Een sweet sixteen party organiseren: tips en tricks
Een feestje organiseren voor kleine kinderen is een heel gedoe maar meestal wordt het wel heel leuk omdat kleine kinderen heel enthousiast en snel tevreden zijn. Een feestje organiseren voor tieners en pubers is al heel wat moeilijker. Kinderen van 14, 15 jaar hou je niet meer zoet met zakdoekje leggen of tik tak boem. Wanneer ze dan 16 worden, beginnen ze vaak te zagen voor een sweet sixteen party. Wat is het, wat kan je allemaal doen en hoe organiseer je zo iets? Een aantal ideetjes en tips voor een leuke sweet sixteen party.
Een
feestje organiseren voor kleine kinderen is niet eenvoudig en hier rust alles op de ouders. Maar kleine kinderen zijn snel tevreden en merken het niet eens als er eens wat fout loopt. Snotneusjes schoon vegen en kleine brandjes blussen is het enige wat je hier zal moeten doen. Bij een sweet sixteen party liggen de kaarten anders! De ouders moeten het feest organiseren en in goede banen leiden maar de tieners hebben heel wat in de pap te brokken en zijn meestal niet snel tevreden.
Wat is een sweet sixteen party?
Het fenomeen komt overgewaaid uit Amerika. Zestienjarige geven er een feestje met veel glitter en glamour. Er worden dure kleren gekocht, dure cadeaus en men komt op het feestje aan in een limo. Zo extreem moet het niet allemaal, maar steeds meer zestienjarigen willen ook hier een leuk feestje geven, hun eerste echte party. Aan de ouders dus om zo'n sweet sixteen party te organiseren, met de nodige discretie.
Waar houden we het feestje?
Je hebt geen plaats thuis en geen geld om een zaal te huren
Dan kan je het groepje vrienden meenemen om iets te gaan doen buitenshuis. Enkele voorbeelden: naar de bioscoop, gaan bowlen, gaan paintballen, gaan zwemmen, gaan schaatsen, etc.
Een feestje thuis
Het feestje gebeurt bij je thuis. De jongeren kunnen dansen, chilaxen, een filmpje kijken, spelletjes spelen... Zorg voor duidelijke afspraken: wat mag en wat kan niet, waar mogen de jongeren komen en waar niet, etc.
Het feestje gebeurt op verplaatsing
Je kan hiervoor allerlei zaaltjes huren. Denk maar aan een parochiezaal, een clublokaal, een scoutslokaal, etc. Voor leden wordt meestal wel een prijsje gemaakt. Ook hier concrete afspraken: wat mag en wat mag niet, wie ruimt achteraf op, etc.
Uitnodigingen
Geen papieren uitnodigingen meer, dat is voor kleine kinderen. Om cool te zijn, gebeurt de uitnodiging via Facebook. Vergeet vooral niet te vermelden: de datum en de plaats van het feestje, het begin- en het einduur, een telefoonnummer waarop je bereikbaar bent en eventueel de dresscode en een cadeautip. Let er wel goed voor op dat het geen project X wordt, waarbij plots zo'n 1000 mensen voor je deur staan! Je kan op de uitnodiging ook vermelden dat er bijvoorbeeld geen alcohol zal geschonken worden en of er ouderlijk toezicht is of niet.
Wat moet je allemaal voorzien?
- een zaaltje of genoeg plaats in huis. Denk er aan om breekbare of kostbare voorwerpen in veiligheid te brengen.
- muziek
- films
- eten
- snacks
- snoep
- spelletjes: gezelschapsspelen of WII-spelletjes (in dit geval TV en WII-console voorzien)
- een quiz. Dit vergt wel enige voorbereiding, maar je kan eventueel ook de vragen van gezelschapsspelen als Trivial Pursuit gebruiken.
- een speurtocht. Ook hier best wat voorbereiding nodig.
Ouders aanwezig of ouders weg?
Dit zal van je puber afhangen. Wat gaan ze juist doen? Zijn ze te vertrouwen? Gaan ze gewoon een filmpje zien, wordt er gedanst, moet er eten voorzien worden, etc. De jongeren zullen vaak graag zelf een beetje hun zin doen zonder al te veel toezicht, maar zullen toch ook graag hebben dat hun ouders voor het eten zorgen en onvoorziene problemen oplossen. Misschien een compromis: de ouders zijn discreet aanwezig en houden een oogje in het zeil van op afstand. Jongeren van die leeftijd zijn erg gevoelig en willen niet voor schut gezet worden voor hun vrienden door gek doende ouders. Let op dat je zelf niet te veel de tiener gaat uithangen.
Hoe ontvang je de gasten?
Zestien jaar is de leeftijd waarop je in theorie nog geen alcohol mag drinken. Hou het dus sober, want het moet geen zuippartij worden. Denk daarom aan
alcoholvrije drankjes of leuk gekleurde alcoholvrije cocktails. Zet de verschillende drankjes in mooie glazen op een plateau en zet hier iemand mee aan de ingang van de zaal. Voorzie ook schaaltjes met chips, nootjes en andere snacks op de verschillende tafels. Eventueel kan je ook op elk tafeltje een kaarsje of een bloemetje zetten. Hou ook een tafel vrij om de cadeaus op te zetten.
Wat kan je allemaal doen op een sweet sixteen party?
Voor jongens
Een coole speurtocht, een partijtje voetbal al of niet in het donker, een film, muziek, spelletjes op de WII, gezelschapsspelen, kaartspelen.
Voor meisjes
Leuk voor meisjes is om een heuse make-up avond te organiseren. Nodig een professional uit en laat de meiden genieten van een heuse nagelstyling, gezichtsmassagesessie en schminkadvies. Daarbij nog wat leuke muziek en dansgelegenheid en het wordt een leuke giechelavond.
Te duur? Dan kan je ook dansen, quizzen, naar een (romantisch) filmpje kijken, muziek beluisteren, gezellig kletsen, etc.
Voor een gemengde groep
Een speurtocht, een film, spelletjes op de Wii (just dance en just sing bijvoorbeeld), gezelschapsspelen (UNO, Jungle Speed, Pictionnary op groot bord, Trivial Pursuit,...), een quiz, dansen, een wedstrijdje Limbo, etc.
Welk eten kan je allemaal serveren?
Denk voor het eten aan coole en eenvoudige dingen:
- hamburgers, eventueel met sla, tomaat en komkommer
- hotdogs, eventueel met zuurkool
- croque monsieur / tosti
- een grote pot spaghetti
- een lekkere maaltijdsoep
- pannenkoeken of poffertjes
- appelbollen
- taarten en (zelfgebakken) cakes
Foto's nemen
Zestienjarigen houden hier meestal niet van, maar tracht toch een aantal leuke foto's te nemen. Een groepsfoto met alle aanwezigen bijvoorbeeld of een aantal foto's genomen op onverwachte momenten. Een toffe herinnering voor later of voor een album. Als zoon-of dochterlief de foto's dan later ook nog eens op Facebook kan zetten om ze te delen met de vrienden, zullen ze je toch wel dankbaar zijn.
Een andere mogelijkheid is om de camera door te geven tijdens de avond. Vraag aan de jongeren zelf om foto's van elkaar te trekken, dan is de drempel misschien lager dan wanneer een wildvreemde mama of papa de foto's staat te trekken.
Een aantal groepsspelen
Raden maar
Maak op voorhand een aantal kaartjes met namen van leerkrachten, titels van films, songtitels, namen van zangers, namen van vrienden, etc. Doe ze in een doos. Stel twee teams samen. Een persoon van team 1 gaat naar voor en trekt een kaartje. Die persoon tracht wat op het kaartje staat zo goed mogelijk uit te beelden. Zet een zandloper of een kookwekker. Is de tijd verlopen en heeft team 1 het niet gevonden, dan mag team 2 nog een poging doen om het te zeggen. Het team dat het raadt, wint een punt. Ga verder tot de doos leeg is.
Pictionary
Maak op voorhand kaartjes met een aantal zaken, landen, dieren, spreekwoorden, etc. op. Doe de kaartjes in een doos. Het verdere verloop van het spel is hetzelfde als hierboven. Een persoon van team 1 probeert door middel van tekeningen op een bord of op een groot blad de anderen te laten raden wat er op het kaartje staat.
Ballonnen stuktrappen
Bereid ballonnen voor met een touwtje rond. Iedereen bindt een ballon rond zijn enkel. Zet nu een liedje op. Iedereen tracht zo veel mogelijk ballonnen van zijn tegenstanders stuk te trappen en zijn eigen ballon te beschermen. Wie op het einde van het liedje zijn ballon nog over heeft, wint.
Stoelendans met een plusje
Iedereen gaat op een stoel zitten. Iemand staat in het midden en zegt de opdrachten. De opdrachten kunnen bijvoorbeeld zijn: iedereen met een zus schuift twee plaatsen op, iedereen met blond haar schuift zeven plaatsen op, iedereen met iets rood aan schuift drie plaatsen op, etc. Kom je terecht op een stoel waar nog iemand zit, dan moet je op die persoon zijn schoot gaan zitten. Bij de volgende opdracht moet je dan met twee opschuiven wanneer de opdracht toepasselijk is op wie onderaan zit. Lachen geblazen!
Vuur maken
Wat het ook wel altijd doet, is een vuurtje maken. Heb je veel plaats, dan kan je een echt kampvuur maken. Heb je minder plaats, gebruik dan vuurkorven. Rond het vuur kunnen enge verhalen verteld worden, kan gitaar gespeeld worden of kunnen marshmallows of worstjes gegeten worden. Sfeer verzekerd!
Muziek
Zorg voor een gezonde mix van muziek. Het is niet omdat de ene gek is van een bepaalde stijl, dat de anderen daar ook graag op dansen. Meng dus zo veel mogelijk de stijlen en doe er ook een paar klassiekers tussen zoals de Bamba, de Macarena, de Ketchup song, etc. Test ook je geluidsinstallatie op voorhand. Sneu als je installatie juist op dat moment niet werkt omdat je een kabeltje vergeten bent of er toch iets defect is!
Alcohol en drugs
Zelfs al schenk je zelf geen drank, toch zullen jongeren vaak heel geslepen zijn en toch hun eigen alcohol meebrengen. In rugzakken of handtassen verbergen ze kleine flesjes drank die ze dan mengen met cola of andere frisdranken. Veel kan je daar niet aan doen, want je kan toch moeilijk een tassencontrole houden wanneer de kids binnenkomen. Ook wanneer ze even naar buiten gaan om een fris luchtje te happen, is dit meestal niet onschuldig, maar wordt er al wel eens een jointje doorgegeven. Opletten, zelf geen alcohol in de buurt laten staan en strenge afspraken maken met je tieners op voorhand is zeker de boodschap!