Denk eens out of the box!

Probeer eens wat nieuws, doe eens wat creatiefs! Veel opleidingen vragen er tegenwoordig naar: een 'out of the box' presentatie. Ook is het handig voor organisaties die vastgeroest zitten en niet tot een goed antwoord komen bij een probleemstelling. Maar ook tijdens het lesgeven is out of the box denken handig. Maar wat als je nou helemaal niet creatief bent? Kan je out of the box denken leren?

Out of the box

Out of the box denken of ook wel lateraal denken genoemd. Dingen bedenken die niet voor de hand liggen, buiten normale kaders denken. Outside the box denken begint steeds meer een modewoord te worden. Je ziet dit woord vooral ook in management-kringen. Het betekent letterlijk buiten de doos-denken, de doos is het bestaande denkkader van bijvoorbeeld een organisatie. Er is vaak groepsdenken, je wordt beïnvloed door groepsprocessen die de kwaliteit van besluiten vermindert. Om dit probleem op te lossen moet men soms buiten de denkkaders treden. Dit gebeurt door creatieve technieken als 'brainstormen'. Je opent opties die andere mensen nog niet hebben bedacht.

Waar komt Out of the box-denken vandaan?

De term wordt toegeschreven aan Mike Vance, een managementconsultant bij Walt Disney. 30 jaar geleden begon hij hierover te praten, door zijn zin: Think out of the box! Hij heeft de 'Creative Thinking Association of America' samen met Diane Deacon opgezet, om mensen te stimuleren creatief te denken en om het potentieel uit mensen te halen die ze soms niet laten zien.

Raadsel

De oorsprong ligt bij de oplossing van een raadsel waarbij een vierkant van negen punten en vier rechte lijnen doorkruist moesten worden zonder de punten meer dan een keer te raken. De enige manier om deze puzzel op te lossen was door buiten de kaders van de doos te treden.

Hoe doe ik dit dan?

Je komt bijvoorbeeld met opties die totaal niet haalbaar lijken, je laat je normale denkpatroon even helemaal los. Waarom het zo moeilijk is, is omdat wij willen dat iets gaat zoals het hoort te gaan. Vaak zitten we ook in een bepaald denkpatroon vastgeroest en is het moeilijk daar vanaf te komen. Een vraagstuk benaderen zonder alle informatie die je al hebt, is het begin van out of the box denken. Onze hersenen gaan vaak snel dingen zoeken die passen bij die situatie, zo werkt het nou eenmaal. De kunst is om dit uit te schakelen en iets totaal anders te gaan bedenken. Just open your mind!

Kan je het leren?

Creatief denken kan je niet zozeer leren uit een boek, dat is vaak ook iets wat al in je zit. Je moet eigenlijk bij elke nieuwe context waarin je je bevindt, een nieuwe mindset hebben. Je moet er maar op komen, het is net als humor: bedenk het maar. Als je het goed doet, is het hartstikke leuk!

Wanneer kan out of the box-denken handig zijn?

Zoals bijvoorbeeld bij een probleemstelling waar men met een traditionele oplossing niet tot een antwoord komt. Het bekijken in een ander perspectief is daarnaast ook een goede oefening, er is vaak een tunnelvisie gaande binnen bedrijven. Daarnaast is het sowieso in het leven handig om alles eens van een andere kant te bekijken dan de kant waar je normaal op kijkt. Je maakt op die manier een weloverwogen beslissing!
Wanneer het nog meer handig kan zijn:
  • Bij het lesgeven
  • Bij het analyseren van situaties
  • Bij het bedenken van nieuwe producten
  • Bij het oplossen van problemen
  • Als er een creatie van je verwacht wordt

Out of the box en jezelf profileren

''Als we altijd doen wat we hebben gedaan, krijgen we ook wat we altijd hebben gekregen''. Je moet je eigen box natuurlijk wel kennen om er buiten te denken! Tijdens deze recessie wordt er vaak van ons wat creatiefs gevraagd, maar ook vooral onderscheidend van de rest zijn. Pas nadat je inzicht hebt in je eigen patroon kan je het anders gaan doen. Uiteindelijk is het aan jou om te blijven denken zoals je deed, of om anders te gaan denken. Tegen de stroom is is vaak innovatief en onderscheidend maar ook heel erg lastig. Je moet 'anders' zijn en veel mensen hoeven dit niet, of voelen zich daar niet prettig bij. Waar je ook voor kiest, het belangrijkste blijft toch wel dat je jezelf bent, eerlijk en open bent en vooral authentiek: niemand is net zoals dat jij bent!
© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…
Paralinguale communicatieWat is paralinguale communicatie? Paralinguale communicatie is een onderdeel van non-verbale communicatie en gaat over d…
Integraal management in de overheid (publieke sector)In de publieke sector is integraal management een managementprincipe dat veelvuldig wordt toegepast. Verantwoordelijkhed…
Wat is corporate communicatie?Wat is corporate communicatie?Ccorporate communicatie bestaat uit drie vormen van communicatie, namelijk managementcommunicatie, marketingcommunicatie…

Eclectisch, modewoord met achtergrondEclectisch, modewoord met achtergrondZo nu en dan verschijnt er weer een nieuw woord. Althans het betreft geen nieuw bedacht woord, maar wat we plots massaal…
Nee kunnen zeggen zonder iemand te kwetsenNee kunnen zeggen zonder iemand te kwetsenKun je moeilijk “nee” zeggen? Misschien voelt het voor jezelf wel fijn om anderen te helpen, maar grote kans dat je omge…
Bronnen en referenties
  • www.managementsite.nl
  • http://www.creativethinkingassoc.com/
Ince (31 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.