Nacht Zonder Dak

Nacht Zonder Dak Nacht Zonder Dak is een project van Tear, waaraan groepen deel kunnen nemen om geld in te zamelen voor mensen die het heel veel minder hebben dan wij in het westen. Nacht Zonder Dak wil jongeren laten ervaren wat het is om een nacht buiten de veiligheid van je eigen slaapkamer en huis te slapen in een kartonnen doos in de buitenlucht. Tevens wordt er geld opgehaald voor straatjongeren.

Op straat

Jeugdgroepen van kerkgemeenschappen kunnen meedoen aan Nacht Zonder Dak. De jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen die nacht ervaren hoe het is om op straat te moeten leven, met alleen een kartonnen doos als slaapkamer. De opzet is dat de jongeren niet alleen die nacht in een doos ervaren, maar daarvoor al geld hebben ingezameld voor straatjongeren in Kenia, India en Bolivia. Het gaat om de ervaring van slapen in de buitenlucht en actie ondernemen om kansarme jongeren een hoopvolle toekomst te bieden.

Het project wil Nederlandse jongeren de kans bieden zich op een laagdrempelige en spannende manier in te leven in leeftijdsgenoten in derdewereldlanden. In het project gaan bewustwording en plezier hand in hand.
Het krotje wordt door de jongeren zelf gemaakt van plastic en kartonnen dozen.

Sponsoring

De jongeren die meedoen kunnen klusjes doen en daar geld voor vragen of zich laten sponsoren door familie, vrienden en de buurt. De gehele opbrengst van de actie gaat naar projecten van Tear waar echte straatjongeren mee worden geholpen.

Nacht Zonder Dak

In 2013 deden jeugdgroepen mee aan de Nacht Zonder Dak. De nacht is niet voor alle jeugdgroepen op één en dezelfde nacht. De plaatselijke organisatie kiest de meest geschikte nacht uit voor de plaatselijke actie. In 2013 organiseerden 2.700 jongeren een NZD activiteit en zij haalden 225.000 euro binnen voor straatjongeren. Nacht Zonder Dak brengt de realiteit van straatjongeren en armoede dichterbij, meent de hoofdorganisator Tear. Nederlandse jongeren zijn opgegroeid in welvaart en leven in materiële voorspoed. Door mee te doen aan deze actie kijken ze verder dan hun eigen situatie. Ze leren hun eigen situatie te waarderen en in actie te komen tegen armoede en onrecht.

Organisator

Organisatoren van een plaatselijke Nacht Zonder Dak krijgen een pakket materialen thuis gestuurd en een draaiboek. Daarmee kunnen ze meteen aan de slag. De plaatselijke organisatie kan zelf bepalen hoe groot de groep is en kan zelf het programma samenstellen. Tear kan de nodige ondersteuning bieden.

Ameland doet mee

In augustus 2014 doet Ameland mee aan de Nacht Zonder Dak. Een aantal jongeren gaat in een huisje van karton slapen. Voorafgaand aan hun nacht laten ze zich sponsoren. De Ameland-groep heeft een doel om duizend euro op te halen met hun actie.

Op het Waddeneiland hebben de drie kerken, de katholieke, hervormde en doopsgezind-gereformeerd federatie samenwerking gezocht en zich als één organisator aangemeld. De groepsleden bouwen hun slaapplaatsen buiten zelf op om er later in te gaan slapen. De plaatselijke organisatie begint klein en hoopt op een jaarlijks terugkerende actie. Alle jongeren van het eiland mogen meedoen, ook de badgasten. De enige restrictie is dat ze een kleine inspanning moeten leveren om geld in te zamelen voor de straatkinderen.

Aanmelden

Wie een NZD wil organiseren kan zich via de website van Nacht Zonder Dak aanmelden.
Op de website staat een aanmeldbutton waar je je kunt registreren. Binnen een week volgt dan het startpakket per post thuis.

Tear

Stichting Tear is de hoofdorganisator van de Nacht Zonder Dak.
Tear strijdt tegen onrecht en armoede en doet dat met passie voor God en voor mensen. De organsatie gelooft in de kracht van de lokale kerk in de strijd tegen armoede en voor een duurzame manier van leven waarbij mensenlevens voorop staan.

Tear stimuleert kerken bij te dragen aan initiatieven die met de grote problemen van de wereld te maken, zoals hiv en aids, voedselzekerheid en inkomen, schoon water, noodhulp en voorbereiding op rampen. Tear ziet in alle aspecten van het leven Gods Koninkrijk en wil bijdragen aan een betere wereld. Dat betekent strijd tegen armoede en vechten voor gerechtigheid. De organisatie daagt Christenen uit om over de eigen levensstijl na te denken en die af te zetten tegen de armoede die in vele gebieden heerst. Daarbij verbindt Tear kerken van daar met kerken van hier om elkaar te bemoedigen en stimuleren. Het werk van Tear richt zich op de allerarmsten zonder te kijken naar afkomst of overtuiging. Tear werkt ondermeer in India, Kenia en Bolivia, vooral in die landen waar de armoede afsteekt tegen de rijkdom van het westen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sponsoring & marketingSponsoring is onderdeel van de marketingcommunicatie-instrumenten. Een sponsor is meestal een bedrijf die geld of andere…
Boekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk BrackeBoekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk BrackeEen vlieg op de muur vertelt het verhaal van een paar jonge straatkinderen, die opgroeien in Brazilië. De titel slaat op…
Bolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Argentinië, Chili, Brazilië en Paraguay. Het land is te verdele…
Sponsoring en financiële bijdrageSponsoring en financiële bijdrageSponsoring kan een welkome financiële bijdrage voor sportclubs betekenen. Succesvolle sponsoring biedt niet alleen de ve…

De militaire macht van RuslandDe militaire macht van RuslandTijdens de koude oorlog vreesde de NATO het Sovjet-leger. De Navo werd compleet overklast in aantallen manschappen, tank…
Vrouwelijke internetactivisten in de Arabische wereldDe Arabische Lente zorgde voor veranderingen in deze regio. Opvallend is de rol van internetactivisten in deze protesten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nacht zonder Dak
  • Persbureau Ameland
  • http://www.nachtzonderdak.nl/wat-is-nzd/ geraadpleegd op 5 augustus 2014
  • http://deeljerijkdom.tear.nl/ geraadpleegd op 5 augustus 2014
  • http://www.tear.nl/ geraadpleegd op 5 augustus 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.