De militaire macht van Rusland

De militaire macht van Rusland Tijdens de koude oorlog vreesde de NATO het Sovjet-leger. De Navo werd compleet overklast in aantallen manschappen, tanks, vliegtuigen, kernwapens en raketten. Het communisme stortte in, gevolgd door een instortende economie. Het Russische leger kampte met ernstige tekorten en was geen schim meer van het machtige Rode leger. Poetin kwam en het tij is gekeerd, de Russische beer is terug en hoe! Wederom is de wereld bang voor een confrontatie. Hoe sterk is het Russische leger nu? Na de val van het communisme en de oprichting van de Russische Federatie, was de economie in het slop geraakt. Tijdens het communisme werkte bijna een kwart van de bevolking voor de defensie-industrie. Met het wegvallen van de spanningen tussen oost en west, nam de vraag naar defensiematerieel in. De eenzijdige Russische economie kon niet snel omschakelen en door het land ontstonden grote economische problemen. De staatsfinanciën moesten op orde gebracht worden en daarmee was er minder geld voor defensie.

Periode Jeltsin

Onder Jeltsin moesten de uitgaven teruggebracht worden. De enige eenheid, die ontkwam aan saneringen, was de eenheid voor strategische kernwapens. De ruggengraat van het Russische leger werd gevormd door dienstplichtigen. Tijdens deze periode waren de verdiensten uitermate mager en ook de sociale voorziening van het leger waren op een laag niveau. Veel dienstplichtigen kwamen dan ook niet op.
In deze periode begon de eerste Tsjetsjeense oorlog. Ongemotiveerde eenheden met dienstplichtigen werden ten strijde gestuurd en stuitten op zware tegenstand. Tanks rolden de straten van Grozny binnen en werden stuk voor stuk door de Tsjetsjenen vernietigd. Het aantal deserteurs nam tijdens dit conflict snel toe.

Ondertussen was er geen geld voor onderhoud of oefeningen. Veel schepen lagen in de havens roest te vergaren, vliegtuigen bleven aan de grond en tanks stonden in hun loodsen te roesten. Tot op de dag van vandaag zijn restanten van het ooit zo gevreesde leger her en der te vinden.

Overwoekerde tank T-55 / Bron: Oti Foti, PixabayOverwoekerde tank T-55 / Bron: Oti Foti, Pixabay
Opslag van vliegtuigen SU-34 / Bron: Alan Wilson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Opslag van vliegtuigen SU-34 / Bron: Alan Wilson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Periode Poetin

Poetin had ervaring opgedaan in de Tsjetsjeense oorlog en de nodige tekortkoming waren aan het licht gekomen. In plaats van een enorme legermacht op de been te houden, is onder Poetins leiding begonnen met het moderniseren van het Russische leger. Ooit was het Russische leger er op gericht om grootschalige conflicten uit te vechten, maar nu wordt zij omgevormd tot een uiterst flexibele organisatie, welke snel en efficiënt kan ingrijpen in conflicten in de landen rondom Rusland.

Officieel zouden er 1.000.0000 manschappen onder de wapenen zijn, maar de meeste divisies zijn op slechts 80% van hun gevechtssterkte. Ondertussen kan het Russische leger wel beschikken over een reserve van 2.000.000 manschappen, die in de afgelopen jaren dienstplichtig waren. Het Russische leger heeft de beschikking over een grote hoeveelheden materieel in de mottenballen. Op dit moment heeft het leger 2.500 tanks operationeel, maar kan zich buigen over nog eens ruim 13.000 tanks in reserve. Voor artillerie zijn er bijna evenveel operationeel, als in reserve.

Na de tweede oorlog in Tsjetsjenië is president Poetin, voormalig KGB-er, begonnen met een eerste aanzet tot het hervormen van het Russische leger. Tijdens deze oorlog bleek al Poetins visie, waarbij media gecontroleerd worden. Van deze oorlog is dan ook veel minder bekend, dan de eerste Tsjetsjeense oorlog. In de eerste Tsjetsjeense oorlog keerde de publieke opinie zich tegen de Russen door een stortvloed aan nieuws over wreedheden en burgerslachtoffers. De les van deze tweede oorlog was dan ook controle over de media.

In 2008 trok het grote Russische leger op tegen Georgië. Het Russische leger was goed geïnformeerd en reageerde uiterst snel op de aanval van Georgië op separatisten. Het Georgische had nauwelijks haar kazernes verlaten of de Russen lieten de tanks warm draaien en rukten uit. Alhoewel Georgië snel verslagen werd, waren er aanzienlijke verliezen, waaronder 4 vliegtuigen. De verliezen waren deels toe te schrijven aan gebrek aan communicatie aan Russische zijde, maar ook het betere materieel aan Georgische zijde.

Bron: Sjr4x4, PixabayBron: Sjr4x4, Pixabay
Bron: RussianTrooper, Flickr (CC BY-2.0)Bron: RussianTrooper, Flickr (CC BY-2.0)

Hervormingen

Sinds de oorlog tegen Georgië wordt het Russische leger hervormt. De hervorming zijn groots en omvatten onder andere:
  • Herindelen van eenheden: grote eenheden worden vervangen door meerdere kleinere eenheden
  • Uitbreiden van het beroepsleger
  • Moderniseren van defensiematerieel door aanschaf van nieuwe schepen, tanks en vliegtuigen
  • Het lanceren van 100 communicatiesatellieten.

Duidelijk is dat het Russische leger zich niet langer richt op grote veldslagen langs lange frontlinies. In een dergelijk geval zal Rusland een andere keus maken: de nucleaire oplossing. De grens met China is nu al, nagenoeg niet te verdedigen en een eventuele invasie is daar ook niet te beteugelen. De dreiging van de nucleaire optie moet een dergelijke invasie dan ook voorkomen.

De hervormingen hebben de Russische strijdkrachten weer wat elan van weleer terug gegeven. De hervormingen hebben wel een aantal zwakke punten:
  • Modernisering betekent veelal het kopen van een nieuwere versie van oude (sovjet) wapens
  • Om dit te bekostigen is een minimale economische groei van 6% per jaar nodig en dienen de inkomsten van gas & olie hoog te blijven.
  • Oorlogen in naburige landen moet snel uitgevochten worden. Het leger van Rusland is beperkter in omvang en haar reserves.
  • De bevolking in Rusland neemt snel af. Naar verwachting zijn er in 2017 slechts 200.000 achttienjarigen, hetgeen problemen zal opleveren met de dienstplicht.

De Krim

De annexatie van De Krim is een toonbeeld van de nieuwe Russische strategie. Speciale eenheden werden ingezet, alsmede de Russische geheime dienst (FSB). Normale legereenheden zijn te herkennen aan hun insignes, maar de Russische speciale eenheden opereren zonder herkenningstekens, waardoor de buitenwereld feitelijk geen bewijzen heeft voor Russische inmenging.
© 2014 - 2024 Roboh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oekraïne-crisis: een beknopt overzichtDe Oekraïne-crisis; het begon met de afscheiding van de Krim en escaleerde door het neerstorten van vlucht MH17. Daarnaa…
Oekraïne of De Oekraïne: wat is de correcte naam?Oekraïne of De Oekraïne: wat is de correcte naam?Oekraïne is het grootste land in Europa na Rusland. Voor veel Nederlanders is het land niet zo heel bekend. Zo wordt ook…
Sancties tegen Rusland. En dan?Sancties tegen Rusland. En dan?De landen van de Europese Unie kwamen in juli 2014 een beleid van belangrijke economische sancties met betrekking tot Ru…

Russische boycot van landbouwproductenSinds de onrust in Oekraïne staan het westen en Rusland tegenover elkaar. In maart 2014 annexeerde Rusland, De Krim, het…
Nacht Zonder DakNacht Zonder DakNacht Zonder Dak is een project van Tear, waaraan groepen deel kunnen nemen om geld in te zamelen voor mensen die het he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David Design, Pixabay
  • http://en.ria.ru/infographics/20091204/157098191.html
  • http://www.washingtontimes.com/news/2014/mar/6/putin-has-transformed-russian-army-into-a-lean-mea/?page=all
  • http://www.reuters.com/article/2014/02/27/us-russia-military-clout-idUSBREA1Q1YR20140227
  • http://www.globalfirepower.com/active-military-manpower.asp
  • http://www.janes.com/security/country-risk
  • Fotos:
  • https://www.flickr.com/photos/tempesto/8146731647/
  • https://www.flickr.com/photos/christophercjensen/
  • https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/deed.en
  • Afbeelding bron 1: Oti Foti, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Alan Wilson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Sjr4x4, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: RussianTrooper, Flickr (CC BY-2.0)
Roboh (28 artikelen)
Laatste update: 31-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.