Eclectisch, modewoord met achtergrond
Zo nu en dan verschijnt er weer een nieuw woord. Althans het betreft geen nieuw bedacht woord, maar wat we plots massaal gaan gebruiken, een modewoord dus. Iemand moet dit dan ergens als eerste weer van stal gehaald hebben, om het vervolgens als een soort goed "papegaaigebruik" na te laten praten. Zet de televisie aan en het woord kom met enige regelmaat voorbij. Dit, terwijl je het ook gemakkelijk kunt omschrijven. Het “bekt” gewoon goed en klinkt mogelijk interessant en daar doen we graag aan mee. Maar wat is het eigenlijk en hoe pas je het toe?
Wat is het eigenlijk?
Van Dale zegt er officieel het volgende over:
”het streven om verschillende denkvormen, werkwijzen, stijlen of motieven te versmelten tot iets nieuws, het beste uitkiezend.”
Eclectisch (afkomstig van eclecticisme) is feitelijk een combinatie van eerdergenoemde verschillende aspecten, waarbij het beste eruit gehaald wordt. Echter, dit laatste is natuurlijk subjectief. Immers, wie bepaalt wat “het beste” is. In dit geval betreft het je persoonlijke invalshoek.
Het wordt toegepast in verschillende beroepsgroepen. Een van de meest bekende is de bouw- c.q. interieursector, maar ook in de therapie en zelfs binnen de hoek van geloof c.q. godsdienst kennen we het.
Wat maakt een woord plots zo populair?
Daar kunnen uiteenlopende redenen aan ten grondslag liggen. Bij dit woord speelt de interieursector een rol en daar speelt de televisie vervolgens weer een belangrijke rol in. Immers, de interieurprogramma’s buitelen over elkaar heen en willen allemaal met iets verfrissends komen. In datgene wat ze je kunnen laten zien en de bijbehorende tekst. Omdat in de interieurhoek alles zo’n beetje wel voorbij gekomen is in de loop der eeuwen (hoewel de echte designer toch weer “nieuwe” dingen zal creëren), zal de interieurontwerper dus ook met mixen gaan werken.
Dan kan je natuurlijk zeggen dat je stijlen gaat combineren, maar als je zegt dat je een eclectische stijl hanteert, dan klinkt dit veel beter en een stuk “frisser”. Feitelijk is het niet anders, want als je zegt te gaan combineren dan neem je er ook het beste uit. Door dit soort woorden te gaan hanteren, zie je de man of vrouw in de straat die allemaal gezellige meubeltjes combineert ook over eclectisch spreken. Op een dergelijke wijze kunnen woorden plots heel populair worden. Daarnaast kunnen bepaalde publieke mensen een rol spelen, zoals de cabaretier, de populaire radio dj of presentator.
Wanneer toepassen?
Je bepaalt uiteraard zelf wanneer je een woord toepast en wanneer niet. Bij het interieur, zoals hierboven beschreven, is het met name de media c.q. de betreffende interieurmensen die een nadrukkelijke rol spelen in het ruimer laten gebruiken van een bepaald woord.
Andere beroepsgroepen
Het is overal toepasbaar en binnen het geloof en de therapiesector wordt het steeds meer gebruikt en daar zit wel een logica achter. De mens evolueert en vasthouden aan één geloof of theorie van één therapeut, hoe vaak en goed beschreven dan ook, is voor steeds meer mensen niet meer zaligmakend. Een therapie heeft bewezen te werken en een geloof is voor veel mensen een houvast en/of voorland. Echter, als je een laag dieper gaat – en dat vindt plaats als de mens evolueert – dan is dit alles niet meer zo vanzelfsprekend. De mens gaat steeds meer zelf denken, de mens zoekt zijn/haar informatie zelf op en verdiept zich om zich een mening te kunnen vormen. Een mening die mogelijk verder gaat dan wat een theorie of geloof voorschrijft. Zie daar de basis voor een eclectisch vervolg.
Zeker binnen het geloof zien we dit steeds meer, want waarom zou een gedeelte uit de Bijbel niet gecombineerd kunnen worden met hetgeen Boeddha ooit beschreven c.q. toegepast heeft? Of zitten er aspecten van het Hindoeïsme of Taoïsme die we graag zouden koppelen met onderdelen uit de Koran etc. De basis heeft een aantal eenduidige aspecten en als je je in de verschillende religies verdiept kom je behalve eenduidige zaken ook verschillen tegen en vanuit je eigen perceptie kan je deze combineren en je er goed bij voelen.
In de wereld van de therapie is het weer anders gegaan, daar zijn met name de therapeuten zelf “aan de slag gegaan”. Steeds meer therapeuten kijken toch wat het beste voor een cliënt is en zitten niet zo strak in de leer, dat ze dat ene boekje volgen. Zo kan voor één cliënt een verscheidenheid aan stukjes therapie vanuit verschillende invalshoeken tot één therapie gemengd worden. Het gaat immers niet om de leer van die ene therapie versus die van de ander, maar dat de cliënt beter wordt.
Conclusie; wat heb je er aan?
Het woord op zich is niet interessant, ook al klinkt het wel zo. Waar het om gaat is de toepassing en die gaat steeds verder naar maatwerk binnen hoeken waar je vanuit een samensmelting van verschillende denkvormen, werkwijzen, stijlen of motieven tot iets komt wat het beste is voor de persoon of situatie. Het gaat zeker in meer sectoren een rol spelen, want behalve dat het ook daadwerkelijk beter is, maakt het je onderscheidend vermogen groter.