Te veel speelgoed schadelijk voor ontwikkeling kind

Te veel speelgoed schadelijk voor ontwikkeling kind We overvoeren onze (klein)kinderen vaak met speelgoed. Maar op die manier leren we kinderen niet dat er in deze wereld van alles schaarste is, in plaats van overvloed. En dat papa en mama voor zichzelf lang niet alles kunnen kopen dat ze willen. We geven onze kinderen een onjuist beeld van de werkelijkheid, door ze veel meer presentjes te geven dan ze kunnen absorberen. Hoe kunnen we als ouders en grootouders deze cirkel doorbreken, want daarvoor is wel moed nodig, zolang dat speelgoed voor spotprijzen te koop is bij menige winkelketen.

Overvloed

In de jaren '50 van de vorige eeuw, was er van alles weinig en dat gold ook voor speelgoed. Als jongetje moest je blij zijn met twee simpele speelgoedautootjes en als meisje was het met de poppen niet veel beter. Het enige moment dat er een beetje speelgoed bij kwam, was met je verjaardag en met Sinterklaas. Hopelijk werkte je vader bij een werkgever die voor de kinderen van zijn personeel een Sinterklaasfeest gaf, want dan kreeg je van die baas een extra mooi cadeau dat je ouders niet zelf konden betalen.

Speelgoed is al jaren geen schaars artikel meer. Intertoys en Bart Smit hebben voor elke beurs dikke speelgoedgidsen, die reeds in de herfst op de deurmat vallen. En Action is het hele jaar door spotgoedkoop.

Overdaad schadelijk voor ontwikkeling kind

  • Een kind dat te veel keuze heeft, kan zich niet goed concentreren op één stuk speelgoed en wordt constant afgeleid door andere dingen. Een boks die overvol met allerlei spul ligt is trouwens ook niet echt een plek waar je graag ingezet wordt.
  • Aangezien oom, tante, buurvrouw, vriendjes, oma en opa op een gegeven moment niet meer weten wat nog te geven aan de kleine, omdat alles al gegeven is, worden er vaak cadeaus gekocht die ver vooruitlopen op de leeftijd, en waar het kind dus nog lang niet aan toe is. Een peuter van drie heeft echt niets aan een elektrische gitaar of erger. Als hij er een paar jaar later wel aan toe is, is de lol er vaak al af.
  • We maken van onze kinderen geldleners in plaats van spaarders. Hoe kun je als klein kind leren dat er in het leven eerder schaarste dan overvloed is, als je constant wordt overvoerd met speelgoed, kleren, eten en drinken, iPad, Playstation en dergelijke. Als ouders bereiden we op die manier onze kinderen slecht voor op latere zelfstandigheid waarin je, zeker in het begin, vaak wel elk "dubbeltje" moet omdraaien alvorens het te besteden. Hopelijk is dat een gespaard dubbeltje!
(Voor de jongere lezers: een "dubbeltje" was een muntstuk uit de vorige eeuw, ter waarde van 10 centen van een gulden. De naam dubbeltje vond zijn oorsprong in het feit dat het de waarde van twee stuivers had. Een stuiver was dus een muntstuk van vijf cent.)

Geven we voor het kind, of geven we voor de ouders

Een klein kind heeft geen benul van prijs en zal gefascineerd kunnen worden door het allergoedkoopste dingetje. Maar daar durven we niet mee aan te komen, dus wordt het een dure houten speelgoedwagen. Niet omdat een kind hout leuk vindt, maar omdat we als volwassene hout zo’n mooi materiaal vinden en het er zo pedagogisch verantwoord uitziet. Maar het eerste kind dat, als hij mag kiezen, een houten auto uitzoekt, moet nog worden geboren. Er rijden toch immers geen houten auto’s op de snelweg?! Domme volwassene!

Waar blijft al dat speelgoed dat niet meer, of nooit is aangeraakt

  • Veelal wordt het ingeleverd bij rommelmarkten en kringloopwinkels.
  • Het wordt weggegooid of aan de buurkinderen gegeven.
  • Opa en Oma worden er tegen hun zin mee opgezadeld, want het is zo handig als ze op de kleinkinderen moeten passen.
  • Het wordt zelden als nieuw cadeau weer ingepakt, want stel je voor dat men er achter komt dat het niet splinternieuw is.
  • Plastic is niet goed voor het milieu en daarom zal het plastic afval op korte termijn gescheiden worden ingezameld. Dat is fijn voor de ouders die het overtollige plastic speelgoed moeten weggooien, want dan voel je je minder bezwaard.

Valt de cirkel te doorbreken

Nee, zolang we het valse schaamtegevoel tegenover de ouders van het kind houden, dat we niet met een cadeau onder €10,- kunnen aankomen, zal de gekte tot in lengten van jaren door blijven gaan. En voeden we onze kinderen dus op een verkeerde manier op!

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Little Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes: soorten speelgoed en verkooppuntenLittle Tikes speelgoed is zeer populair kinderspeelgoed. Het speelgoed kenmerkt zich door de uitgesproken vrolijke kleur…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Goedkoper speelgoed kopenDoor goed op de prijzen te letten, en door goed te vergelijken, kunt u speelgoed goedkoper kopen. U zou ook kunnen overw…
De speel-o-theek, speelgoed lenen in plaats van kopenHeel veel kinderen hebben veel te veel en te duur speelgoed waar ze uiteindelijk haast niet mee spelen. Het dure speelgo…

Adoptie: Hoe besluit ik om wel of niet te adopteren?Wanneer je interesse hebt in adoptie maak je een goede stap door je te informeren over wat adoptie nu precies inhoudt. K…
Ouderschap, een moeilijke baanVader en moeder zijn is een moeilijke baan. Er is geen opleiding voor en ieder kind is anders en ook worden kinderen zon…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.