Hoe word je moslim?

Hoe word je moslim? Ben je helemaal overtuigd van de Koran en is er geen andere waarheid dan de islam? Dan kun je ervoor kiezen moslim te worden. Maar hoe wordt iemand een moslim? In feite is de islam een eenvoudige religie als het gaat om bekering. Men dient enkel de geloofsgetuigenis uit te spreken en zich grondig te wassen. Toch zijn er een aantal dingen waar de gelovige in kwestie rekening mee dient te houden.

Jouw reden om moslim te worden

Heb je een gegronde reden waarom je moslim wilt worden? Dit is de eerste vraag die je jezelf dient te stellen. Redenen zoals "mijn man is moslim, dus dan word ik het ook maar" of "het lijkt me wel leuk" zijn dus absoluut verkeerde argumenten. Want het komt nog te vaak voor dat mensen zich bekeren tot een religie zonder daar enigszins serieus over na te denken.

Wil je moslim worden omdat de opvattingen van de islam bij jou horen? Waarschijnlijk weet je dan al het een en ander van het geloof af. Het past niet bij je of het past wel bij je. In dit geval heb je goed nagedacht en is jouw keuze hoogstwaarschijnlijk gegrond om lid te worden van de gemeenschap. Weet je het nog niet helemaal zeker? Probeer dan de koran te lezen en verdiep je in de de algemene denkwijzes van de islam.

Jouw geloof in Allah

Je zou natuurlijk geen moslim kunnen worden wanneer je geen geloof hebt in Allah (God). Ook twijfelingen zijn niet welkom. Wil je moslim worden, dan is er geen andere God dan Allah. Naast Allah dien je natuurlijk Mohammed als de laatste profeet te beschouwen. Maar vergeet ook Jezus niet. Kortom, jouw bekering tot de islam kan alleen tot stand komen wanneer jij Allah kiest als jouw schepper met Mohammed en Jezus als belangrijkste personen in de geschiedenis.

Woorden in daden omzetten

Een grote schoonmaakbeurt

Je kunt de shahada (geloofsgetuigenis) niet zomaar even uitvoeren. Het is de bedoeling dat er voorafgaand een rituele douche wordt genomen. Hiermee spoel je als het ware je "oude leven vol zondes" mee weg. Maar voordat je de kraan opent, zeg je 'bismillah'. Dit betekent in de naam van God. Nu is het de bedoeling dat je het water over je heen laat lopen en jezelf zo grondig mogelijk reinigt. Na de rituele douche ben je klaar voor het uitspreken van de belijdenis.

De belijdenis

De islam stelt weinig voorwaarden aan een niet-moslim om moslim te worden. Door slechts de shahada uit te spreken, getuig je van het geloof in Allah en het profeetschap van Mohammed. De shahada dien je overigens wel met volledige overtuiging en begrip van de betekenis uit te spreken. Twijfel je enigszins? Dan is het beter om te wachten totdat je er volledig klaar voor bent. Toch zouden veel mensen je hierop aanspreken, omdat God je veel tekenen heeft laten zien, je nadenkende bent en naar de waarheid zoekt. Maar de keuze blijft bij de persoon in kwestie liggen.

Wil je moslim worden, maar ben je enigszins onvoorbereid of heb je niet veel kennis van de islam? Geen probleem, de islam verplicht je namelijk niet tot voorkennis. Ook is er geen noodzaak om de shahada af te leggen in aanwezigheid van anderen. De geloofsgetuigenis is én blijft persoonlijk. (New Muslim Project, 2011) Toch zullen veel moslims je adviseren om de shahada af te leggen in de aanwezigheid van anderen in een islamitische omgeving. Dit niet alleen vanwege het feit dat andere moslims afweten van jouw bekering; nee, ook kunnen broeders of zusters jou verder helpen bij het geloofsproces. Er geldt echter nog altijd dat er niet per se een imam of geleerde bij hoeft te zijn.

De shahada uitspreken

De shahada kan moeite kosten voor diegenen die geen Arabisch spreken. Maar ze zijn wel verplicht de Arabische geloofsgetuigenis uit te spreken. Arabisch is namelijk de taal waarin de islam is geopenbaard. Toch is er geen reden voor paniek, want er zijn genoeg websites waar je de shahada kunt beluisteren. Ook hoeft de uitspraak niet perfect te zijn indien er echter maar een volledige overtuiging aanwezig is. De geloofsgetuigenis bestaat simpelweg uit één zin die we kunnen opdelen in twee subonderwerpen, namelijk:
  1. ‘’Ashadoe alaa illaha ilallah.’’ Vrij vertaald betekent dat: ‘’Ik getuig dat niets of niemand het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allah’’
  2. ‘’Wa ashadoe ana moehammadan abdoehoe wa rassoeloeh.’’ Deze zin kunnen we vertalen met: ‘’ En ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is’’.

De hele shahada komt er als het volgt uit dan uit te zien: ‘’Ashadoe alaa illaha ilallah wa ashadoe ana moehammadan abdoehoe wa rassoeloeh.’’ Deze geloofsgetuigenis is een Arabische zin die vaak vertaald wordt als ‘’Er is geen god dan Allah (God) en Mohammed is de boodschapper van Allah.’’ Wanneer je deze zin hebt uitgesproken, ben je dus een moslim. Als moslim onderwerp je je volledig aan Allah, de verhevene, de Schepper.

Na de bekering

De vijf zuilen van de islam

Na het uitspreken van de belijdenis, word je in de ogen van Allah zondeloos. Dit kun je vergelijken met een baby die net ter wereld is gekomen. De persoon die zich heeft bekeerd zou zich nu als een nieuw persoon moeten voelen. Er wordt wel verwacht van de bekeerling dat hij streeft naar zelfontwikkeling. Bovendien dient de nieuwe moslim zich aan de vijf zuilen van de islam te houden. Deze houden in:
  1. De geloofsbelijdenis
  2. Het ritueel gebed
  3. Het vasten
  4. De bedevaart
  5. Het geven van aalmoes

Een nieuw leven, een nieuwe omgeving

Om de basisrituelen als nieuwe moslim uit te blijven voeren, is het handig om aan te sluiten bij een moslimgemeenschap zoals een moskee en een islamitisch centrum. Nieuwe bekeerlingen worden namelijk geacht hulp te zoeken bij het lezen en begrijpen van de Koran. Sommige verzen kunnen aardig pittig zijn en hebben het imago de motivatie van moslims zo nu en dan te ondermijnen. Om het nieuwe geloof goed te onderhouden wordt het wel eens geadviseerd enkele cursussen of workshops te volgen.
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 6 pijlers in islamDe 6 pijlers in islamDe 5 zuilen zijn erg belangrijk in de islam, niettemin hoort hier ook de 6 pijlers van de islam bij. De zes pijlers omva…
De vijf pilaren van de islamBinnen de islam worden een aantal fundamenten genoemd waarop deze religie gebouwd is. Met de intentie de moslimgemeensch…
Kinderkoran (Nederlands): De Koran, uitleg voor kinderenKinderkoran (Nederlands): De Koran, uitleg voor kinderenTot het verschijnen van dit geïllustreerde boek van Abdulwahid van Bommel was er nog geen Nederlandstalige Koranuitleg d…
De islam (religie)De islam (religie)De islam is een monotheistische godsdienst. Het geloof in Allah staat centraal. Er zijn verschillende hoofdstromingen bi…
Must-have checklist voor de HadjMust-have checklist voor de HadjJaarlijks reizen er gemiddeld drie miljoen moslims naar Saudi-Arabië om daar de islamitische bedevaart (hadj) te verrich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jpeter2, Pixabay
  • Inleidingsfoto: Pixabay
  • Moslimomroep (2014). MO Doc: Getrouwd met een bekeerling. Geraadpleegd op zondag 12 juli 2015, van http://moslimomroep.nl/mo-doc-getrouwd-met-een-bekeerling/
  • Douwes, D 2008. De islam in een notendop, (bijna) Alles wat je altijd wilde weten
  • New Muslim Project (2011). Fiqh - What You Should Know about Conversion. Geraadpleegd op dinsdag 14 juli 2015, van http://newmuslimsproject.net/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=200083
  • Risallah, O (2004). Hoe word je moslim? In de naam van Allah de erbarmer, de meest hartige. Geraadpleegd op zondag 12 juli 2015, van http://www.risallah.com/archief/artikel.php?artikelnr=14
  • DBVI, O (2013). Hoe kan ik moslim worden? Geraadpleegd op maandag 13 juli 2015, van http://deboodschapvanislam.nl/hoe-kan-ik-bekeren/
  • Hoedoe (2013) Hoe word ik moslim? Geraadpleegd op maandag 13 juli 2015, van http://www.hoedoe.nl/maatschappij/levensbeschouwing/islam/hoe-word-ik-moslim
Saidasilvia (36 artikelen)
Laatste update: 14-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.