Vrouwelijke internetactivisten in de Arabische wereld
De Arabische Lente zorgde voor veranderingen in deze regio. Opvallend is de rol van internetactivisten in deze protesten. Er zijn ook Arabische vrouwen die de mogelijkheden van internet benutten voor sociale en politieke revoluties.
Asmaa Mahfouz
Asmaa Mahfouz (1985) is een Egyptische activiste die bedrijfskunde studeerde aan de Universiteit van Cairo. Mahfouz is een van de oprichters van 6 aprilbeweging.
Op 25 januari 2011 deed Asmaa Mahfouz op het internet een oproep tot een demonstratie. Ze postte een videoblog op Facebook waarin ze de Egyptenaren aanspoorde om samen met haar op het Tahrirplein te demonstreren tegen president Husni Mubarak. Geïnspireerd door Mahfouz deden ook andere Egyptische jongeren een dergelijke oproep via Facebook en Twitter. Deze oproepen leidden tot grootschalige protesten in Egypte. Op 11 februari 2011 trad Mubarak af.
Het videobericht leverde Asma Mahfouz ook doodsbedreigingen op. Tevens werd zij gearresteerd onder beschuldiging van het belasteren van het leger op haar Facebookpagina. Door de druk die haar mede-activisten uitoefenden, werd Mahfouz vrijgelaten op borgtocht van 20.000 Egyptische pond.
Esraa Abdel Fattah
Esraa Abdel Fattah (1981) is een Egyptische activiste. Voorheen werkte ze als personeelsadviseur. Ze besloot zich echter in te zetten voor de strijd tegen de corruptie in haar land.
In 2008 plaatste ze een oproep op Facebook om de arbeidersstaking in Mahalla te steunen. In hetzelfde jaar richtte ze samen met Ahmed Mahar de 6 aprilbeweging op. Aanvankelijk ondersteunde deze groepering een staking in een industriestad op 6 april. Op de dag van de staking werd gearresteerd. Na deze arrestatie plaatsten honderden mensen uit protest een foto van Esraa Abdel Fattah op hun Facebookprofiel. Deze actie werd ook internationale opgepakt. Dit leverde Esraa Abdel Fattah de bijnaam Facebook Girl op. Ze werd na twee weken vrijgelaten en liet weten te stoppen met politiek activisme. Een paar jaar later was ze echter terug op het politieke strijdtoneel. Vanwege het geweldloze karakter van de protesten, werd Esraa Abdel Fattah als kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede genoemd in 2011. Tevens werd ze door het modetijdschrift Glamour uitgeroepen tot Woman of the Year.
Tegenwoordig werkt Esraa Abdel Fattah aan de vrouwenrechten in het nieuwe Egypte. Ze heeft een non-profit organisatie opgericht om vrouwen te trainen in het worden van politieke leiders.
Esra’a Al-Shafei
Esra’a Al-Shafei (1986) is een Bahreinse activiste die zich inzet voor mensenrechten. Al op jonge leeftijd zag ze dat migrantenarbeiders slecht behandeld werden in Bahrein. Dit inspireerde haar om zich in te zetten voor vrouwen, etnische/religieuze minderheden en homoseksuelen. Esra’a Al-Shafei richtte MideastYouth.com op, een netwerk omtrent sociale verandering. CrowdVoice.org is een gerelateerd project. In 2008 ontving Al-Shafei de Harvard Law Berkman Center Award in de categorie Human Rights and Global Advocacy.
Maryam al-Khawaja
De Bahreinse Maryam Abdulhadi al-Khawaja (1987) is een mensenrechtenactiviste. Zij is de dochter van Abdulhadi al-Khawaja, een prominente mensenrechtenverdediger. Abdulhadi al-Khawaja werd in de jaren ’80 verbannen uit Bahrein. Maryam al-Khawaja kwam in Syrië ter wereld. Toen ze twee was, trok haar familie naar Denemarken waar ze politiek asiel kregen. In 2001 mochten ze terugkeren naar Bahrein.
Nadat Maryam al-Khawaja afgestudeerd was, kon ze geen baan in Bahrein vinden door het verleden van haar vader. Ze sloot zich daarom aan bij de Bahrain Centre for Human Rights, een organisatie die mede opgericht was door haar vader.
In navolging van protesten in andere delen van de Arabische wereld begonnen op 14 februari 2011 demonstraties in Bahrein. Voor deze demonstraties was Maryam al-Khawaja bijna niet actief op Twitter. Tijdens deze periode verbleef ze elke dag urenlang op het Parelplein. De gebeurtenissen vermeldde ze via Twitter aan de rest van de wereld. Als gevolg had ze meer dan 65.000 binnen een paar weken.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Islamitisch FeminismeVoor sommige mensen lijkt het misschien iets onmogelijks, een feministische moslima, maar vrouwen overal in de Islamitis…
Nacht Zonder DakNacht Zonder Dak is een project van Tear, waaraan groepen deel kunnen nemen om geld in te zamelen voor mensen die het he…
Bronnen en referenties