Homoseksuele sporters: atleten die uit de kast gekomen zijn

Homoseksuele sporters: atleten die uit de kast gekomen zijn Het aantal openlijk lesbische of homoseksuele professionele sporters lijkt haast op één hand te tellen. Homoseksualiteit binnen de voetbalwereld is een enorm taboe. In 1990 kwam voetballer Justin Fashanu uit de kast. De enige Engelse voetballer die publiekelijk heeft toegegeven homo te zijn heeft sinds zijn revelatie nergens meer een contract gekregen en in 1998 pleegde hij zelfmoord. Hoeveel sporters hebben sinds Fashanu de moed gehad om zich bloot te geven in de pers, vooroordelen te trotseren en een rolmodel te worden? In juli 2014 kwam de Australische oud-zwemmer Ian Thorpe uit de kast.

Orlando Cruz

Orlando Cruz is een moedig mens. Te midden van de machowereld die de bokssport is nam bokser Orlando Cruz uit Puerto Rico de microfoon en verklaarde hij in oktober 2012 dat hij een trotse homoseksuele Latino is. Hij zei dat hij hoopte dat hij kan bijdragen aan een cultuurverandering. Hij wil duidelijk maken dat het machismo en je identiteit als homo elkaar niet uitsluiten. Cruz werd door belangenorganisaties vanuit de hele wereld bewierookt na zijn revelatie die zeer moedig genoemd mag worden.

Martina Navratilova

De van geboorte Tsjechische tennisster zou in het Oost-Europese land misschien wel nooit zijn uitgekomen voor het feit dat ze op vrouwen valt. Kort nadat ze in 1981 Amerikaans staatsburger werd deed ze dat wel. Navratilova heeft de bekendmaking wel gevoeld in haar portemonnee. Door uit te komen voor het feit dat ze lesbisch is is ze veel sponsorcontracten kwijtgeraakt en zijn er minder nieuwe bijgekomen, zo heeft ze zelf laten weten.

Anton Hysén

De in Liverpool geboren Zweedse voetballer Anton Hysén is de eerste speler in zijn land die uit de kast gekomen is. Hysén is mede door blessures nooit doorgedrongen tot de echte top van het voetballer maar was ooit een groot talent en een aantal wedstrijden gespeeld voor Zweden -17. Na zijn revelatie noemde de BBC hem een 'global one-off' als tweede profvoetballer die uit de kast gekomen is na Justin Fashanu. Aan een Zweeds homoblad vertelde hij verbaasd te zijn over de oproer die wereldwijd ontstond na zijn confessie omdat in zijn omgeving iedereen heel positief reageerde en er totaal geen probleem van maakt: zoals het hoort. De vader van Hysén heeft als prof voor Liverpool gespeeld aan het einde van de jaren '80.

David Testo

Testo is een van de weinige openlijk homoseksuele voetballers in de Amerikaans Canadese competitie en in de Noord-Amerikaanse sport in het algemeen. In een interview op de Canadese radio vertelde de toenmalige speler van Montreal Impact dat hij homo is en dat zijn familie en teamgenoten daar van op de hoogte zijn. Sinds hij uit de kast gekomen is zijn er veel positieve reacties geweest van mede-atleten. Hij is ambassadeur van You Can Play, een organisatie die homofobie binnen de sportwereld probeert tegen te gaan. De organisatie is opgericht door Brian Burke, een coach uit het ijshockey, wiens zoon Brendan Burke bekend stond als een pionier op het gebied van homorechten. Brendan Burke, zelf een ijshockeyer, kwam in 2010 om bij een auto-ongeluk.

Natasha Kai

Binnen de wereld van het vrouwenvoetbal is het uit de kast komen als lesbienne veel minder een taboe dan binnen het mannenvoetbal. Een van de meest spectaculaire verschijningen in het vrouwenvoetbal is Natasha Kai. Ze heeft meer dan 50 tattoos over haar hele lichaam waaronder haar volledige armen. Deze bikkelharde dame heeft het niet alleen gemaakt als voetbalster - ze maakte deel uit van het Olympisch team van 2008 - ze is ook voormalig rugby speelster. Andere tevens openlijk lesbische voetbalsters zijn onder andere Nadine Angerer, Lisa Dahlkvist, Dorte Dalum Jensen, Laura del Río, Melanie Garside-Wight, Isabell Herlovsen, Ursula Holl, Jessica Landström, Lori Lindsey, Joanna Lohman, Lianne Sanderson, Linda Medalen, Bente Nordby, Megan Rapinoe, Sarah Walsh, Andrea Worrall en Eudy Simelane. Laatsgenoemde is een voormalig Zuid-Afrikaanse voetbalster die werd verkracht en vermoord vanwege haar seksuele oriëntatie. Pia Sundhage is een voormalige professioneel voetbalster uit Zweden die met name bekend is geworden als bondscoach van de Verenigde Staten. Zij heeft in een interview aangegeven binnen de wereld van het vrouwenvoetbal totaal geen last te hebben van homofobie.

Matthew Mitcham

Mitcham is een schoonspringer en Olympisch kampioen uit Australië. In 2008 kwam hij vlak voor de Olympische Spelen in Peking uit de kast. Sindsdien is hij bekend als rolmodel voor homoseksuele sporters en sierde meer dan eens de voorpagina van het magazine The Advocate. Hij vertelde na de succesvolle Spelen dat hij veel hartverwarmende brieven had ontvangen van jongeren die hem bedankten voor zijn moed en openheid in de harde wereld van de sport.

Steven Davies

Steven Davies is de eerste openlijk homoseksuele cricketspeler. De Britse wicket-keeper van Surrey kwam begin 2011 uit de kast in een interview met The Daily Telegraph. De international vertelde dat hij het zijn familie en teamgenoten vijf jaar eerder al had verteld.

Gareth Thomas

Thomas is een voormaliger rugbyspeler uit Wales en was toen hij uit de kast kwam op dat moment actieve atleet die uit kwam voor zijn homoseksualiteit. In 2009 werd hij gekozen in de Pink List van de 101 meest invloedrijke homoseksuelen in Engeland en hij ontving tevens de Stonewall’s Hero of the Year award. Thomas is eerder getrouwd geweest met een vrouw maar scheidde in 2007. Bij zijn coming out zei hij dat hij hoopte dat zijn openbaring andere jonge rugbyspelers de kracht zou geven om hun geaardheid niet onder stoelen of banken te steken. Er zijn plannen om een biografische film over het leven van Gareth Thomas te maken.

Robbie Rogers

De 18-voudige voetbalinternational Robbie Rogers uit de Verenigde Staten heeft op 25-jarige leeftijd zijn loopbaan beëindigd nadat hij via zijn eigen website liet weten dat hij op mannen valt. Rogers, die onder andere voor Leeds speelde en meedeed aan de Olympische Spelen in Peking gaf aan het erg moeilijk gehad te hebben met het geheim houden van zijn geaardheid. Na zijn ontboezeming ontving hij veel positieve reacties, waaronder van de Amerikaanse voetballer Sacha Kljestan.

Thomas Hitzelsperger

Hitzelsperger werd in januari 2014 de bekendste voetballer ooit die uit de kast kwam. De inmiddels 31-jarige recent gestopte voetballer vertelde in een interview met de Duitse krant Die Zeit dat hij op mannen valt. Als voetballer speelde hij onder andere voor VfB Stuttgart, Aston Villa en West Ham United. Hij kwam tot 52 interlands voor Duitsland. In september 2013 stopte hij als gevolg van diverse blessures en de wens om andere dingen te gaan doen ik het leven. Een aantal maanden na zijn voetbalpensioen achtte hij de tijd rijp om met de wereld te delen dat hij homo is. Tijdens zijn actieve loopbaan zette hij zich als blogger al in voor de strijd tegen racisme en xenofobie in Duitsland. Terwijl hij nog speelden heeft hij jaren lang een vaste relatie met een vrouw gehad, met wie hij zelfs verloofd was. Hij verbrak deze verloving in 2007, een maand voor ze zouden gaan trouwen.

Jason Collins

In 2014 werd Jason Collins de eerste openlijk homoseksuele basketballer in de Amerikaanse hoogste divisie NBA. Aan het einde van het voorgaande seizoen maakte de dertiger bekend homo te zijn. Op dat moment zat hij echter zonder club. Toen hij in februari 2014 een kort contract tekende bij de Brooklyn Nets en een aantal minuten mee mocht doen tegen de LA Lakers had hij een primeur te pakken.

Michael Sam

Ook die andere Amerikaanse machosport kan zich opmaken voor een debuut van een openlijk homoseksuele speler. Michael Sam is een American Football speler die op college-niveau speelde voor de University of Missouri. Hij werd daar All-American en verkozen tot Southeastern Conference Defensive Player of the Year. Sam doet mee aan de 2014 NFL Draft. Als hij gekozen wordt dan wordt hij de eerste openlijk homoseksuele football-speler in de NFL. Aanvankelijk werd verwacht dat hij in de derde of vierde ronde gekozen zou worden maar na zijn bekendmaking werd deze verwachting naar beneden bijgesteld als gevolg van de verwachtte scepsis onder de teams. Toen Sam terug ging naar zijn oude universiteit om een trofee in ontvangst te nemen waren daarbij enkele anti-homo activisten aanwezig. Hun aanwezigheid werd echter teniet gedaan door een groep van circa 500 studenten die een menselijke muur om hen geen vormden om hun protest te doen laten verstommen.

Ian Thorpe

De Australische zwemkampioen Ian Thorpe won tijdens zijn carrière vele prijzen. Na het beëindigen van zijn loopbaan ging het de verkeerde kant op. Hij probeerde zich tevergeefs te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen in 2012. Van een echter comeback kon niet worden gesproken. Na een val in januari 2014 moest hij worden geopereerd aan zijn schouder en liep hierbij een ernstige infectie op die een terugkeer in de zwemsport definitief uitsloot. In juli 2014 deelde Ian Thorpe na jaren van speculaties met een Australische tv-zender dat hij homoseksueel is. Dat hij nu uit de kast gekomen is, is niet voor iedereen een verrassing. Echter in zijn in 2012 verschenen autobiografie ontkende hij dit nog stellig.

Nederlandse homoseksuele sporters

Het is bekend dat homoseksualiteit in Nederland veel meer geaccepteerd is dan in andere delen van de wereld. Wellicht ook om die reden dat sporters hier minder moeite hebben met hun coming out. Nederlandse (oud)atleten die openlijk uitkomen voor hun homo- of biseksualiteit zijn bijvoorbeeld Sherida Spitse, Ireen Wüst, Jeffrey Wammes, Johan Kenkhuis, Edward Gal, Mike Verschuur, Maartje Paumen, Carlien Dirkse van den Heuvel, Marilyn Agliotti, Carina Benninga en Kim Lammers. John Blankenstein is een voormalig voetbalscheidsrechter en tevens activist voor homorechten in Nederland. In de jaren '80 was hij de eerste openlijk homoseksuele scheidsrechter in de wereld.

In 2012 maakte Frank de Boer nog een uitglijder toen hij in antwoord op een vraag over waarom er zo weinig professionele homoseksuele voetballers zijn zei dat het waarschijnlijk iets met hun motoriek te maken had. Feyenoord-speler Ron Vlaar - zelf hetero - brak in dat zelfde jaar wel een lans voor homo's in het voetbal door aan te geven dat we niet moeten doen alsof homoseksualiteit een probleem is en dat iedereen gelijk is ongeacht zijn geaardheid.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Gelijkspel': homoseksualiteit in de sportwereld'Gelijkspel': homoseksualiteit in de sportwereldNederland telt 600 betaalde voetballers. Statistisch gezien zouden hier ongeveer 15 personen homoseksueel van moeten zij…
In het profvoetbal moeten statistisch gezien homo's spelenIn het profvoetbal moeten statistisch gezien homo's spelenEr zouden tussen het grote aantal mannen dat voetbalt homoseksuelen spelen, ook in het Nederlandse profvoetbal, anders z…
Als moslim(a) uit de kast!Als moslim(a) uit de kast!Ieder jaar wordt er op 11 oktober de Coming-Outdag (Engels: Coming Out Day) gevierd. Hierbij wordt aandacht geschonken a…
Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken ste…

Echtscheiding - inzicht in de juridische gevolgenEchtscheiding - inzicht in de juridische gevolgenJaarlijks stijgen het aantal echtscheidingen. Ondanks de crisis en de economische malaise, blijven mensen scheiden van e…
De echtscheidingDe echtscheidingTegenwoordig scheiden mensen veel sneller dan vroeger, waarom? Is het zo dat het ons nu makkelijker is gemaakt, eenvoudi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 378322, Pixabay
  • http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4574618/Gay-boxer-is-out-for-the-count.html
  • http://www.bbc.co.uk/blogs/timfranks/2011/03/a_mans_game.html
  • http://www.ihlia.nl/dutch/collectie/Recensies/Non-fictie/Huub%20ter%20Haar%20%20Gelijkspel%20portretten%20van%20homo%20topsporters
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 01-09-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.