tot seksuele razernij. Het dansen tijdens de ceremonies is echter een uiting van spiritualiteit, van de eenheid met het goddelijke en de spirituele wereld. Voodoo is een praktische religie en speelt een belangrijke rol in families en gemeenschappen. De voorouders zijn volgens de gelovigen, een deel van de wereld van de goden, de Loas, en dit houdt de traditie en geschiedenis van de gelovigen in stand.

Een ander praktisch aspect is dat de gelovigen vaak naar een priester of priesteres (Papa of Maman) gaan voor advies, spirituele leiding, of voor hulp met hun problemen. De priester(es) biedt hulp d.m.v kruiden of medicijnen ( gebruik makend van overgenomen kennis binnen de voodoo religie), of genezing door het geloof van de hulpzoekende. Dit laatste is bij alle religies bekend. Door het gebruik van planten en extracten leert voodoo ons de natuur te respecteren.

Voodoo kent genezende spreuken, liefdes-, natuur-, en vreugdevieringen spreuken. De goden worden aangeroepen voor harmonie en vrede, geboorte en wedergeboorte, het toenemen van geluk, materieel geluk en vernieuwde gezondheid. Desondanks ziet men de Voodoo rites en rituelen nog steeds als boosaardig en duivels.
© 2007 - 2024 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voodoo: kwade krachten en poppen of normale religie?Voodoo staat over het algemeen bekend als een kwade, enge religie. Voodoo zou duister zijn, en het zou allemaal draaien…
Voodoo in NederlandIn Nederland zijn we niet erg bekend met de voodoo religie en als we al iets over voodoo horen is het vaak slecht nieuws…
Griekse mythologie, wat is een mytheDe Griekse mythologie bevat verhalen over de goden, godinnen, magie en monsters uit een tijd van duizenden jaren terug.…

Asatru, een heropleving van een eeuwenoude religieNoordse mythologie, Germaans heidendom, Noordse Traditie, Asatru, Odinisme allemaal termen voor een oud geloof dat heden…
Hunebed (grafkelder)Hunebed (grafkelder)Een hunebed is een van keien gemaakte grafkelder, bestaande uit enkele zijstenen, met daarop een deksteen. Het geheel is…
Reacties

Arenda, 13-02-2008
Hooiihooii ik heb een vraagje want ik weet niet waar ik de spreuken van voodoo vandaan kan halen weten jullie de voodoo spreuken?Want ik wil een weten of het echt bestaat. ik ben jullie heel erg dankbaar als jullie ze weten en naar me door willen sturen.
alvast bedank.
heel erg veel kusjes arenda Reactie infoteur, 14-02-2008
Hey, ik zou het zo gauw niet weten maar ik denk dat er wel boeken over geschreven zijn die te krijgen zijn bij de (universiteits?)bibliotheek.

P-P, 14-10-2007
Van welke bronnen is deze informatie over voodoo afkomstig? Ken je toevallig enkele deskundigen op het gebied van voodoo, of ben je er zelf misschien een? mvg p-p Reactie infoteur, 14-10-2007
Ik heb enkele jaren geleden een werkstuk gemaakt over voodoo met een paar vrienden, daaruit heb ik deze inleiding geplukt.

Daan123 (29 artikelen)
Laatste update: 21-07-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.