Het geven van voorlichting
Op welke manier dan ook, er is een grote kans dat je ooit in je leven voorlichting zal moeten geven. Misschien voor je werk, misschien voor de vereniging waar je bij zit, misschien wel om een totaal andere reden. Voorlichting geven kan soms spanning meebrengen, maar met een paar simpele regeltjes om op terug te vallen, voel je je zekerder van jezelf en wordt dit probleem geminimaliseerd, waardoor de voorlichting het doel beter zal bereiken.
Wat is voorlichting precies?
Voorlichting is een soort manier van presenteren, die er op gericht is om de kennis, houding en het gedrag van degene die luistert te beïnvloeden. Het belang van de persoon die luistert staat hierbij voorop. Hij blijft de vrijheid houden om zelf een mening te vormen, hij kan vrij omgaan met de informatie die hij tijdens de voorlichting krijgt. Je dwingt dus niemand om een bepaalde mening aan te nemen, je probeert alleen mensen te overtuigen door informatie te geven. Voorlichtingen worden vaak gegeven, om mensen bewust te laten nadenken over bepaalde zaken. Het is een effectief middel om meerdere mensen op die manier te bereiken.
Vaststellen van het doel
Het is belangrijk dat je bij voorlichting geven een goed doel voor ogen hebt. Dit helpt ontzettend bij het geven van de voorlichting, omdat je weet wat je wilt bereiken. Je hebt drie doelen, informeren, overtuigen en activeren. Je moet voor jezelf vaststellen welke van de drie dingen je wilt bereiken bij de voorlichting. Meestal is het tijdens het geven van voorlichting zo dat je twee doelen samenvoegt. Het informeren en het activeren. Je wit informatie geven en je wilt mensen activeren om iets te doen. Het is belangrijk om van te voren een gericht doel te bepalen.
Spanning
Het kan zijn dat er veel spanning ontstaat omdat je een voorlichting moet geven. Je gaat je hierbij druk maken om de kleinste dingen, zoals hoe je moet staan, of je iets in je handen moet houden en hoe je moet praten. Meestal zijn dat dingen die er helemaal niet toe doen. Het is belangrijk om enthousiast te zijn, want daardoor valt veel van de spanning tijdens het geven van de voorlichting al van je af.
Als je enthousiast over komt, zullen mensen ook sneller aannemen wat je zegt. Het is belangrijk dat je duidelijk spreekt, maar als je goed weet wat je wilt vertellen en daar de tijd voor neemt, komt dat meestal ook wel goed. Probeer niet van een blaadje te lezen, want daar wordt spanning meestal alleen maar erger van. Het helpt om losse steekwoorden op te schrijven, zo voorkom je voorlezen, maar als je echt even kwijt bent wat je wilde zeggen, helpen de steekwoorden je wel verder.
Soorten voorlichting
Je hebt verschillende soorten voorlichting. We maken een onderscheid in individuele voorlichting en groepsvoorlichting. Het woord zegt het eigenlijk al, individuele voorlichting is gericht op één persoon. Meestal verloopt deze voorlichting ook anders dan wanneer je een voorlichting voor een hele groep geeft.
Het grote verschil is het contact dat je maakt met degene waaraan je de voorlichting geeft. Bij een individuele voorlichting zoek je veel meer contact met de persoon, bij een groepsvoorlichting is dit niet zo goed mogelijk, omdat er meerdere mensen zitten. Het is lastig om dan oogcontact te zoeken, of op reacties van de luisteraars te wachten. Bij een enkele persoon zal de voorlichting meestal ook minder tijd kosten, omdat je heel makkelijk gericht informatie kan geven, die je aan kan passen op de reactie van die ene persoon. Bij een groep kan dit niet.