Vliegen met een baby

Vliegen met een baby Een vliegreis maken en je baby meenemen, kan dat? Veel ouders vragen zich af of het verantwoord is en of het niet schadelijk kan zijn voor de gezondheid van hun kindje. Vanaf welke leeftijd mag je met een baby vliegen? En hoe houd je je kleintje rustig tijdens de vlucht? Wat moet je precies regelen? Allemaal vragen die van groot belang zijn voor bijvoorbeeld ouders die eens wat verder op vakantie willen of genoodzaakt zijn met hun baby per vliegtuig te reizen.

Vanaf welke leeftijd?

Pasgeboren baby’s mogen vanaf dag 7 vervoerd worden per vliegtuig, op voorwaarde dat de bevalling zonder complicaties verlopen is. Premature, te vroeg geboren baby’s worden door de meeste luchtvaartmaatschappijen geweigerd. Een goede raad is vooraf bij de betreffende luchtvaartmaatschappij na te vragen welke maatstaven zij hanteren. In ieder geval wordt aangeraden niet te vliegen met baby’s onder de zes weken. Omdat hun longetjes nog niet voldoende zijn ontwikkeld, kan het vliegen gevaarlijk zijn. Voor langeafstandsvluchten wordt meestal geadviseerd te wachten tot de kleine tien maanden is.

De kosten

Baby’s tot twee jaar vliegen nog heel voordelig mee. De reden hiervan is, dat je geen volledige stoel hoeft te betalen. Het is de bedoeling dat de baby tijdens de vliegreis bij een van de ouders op schoot zit. De meeste maatschappijen geven een flinke korting op een normale vliegticket, andere hanteren een vaste prijs voor een babyticket. Als je je eigen zitje mee wilt nemen, dan moet je een aparte stoel reserveren en betalen.

Vooraf regelen

Er is heel wat mogelijk bij een luchtvaartmaatschappij om je baby een zo geriefelijk mogelijke vlucht te laten maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ‘bassinet’ (babybedje) aan te vragen. Het is een soort mandje dat aan een soort schot naast je stoel wordt bevestigd. Je kindje kan heerlijk liggen en zelf heb je je handen vrij. Het nadeel is, dat je zelf minder ruimte hebt. Maar meestal maakt het de reis een stuk aangenamer. Let op dat je dit bedje ruim van tevoren reserveert en navraagt tot welke leeftijd of binnen welk gewicht en lengte het bedje geschikt is. Het aantal plaatsen waar deze bedjes bevestigd kunnen worden, is beperkt. Een waterdichte garantie kan de maatschappij helaas niet geven, het is aan de beoordeling van het cabinepersoneel of ze het bedje zullen ophangen. Bij kortere vluchten kun je ook gewoon je kind op schoot nemen. Van het cabinepersoon krijg je een extra gordel, zodat je veilig vervoerd wordt.

Wat neem je mee?

Als jonge ouders sta je er versteld van hoeveel spullen je nodig hebt om met je baby te kunnen reizen. Een kinderwagen met reiswieg, maxi-cosi, eventueel een draagzak of buggy… Niet te vergeten een complete verzorgingstas met luiers, billendoekjes, vochtige washandjes, speeltjes, speentjes, een extra setje kleding en eventueel een verschoningsmatje. Overal moet aan gedacht worden. Een aanrader is je kind te vervoeren per buggy. Deze mag meestal kosteloos mee. Tot aan de gate kan je baby in de buggy blijven zitten en wordt deze aan het grondpersoneel overhandigd, die het in het ruim legt. Ook wordt de buggy wel als handbagage geaccepteerd. Jonge baby’s kunnen worden meegenomen in een maxi-cosi, de reiswiegjes mogen meestal in de lockers worden opgeborgen.

Sinds 6 november 2006 gelden er strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord van een vliegtuig. Voor babyvoeding zijn er uitzonderingsregels: vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in de handbagage mits men met een baby reist. Gekookt water om te mengen met babymelk in poedervorm is echter niet toegestaan in de handbagage als de hoeveelheid de 100 millimeter overschrijdt. Controleer bij de luchtvaartmaatschappij of misschien de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor de baby te laten koken.

Last van oortjes / tips

Net als volwassenen, kunnen ook baby’s last van hun oren krijgen bij het opstijgen en vooral het landen. Trucjes zoals slikken, geeuwen of op kauwgom kauwen, kun je ze helaas niet uitleggen. Een goede tip is dan je kindje een fopspeen te geven of te laten drinken uit een flesje waar flink op gezogen moet worden. Nog een tip van een stewardess: drenk een tissue/servet in warm water en wring 'm goed uit. Leg 'm vervolgens op de bodem van een glas of kopje, en zet dat kopje dan over het oortje van de baby. De warme stoom schijnt een heel fijn gevoel te zijn voor de kleintjes.

Tot slot

Ondanks het feit dat je kleine misschien wat onrustig kan worden, is aan te raden toch van de vlucht te genieten en te focussen op de eindbestemming. Baby’s voelen jouw stemming als de beste aan, dus probeer gewoon rustig te blijven. Stoor je niet te veel aan je medepassagiers. Als ouders doe je je uiterste best het voor hen ook zo comfortabel mogelijk te maken. Lukt dit niet (helemaal), dan kun je, buiten je te excuseren, er verder ook niets aan doen.
© 2009 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alleen vliegen met een babyAlleen vliegen met een babyIn je eentje vliegen met een baby hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze tips zal het hopelijk vlot en stressvrij verlope…
Kinderen en vliegenKinderen en vliegenEr komt vast een keer een moment dat u samen met uw kinderen op reis wilt. Of dat één van uw kinderen alleen op reis gaa…
Spelend leren met je baby van 0-4 maandenSpelend leren met je baby van 0-4 maandenAl vanaf de geboorte is je baby helemaal aan je gehecht en vindt het niets heerlijker dan de hele dag bij je te zijn. Je…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…

Wat verklaart de populariteit van het merk Lief! Lifestyle?Vier jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de basic, kleurrijke kledingstukken van het merk Lief! Lifestyle.…
Mooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartMooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartChristelijke ouders kiezen er vaak voor om een bijbelse tekst, gedicht of versje op een geboortekaartje te zetten. Het k…
Bronnen en referenties
  • http://www.vakantie-met-kinderen.com/vliegen_met_een_baby.html
Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 10-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.