De echtscheiding

De echtscheiding Tegenwoordig scheiden mensen veel sneller dan vroeger, waarom? Is het zo dat het ons nu makkelijker is gemaakt, eenvoudiger? Allerlei organisaties staan al klaar om deze mensen op te vangen, om deze mensen door het ''proces'' heen te helpen, een steun in de rug.

Een persoonlijk probleem of toch maatschappelijk?

Het aantal jongeren dat bij een echtscheiding is betrokken is de laatste dertig jaar sterk gestegen. Wat gebeurt er met de kinderen? Hoe voelen zij zich daarbij? Hierbij moet het kind meestal een keuze maken bij wie ze willen blijven als het kind ouder is dan 12 jaar, voor een kind is dit een grote klap in het gezicht en zal zich teruggetrokken voelen door de situatie wat er thuis gaan de is. Een groot gedeelte in het leven veranderd hierdoor en vaak weten ze niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan. Het voelt vaak als een soort verlies aan. Daarnaast blijken er onder meer gevolgen te zijn met betrekking tot hun onderwijsniveau en tot hun kijk op relatievorming. Vooral jongens zijn gevoelig voor echtscheiding. De leeftijd van het kind bij echtscheiding lijkt van invloed op de hoogte van het onderwijsniveau. Sommige jongeren konden niet met hun gevoel overweg en staken het bijvoorbeeld ergens anders in. Jongeren die een echtscheiding hebben mee gemaakt gaan meestal ook eerder uit huis dan jongeren die zo iets niet hebben mee gemaakt. Wie als kind een echtscheiding heeft meegemaakt, is blijkbaar minder geneigd om snel een vaste verbintenis aan te gaan.

De oorzaak van echtscheidingen

Vaak gaat het gecombineerd met andere stressfactoren die op elkaar inwerken. Mensen die in een echtscheiding zitten gaan vaak zelf al opzoek naar de oorzaak, de meest voorkomende zijn verslavingen, communicatieproblemen en buitenechtelijke relaties. Er bestaan nog veel meer van andere aanleidingen, die vaak in een verhouding tot elkaar staan.

Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?

Het beste is het om uw partner persoonlijk te vertellen, dus niet via een e-mail, sms of wat dan ook. Om dit soort dingen te vertellen zal altijd moeilijk blijven. Hier onder volgen nog een aantal tips waar u rekening mee kunt houden of waar u zich op voor kunt bereiden:
  • Vermijd persoonlijk kritiek.
  • Verwacht niet dat uw partner vol begrip zal reageren.
  • Ga niet in met de verwijten waar uw partner mee aankomt zetten.

De belastingdienst

Ook de belastingdienst moet er van op de hoogte zijn dat u gaat scheiden of te wel dat uw samenlevingscontract wordt beëindigd. Ook als u besloten heeft duurzaam gescheiden te leven moet de belastingdienst er van op de hoogte zijn, dit hoort u ook aan te geven bij de gemeente. In de meeste gevallen laat de gemeente het aan de belastingdienst weten, maar vraag dit wel even na voor dat er meer problemen op de lijst komen te staan. Als de gemeente dit niet doorgeeft kunt u via de belastingdienst toeslagen zich aanmelden met de DigiD en de beëindiging datum van de relatie doorgeven. Vergeet niet de verhuis datum en het nieuwe adres door te geven als u of uw partner verhuist. Wees er bewust van dat de fiscale partnerschap pas stopt als u of uw partner een verzoek tot echtscheiding heeft ingediend bij de rechter en als u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente.

De procedure

Een scheiding is niet niks, hier komt van alles bij kijken. Wie houdt het huis? Wie neemt wat mee? Wie zorgt voor de kinderen? Alimentatie en noem maar op. Hierin zijn veel organisaties die u hier bij kunnen helpen, die het stap voor stap met u doornemen. Alhoewel de communicatie tussen u en uw (ex)partner dan ook nog erg belangrijk is. Een normale procedure duurt zo ongeveer vier tot zes weken. Hieraan zijn natuurlijk ook kosten verbonden, denk aan een advocaat, de kosten van de uittreksels en de rechtbank bijvoorbeeld. Er kan op allerlei manier een echtscheiding plaats vinden, dit hangt dus af van de communicatie; als er een goede communicatie is, dan zal er waarschijnlijk ook geen rechter van toepassing hoeven te komen.
© 2012 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?Een eierdooier scheiden is een uitdaging. Bijna heeft weleens een ongelukje gemaakt met de eidooier scheiden van het eiw…
Scheiden via InternetScheiden via InternetMet één klik op de knop je echtscheiding online regelen, klinkt als een onvoorstelbaar sprookje, is het niet? Toch is he…
Online scheidenHet aantal echtscheidingen is hoog in Nederland. Veel mensen besluiten een punt achter hun relatie te zetten. Een echtsc…
Echtscheiding en de besloten vennootschapEchtscheiding en de besloten vennootschapScheiden doet lijden. Dit is helaas maar al te vaak het geval. Als je ondernemer bent en je hebt een goed draaiende onde…

Homoseksuele sporters: atleten die uit de kast gekomen zijnHomoseksuele sporters: atleten die uit de kast gekomen zijnHet aantal openlijk lesbische of homoseksuele professionele sporters lijkt haast op één hand te tellen. Homoseksualiteit…
Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Het zal niet de bedoeling zijn op het moment dat je gaat trouwen, maar helaas eindigen vele bruiloften in een echtscheid…
Bronnen en referenties
  • www.scheiden-info.nl
  • www.belastingdienst.nl
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.