Regering en Bestuur - Internationaal - VN EG EEG EU

Regering en Bestuur - Internationaal - VN EG EEG EU Wat zijn de Verenigde Naties (VN) en de lidstaten? Wat is het verschil tussen de Europese Unie (EU), de Europese Gemeenschap (EG) en de EEG? Wat is de Commonwealth (Gemenebest van Naties)? Wat is een republiek en wat een federale republiek? Wat is een dictatuur of dictator en welke landen zijn dictatoriaal? Wat is de taak van een ambassadeur? Interessante vragen en antwoorden over regering en politiek bestuur, worden overzichtelijk op een rijtje gezet in dit artikel.

Politiek Bestuur en Regering


Wat zijn de Verenigde Naties?

De Verenigde Naties is een internationale organisatie, een groep van vele landen die zich in 1945 (na WO II) verenigden ten einde de wereldvrede te bevorderen. De VN is door 51 landen opgericht en tellen momenteel (in 2007) 192 lidstaten. De lidstaten werken samen op het gebied van het internationale recht, de veiligheid in de wereld, het behoud van humanitaire (mensen) rechten, de ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek van sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

De VN heeft zes bestuursorganen: het Secretariaat, de Algemene Vergadering, de Economische en Sociale Raad, het Internationaal Gerechtshof, de Trustschapsraad en het meest bekend: de Veiligheidsraad. De VN zenden soms speciale strijdmachten uit om te proberen onenigheden en strijd tussen landen te beslechten of de vrede en veiligheid te bewaken of waarborgen. Ook bestaan er diverse gespecialiseerde organisaties binnen de VN, die zich met internationale sociale en economische problemen bezighouden, waaronder Unicef, de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het hoofdkwartier van de VN is in New York gevestigd; er zijn deelhoofdkantoren in Genève, Wenen en Nairobi. Het hoofd van de VN, de secretaris-generaal genoemd, is momenteel Ban Ki-moon.

Verschil Europese Unie Europese Gemeenschap en EEG?

EG Europese Gemeenschap

De Europese Gemeenschap is de belangrijkste van twee Europese Gemeenschappen; de andere is de Euratom. Beide samen vormen de Europese Unie. Men spreekt tegenwoordig niet vaak meer van de Europese Gemeenschap, maar deze bestaat nog wel binnen de overkoepelende organisatie: de Europese Unie. De Europese Gemeenschap (EG) is in 1993 ontstaan en was voor die tijd de EEG (Europese Economische Gemeenschap). Daar er veel taken waren en niet alleen op economisch gebied, is dit in EG veranderd.

EU Europese Unie

De Europese Unie (EU) is een organisatie van verscheidene (in meerderheid) Europese staten, die momenteel 27 lidstaten heeft. De 27 landen zijn: Nederland, België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Portugal, Spanje, Finland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en in 2007 zijn Bulgarije en Roemenië erbij gekomen.

Binnen de EU wordt er onder meer op politiek, economisch en juridisch gebied samengewerkt. Zo is men b.v. bezig met hindernissen op het terrein van in- en uitvoerrechten (douane) tussen de lidstaten teneinde de handel te bevorderen, het ontwikkelen van een gemeenschappelijke politiek op het gebied van landbouw en verkeer etc. Het lag in de bedoeling om de gemeenschap ook politiek te verenigen met een gezamenlijke Grondwet voor Europa, hetgeen middels referenda door o.a. Frankrijk en Nederland is afgewezen. Wanneer deze Grondwet aangenomen zou zijn, zou de naam EG echt voorgoed verdwijnen en vervangen worden door EU.

Wat is de Commonwealth - Gemenebest van Naties?

Gewoonlijk wordt hiermee de Britse Commonwealth (is het Gemenebest) bedoeld. Deze benaming is eigenlijk al verouderd, maar wordt nog steeds gebruikt om het verschil met een gemenebest in het algemeen aan te geven. Een gemenebest in het algemeen is de benaming voor een statenbond. Het Engelse begrip voor gemenebest is commonwealth (dat afstamt van het Latijnse 'res publica' waar ook het woord republiek van afgeleid is).

De Commonwealth of Nations betekent het Gemenebest van Naties en is een vrijwillige verbintenis tussen 53 onafhankelijke soevereine staten, met als (symbolisch) hoofd de Britse Koningin Elizabeth II. Symbolisch, daar de lidstaten onafhankelijk zijn en zichzelf besturen.

Het Gemenebest van Naties bestaat vnl. uit het Verenigd Koninkrijk en de meeste van haar voormalige koloniën (zie de met paars aangegeven landen). De belangrijkste uitzonderingen zijn de Arabische staten en ook Israël, welke vroeger onder Britse controle stonden.

Wat is een republiek en een federale republiek?

Republiek

Het woord republiek komt van het Franse république, hetgeen weer afstamt van het Latijnse res publica, dat letterlijk publieke zaak betekent en vertaald wordt met staat. Een republiek is een land waarbij de mensen die mogen stemmen (het electoraat) de macht heeft het land te regeren. Het land wordt dan feitelijk -qua praktische uitvoering- bestuurd door een gekozen leider c.q. een president. Een republiek kan verschillende modellen hebben. In sommige landen is er een centrale regering, zoals in de republiek Frankrijk.

Federale republiek

In bepaalde republieken, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika en Australië bestaat een ander model. Deze landen worden federale republieken genoemd. Dit houdt in dat er geen centrale regering is, maar een bestuur van diverse staten c.q. per staat, waardoor er sprake kan zijn van verschillend bestuur en andere wet- en regelgeving in de verschillende staten.

Wanneer spreek je van een dictatuur of dictator?

Dictatuur Dictator

Een dictator is een heerser over een land die over zijn volk absolute macht bezit. De dictator verenigt in één persoon (of in een kleine groep om hem heen) alle wetgevende, besturende en uitvoerende macht van een land. In een door een dictator geregeerd land - een dictatuur- bestaat gewoonlijk slechts één politieke partij; andere partijen zijn verboden. Een dictatuur wordt veelal geregeerd met steun van of soms door het leger. In die landen is er constitutioneel gezien geen parlementaire democratie, met als praktische consequentie dat er geen verkiezingen worden gehouden.

Dictatoriale landen

Voorbeelden van huidige landen -met tussen haakjes de dictatoriale leiders- zijn: China (Hu Jintao), Cuba (Fidel Castro), Laos (Khamtai Siphandon), Libië (Moammar al-Qadhafi) en Noord-Korea (Kim Jong Il).
Verder zijn er landen waarin géén recente verkiezingen zijn gehouden om een constitutionele regering te kunnen vormen en hierdoor in feite dictatoriaal zijn: Eritrea (Isaias Afworki), Myanmar (Than Shwe), Soedan (Omar al-Bashir) en Syrië (Bashar al-Assad). Daarenboven zijn er nog meer landen, die weliswaar wel 'verkiezingen' hebben gehouden (pro forma), maar desondanks toch dictatoriale kenmerken vertonen (welke hier vanwege de overzichtelijkheid niet worden genoemd).

Wat is de taak van een ambassadeur?

Ambassadeur of Ambassadrice. Ambassadeurschap kan twee verschillende functies inhouden, namelijk een vertegenwoordiger van:
  • een organisatie of groep (met een goed doel, voor promotionele doelen, in Nederland vaak door BN' ers vervuld, zoals b.v. Marco Borsato voor War Child)
  • de regering van een land in een ander land of internationale organisatie (zoals b.v. Verenigde Naties). In dit geval vertegenwoordigt een ambassadeur dan in principe het staatshoofd

Een ambassadeur in de laatste betekenis is een door een land gekozen vertegenwoordiger van dat land in een ander land. De ambassadeur woont dan in zijn ambassade (in dat andere land) en praat met de leiders en andere belangrijke figuren van dat betreffende land, ten behoeve van zijn eigen land.
Wanneer een ander land een nieuwe ambassadeur naar Nederland stuurt, moet hij/zij eerst zijn/haar geloofsbrieven aan de Koningin aanbieden. Nadat de geloofsbrieven geaccepteerd zijn (goedgekeurd), wordt de ambassadeur officieel in de functie erkend.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intergouvernementeel, supranationaal en federatieIntergouvernementeel, supranationaal en federatieInternationale organisaties zijn erg bekend. Je hebt vast wel eens gehoord van de Verenigde Naties, de Wereldbank of een…
Het leven van de negende baas van de VN: António GuterresAntónio Guterres (voluit António Manuel de Oliveira Guterres) is een Portugese politicus die is gekozen tot de negende s…
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Etereuti, Pixabay
  • Verzamelde gegevens uit diverse media
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-12-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.