Gouden tips voor leiders en leidinggeven

Gouden tips voor leiders en leidinggeven Leidinggeven vindt plaats op alle niveaus. Van de kleuterklas via het management van een ziekenhuis tot de Wereldbank. Sommige "leiders" zijn vooral met het overheersen en domineren van hun omgeving bezing. Primitief gedrag dat je direct kan herleiden tot onzekerheid. Alleen integere leiders kunnen een samenleving in de goede richting loodsen. Want zij hebben het egoïsme en het materialisme al meer losgelaten. Zij zijn oprecht actief om een betere samenleving te realiseren, waarin een meer eerlijke verdeling is voor iedereen.

Sigaar, snor en paraplu

Je zult toch als leider wel een kleurrijk persoon moeten zijn om de aandacht op je gevestigd te weten. Een imago helpt je zeker. Verwar dit niet met een hang naar aandacht en roem en de heimelijke neiging om alleen maar het eigen ego te strelen. Zoals de narcist doet met zijn sluwe spel van aandacht trekken. En iedereen voor zijn eigen karretje weet te spannen. Puur uit eigenbelang. Weer ligt de oorzaak bij onzekerheid en de drang om bevestiging te krijgen uit de omgeving.

Echte leiders dienen alleen

Dus pas als je dat niveau ontstegen bent ga je richting Gandhi, Moeder Theresa, Obama en de Daila Lama. Je wilt dan oprecht de mensheid of de samenleving of jouw misschien juist kleine sociale netwerk helpen en dienen. In plaats van macht kies je als goede leider oprecht voor dienen. En dat is voor het volk, je personeel, je pupillen, leerlingen of volgelingen, kortom de sociale omgeving van de leider, dus precies de juiste graadmeter om te kunnen constateren of een leider echt oprecht en integer is. Of een masker op heeft. Voldoe je aan deze criteria dan alleen verdien je de titel leider.

Je kunt je pas inleven als jezelf het nodige ervaren hebt

Je zult ook de nodige levenservaring en wijsheid mee moeten brengen. Je moet je kunnen inleven in de wensen, behoeften, blokkades, ellende en ontberingen van je volk, je kudde, publiek, volgelingen, aanhang, school of klasje. Want je moet als leider niet alleen de grote lijnen in de gaten houden. Je zult ook juist het kleine moeten koesteren. En je in kunnen leven in de ander. Want vaak liggen daar de juiste oplossingen voor de problematiek verborgen.

De juiste beslissing op de juiste manier

Nu volgen een aantal facetten waar leiderschap op een specifieke manier toegepast kunnen worden voor een optimaal effect. Zoals onder andere tijdens vergaderen.
Belangrijke beslissingen met verstrekkende gevolgen worden door staatshoofden, ministers en andere volksvertegenwoordigers, leiders dus, genomen.
Besluiten nemen kan op verschillende manieren. Weet dat ze bestaan en gebruik op het juiste moment de juiste manier:

A: dictatoriaal en autoritair. Oftewel de machthebber beslist.
B: een delegatie of de (volks-) vertegenwoordigers beslissen
C: door een meerderheid van stemmen wordt beslissing genomen
D: unaniem, dus iedereen met zeggingskracht stemt toe met de beslissing
E: een veto is ook een beslissing
F: door kop of munt of loten waardoor het toeval de uitslag bepaalt.

Regeren is vooruitzien

Een ander facet van leiderschap is vooruitzien, plannen en vooruitdenken. Dus is de agenda belangrijk. Wat plan je, hoe plan je het en met wie. En wanneer dus. Ook bij bijvoorbeeld een vergadering waar beslissingen genomen worden is de agenda belangrijk.
Wat zijn de agendapunten, en hoe nauwkeurig worden ze geformuleerd.
Hoe komt de besluitvorming tijdens een vergadering tot stand.

Creëer een win-win situatie

Ten eerste zal er een beeld gevormd moeten worden van de problematiek en de mogelijke oplossingen. In deze oriënterende fase wordt informatie uitgewisseld zonder inhoudelijk te discussiëren. Dan worden de verschillende standpunten in kaart gebracht. Waar liggen de verschillen en waar liggen de overeenkomsten. Door dit in kaart te brengen kan er eerder een win-win situatie ontstaan, waardoor iedereen optimaal profiteert van het krachtenspel dat gespeeld wordt.

Ingrijpen als het nodig is

Hou steeds de kern in de gaten. En hoe blijf je ook bij de inhoud? En wat speelt er tussen de verschillende mensen? Dit zijn universele onderdelen van een vergaderingmodel dat steeds om interventie vraagt. En hou ook het te bereiken doel voor ogen. Dus steeds bijsturen als dat nodig is. Waarbij de belangen van anderen telkens ook gewaardeerd en meegenomen dienen te worden.

Weet van tevoren dat tegenwerking er bij hoort.

Obama lijkt een goed voorbeeld voor goed leiderschap te worden. Je ziet dat de aanhang groot blijft. En de integriteit wordt nog steeds, ook in de tweede termijn hoog in het vaandel gevoerd . En zijn vaardigheid om grote groepen mensen door zijn inspirerende toespraken tot actie aan te zetten zijn natuurlijk bekend. Tegenwerking vanuit de senaat en het congres door de Republikeinen houden hem niet tegen om toch zaken voor elkaar te krijgen die in het belang van een groot deel van de Amerikaans burgers is. Zoals het invoeren van een modern zorgstelsel. Waarin veel meer mensen nu aanspraak kunnen maken op de gezondheidszorg.

Tot slot

Echt iets voor elkaar krijgen in de politiek zal vaak stuiten op weerstand. Het is immers een krachtmeting van verschillende tegenstrijdige belangen. Hoge bomen vangen veel wind. Je kunt van te voren al weten dat er machtstrucjes, zoals bijvoorbeeld het schaden van je reputatie, domineren, verstoren van je plannen etc. gebruikt worden om je te dwarsbomen.
Als je dit van te voren weet dan sta je ook weer sterker in je schoenen en kan je standvastiger met het roer in de handen de richting uitzetten en koers houden.
© 2013 - 2024 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belang van een goede bedrijfsleiderGoed leiderschap in een organisatie is heel belangrijk. Het kan het verschil maken tussen goed en slecht presteren van e…
Barack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesBarack Obama quotes: beroemde en komische uitspraken, quotesDe Amerikaanse president Barack Obama, geboren in 1961, werd op 3 juni 2008 de Amerikaanse presidentskandidaat van de De…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…

Succes in Marketing, PR en Communicatie: gouden tipsSucces in Marketing, PR en Communicatie: gouden tipsMarketing, PR (Public Relations) en Communicatie zijn ruime begrippen, met vele deelgebieden. Denk bijvoorbeeld alleen a…
Het geven van voorlichtingHet geven van voorlichtingOp welke manier dan ook, er is een grote kans dat je ooit in je leven voorlichting zal moeten geven. Misschien voor je w…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.