Adoptie: Hoe besluit ik om wel of niet te adopteren?

Wanneer je interesse hebt in adoptie maak je een goede stap door je te informeren over wat adoptie nu precies inhoudt. Kinderen, die niet kunnen worden opgevoed door hun biologische ouders, verdienen het om een thuis te vinden bij liefdevolle en betrokken mensen. En misschien is dat wel bij jou. Maar adopteren is geen keuze die je zo maar maakt. Dit artikel probeert jou te helpen om te bepalen of adoptie bij jou of jullie past en of je ook echt klaar bent om samen dit avontuur aan te gaan.

Waarom kiezen mensen voor adoptie?

Overal op de wereld zijn er kinderen, die warme ouders nodig hebben maar waarvan de biologische ouders om welke reden dan ook niet in staat zijn om die behoefte te vervullen. Soms zijn de ouders dood, ziek, hebben ze een probleem met drugs, zijn ze heel arm of willen ze eigenlijk liever niet zorgen voor hun kind of kinderen. Veel mensen kiezen voor adoptie om iets voor één of meerdere van deze kinderen te kunnen doen. Door ze te proberen te geven wat ze nodig hebben en zich hier volledig voor in te zetten.

Sommige mensen kunnen zich niet anders herinneren dan dat ze graag een kind hebben willen adopteren. Voor anderen ontstaat de wens later in het leven, doordat ze bijvoorbeeld zelf niet in staat zijn om een kindje te krijgen of anders gaan denken over het zelf krijgen van een kind door hun levenservaringen.

Adoptie kan vanzelf op je pad komen, doordat een familielid overlijdt en jou wordt gevraagd om te zorgen voor zijn of haar kinderen. Maar meestal is het adopteren van een kind een heel bewuste keuze: Adoptie is niets niks en het is dan ook aan te raden om goed over alle implicaties na te denken voor je een keuze maakt.

Waar moet je over nadenken, voordat je kiest voor het adopteren van een kind?

De volgende vragen kunnen je helpen om gericht na te denken over de verlangens en verantwoordelijkheden, die bij adoptie een rol spelen. Zo kun je voor jezelf bepalen hoe je tegenover adoptie staat en of het bij je past of niet. Zou jij klaar zijn om een kindje te adopteren? En hoe zie je dat dan eigenlijk?

Hoe kijk ik aan tegen adoptie?

 • Hoe belangrijk is het voor mij dat ik emotioneel een band heb met een adoptiekindje maar genetisch niet?
 • Hoe en wanneer zou ik mijn kind vertellen, dat ik niet zijn of haar biologische moeder of vader ben?
 • Hoe help ik mijn kind met wat er vroeger is gebeurd: Veel kinderen hebben een historie van verwaarlozing, mishandeling, armoede enzovoorts. Hoe zou ik daarmee omgaan?
 • Kan ik het kind ook verbinding laten voelen met de cultuur, waaruit het eigenlijk afkomstig is?
 • Zou ik het aankunnen, wanneer een biologische ouder later het ouderschap terug zou willen?

Hoe sta ik tegenover het adopteren van een kindje met een andere raciale achtergrond?

 • Hoe sta ik tegenover mensen met een andere achtergrond of huidskleur dan ik zelf heb?
 • Heb ik vrienden of kennissen uit andere culturen en vind ik de verschillen moeilijk of juist plezierig?
 • Wat kan ik doen om mijn kind te helpen wanneer het te maken zou krijgen met discriminatie?
 • Kan ik omgaan met het feit dat we gezien worden als een gemengd gezin?
 • Kan ik omgaan met het feit, dat zichtbaar zal zijn dat mijn adoptiekind niet biologisch mijn kindje is?

Hoe ga ik om met fysieke beperkingen, handicaps of achterstand bij een adoptiekind?

 • Kan ik omgaan met emotionele problemen, die mijn kind zou kunnen hebben?
 • Verwacht ik een perfect kindje of mag een kind ook een fysieke of geestelijke handicap hebben?
 • Kan ik een kind extra aandacht bieden om het te helpen met leren?
 • Heb ik genoeg geld om te zorgen dat mijn zoon of dochter extra hulp en coaching kan krijgen?
 • Heb ik genoeg middelen en energie om te zorgen voor een aangepaste school, een aangepast huis en de benodigde medische hulp?

Wil ik als alleenstaande ouder een kindje adopteren?

 • Zou ik het aandurven om in mijn ééntje beslissingen te nemen?
 • Durf ik om hulp te vragen, als dat nodig is? Emotioneel? Fysiek? Financieel?
 • Hoe wordt mijn leven en de kans om alsnog een eventuele partner tegen te komen hierdoor beïnvloed?
 • Kan ik nog steeds dezelfde ouder voor mijn kindje zijn als ik een partner zou tegenkomen waarmee ik verder wil?
 • Biedt mijn werk mij de flexibiliteit, die ik nodig heb om als enige voor mijn adoptiefzoon of -dochter te zorgen?
 • Durf ik het aan om aan anderen uit te leggen waarom ik hiervoor heb gekozen?
 • Kan ik ook de moeder- of vaderrol voor het kind vervullen?

Is adoptie iets voor mij of niet?

Adoptie is een beslissing, die je niet wilt hoeven terugdraaien. Denk goed na waarom je ervoor wilt kiezen om een kindje te adopteren en als je ervoor kiest doe het dan om de juiste redenen. Doe het niet omdat je omgeving voor de zoveelste keer vraagt waarom je nog geen kinderen hebt of om je relatie te redden. Er is maar één goede reden om voor adoptie te kiezen.

Het adopteren van een kind is iets heel moois, wanneer je er met heel je hart voor kiest. Wanneer je echt bereid bent om goed om te te gaan met de financiële, emotionele en andere verplichtingen, die onvermijdelijk horen bij adoptie.

Voordat je een besluit neemt moet je heel zeker weten of je bereid bent en in staat bent om dit kind alle liefde en aandacht, die hij of zij nodig heeft en verdient, te geven. Als dat zo is kan adoptie één van de meest prachtige en bijzondere ervaringen van je leven worden voor jou en jullie samen.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adoptie, hoe werkt dat?Adoptie, hoe werkt dat?Sommige mensen met een grote kinderwens kiezen voor adoptie. Jaarlijks komen er ongeveer 700 kinderen naar Nederland voo…
Interlandelijke adoptieInterlandelijke adoptieWereldwijd worden ongeveer 50.000 kinderen per jaar geadopteerd. De meeste kinderen worden vanuit het buitenland geadopt…
Een kind adopteren, waarom?Een kind adopteren, waarom?Mensen die kiezen voor een adoptie, willen heel graag een kindje. Ze hebben dus een grote kinderwens en weten zeker dat…
Adoptie juridisch bekekenAdoptie juridisch bekekenDe adoptie van jonge kinderen is in Nederland een bekend verschijnsel. Paren, dan wel van verschillend als van hetzelfde…

Leuke dingen om te doen op een kinderfeestjeWanneer de kinderen jarig zijn komt dit vaak met de wens dat ze een feestje willen geven. Maar hoe gaan we dat aanpakken…
Te veel speelgoed schadelijk voor ontwikkeling kindTe veel speelgoed schadelijk voor ontwikkeling kindWe overvoeren onze (klein)kinderen vaak met speelgoed. Maar op die manier leren we kinderen niet dat er in deze wereld v…
Bronnen en referenties
 • Adoption: Is adoption right for you?
 • Adopting a child: Where do i start?
 • Getting started with adoption
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 05-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.