Flessenpost op het strand van Ameland

Flessenpost op het strand van Ameland Flessenpost is zo oud als de fles zelf. Het intrigeert jong en oud. Wie is de man of vrouw die een briefje in een fles verstopt? Wie is dat kind dat een tekening via de zee wil versturen? Jutters en wandelaars op het strand van Ameland vinden regelmatig een fles met een briefje. Flessenpost zoek je niet, je vindt hem. Het Juttersmuseum Swartwoude in Buren heeft een hele verzameling. Het is tevens een prachtige verzameling verhalen, want achter elke flessenpost steekt een verhaal.

Communiceren met flessenpost

Flessenpost is het sturen van een boodschap naar een onbekende via water. Degene die de flessenpost in het water gooit, meestal zee maar het kan ook een binnenwater zijn, kan onmogelijk weten wie uiteindelijk de fles vindt.

Hulp en kunst

In de fles kan een noodkreet zitten, een hulpvraag, een kunstwerkje, een roep om contact of het kan een grap of wedstrijd zijn.
Het is zelfs wel ingezet voor spionagedoeleinden.

Foto Petra de Jong / Bron: Nederland in foto's, Flickr (CC BY-2.0)Foto Petra de Jong / Bron: Nederland in foto's, Flickr (CC BY-2.0)

1957

In de vroege zomer van 1957 staan vier elfjarige vriendinnen op het strand bij Hollum. Ze dragen een fles met een boodschap naar het water. Na een rake worp en met hulp van wind en golven deint de fles zeewaarts. De meisjes verliezen hun flessenpost uit het oog en geloven niet echt in een antwoord op hun bericht. Een van die Amelander meisjes krijgt tot haar verrassing een reactie van een meisje uit Denemarken.

Mandø en Ameland

Op het strand van het Deense eilandje Mandø vindt een tienjarig meisje de flessenpost. Ze begrijpt uit het briefje dat meisjes van Ameland contact zoeken met penvriendinnen. Het Deense meisje schrijft een van de Amelandse meisjes. Op Ameland vertaalt een oud-zeeman zo goed en zo kwaad de brief. Het Amelandse meisje stuurt een brief in het Nederlands terug en het Deense meisje zoekt vertaalhulp bij een apotheker. Haar vader neemt een Nederlands woordenboekje mee en het Amelandse meisje koopt een Deens woordenboek. Daarna schrijven ze elkaar in steenkolen Nederlands en gebrekkig Deens, maar de boodschap komt altijd over. De meisjes worden ouder en leren Engels op school, waarna ze de correspondentie in het Engels voortzetten. Ze schrijven elkaar elf jaar lang. Dan komen er jongens in het spel en worden er kinderen geboren. Het contact tussen Ameland en Mandø verwatert.

2005

In de zomer van 2005 stappen de Deense vrouw en haar man de tuin van het Amelandse meisje en haar man in. Ze zijn meer dan welkom. De Amelanders gooien hun dagprogramma om en laten het Deense echtpaar het hele eiland zien. Het wordt een mooie dag en de Amelandse familie is van harte uitgenodigd voor een tegenbezoek. Het verhaal is waargebeurd en een prachtig voorbeeld van contact via flessenpost.

Flessen op Ameland

Enkele bijzondere flessenpost die op het strand van Ameland werden gevonden:
  • juni 2016 - Devin (7) vindt een fles die op 1 januari 2016 bij Scarborough door Sophie (10) in het water is gegooid. De fles stak de Noordzee over.
  • februari 2015 - Douwe (7) vindt op Ameland noordweststrand een flessenpost die door een jutter van Texel bij Rottumeroog in het water is gegooid in oktober 2010. De fles is meer dan vier jaar onderweg geweest;
  • april 2012 - Een flessenpost belandt op het parkeerterrein bij Holwerd. Er zit een briefje en tekening van een Duits meisje in;
  • mei 2011 - Een briefje met tientallen handtekeningen van verschillende mensen, een vriendenclub uit Baltrum;
  • maart 2011 - Ene Michiel, een hardwerkende, praktische man, die goed alleen kan werken en houdt van een grap op z’n tijd stuurt een sollicitatie middels flessenpost;
  • maart 2011 - Een bootje gemaakt van plastic flessen, op Ameland te water gelaten, wordt op de Shetlandeilanden gevonden;
  • januari 2011 - De fles is bij Dover in zee gegooid door iemand uit Belfast en wordt bij Buren op het strand gevonden;
  • december 2008 - Een fles met post van het Friese vasteland, in de Waddenzee gegooid vanaf Zwarte Haan, komt aan op het strand van Ameland;

Juttersmuseum

Het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude verzamelt de flessen met flessenpost. Jutters brengen hun oogst naar dat museum. Diverse soorten en maten flessen staan er met een briefje er in of een boodschap in het glas gegraveerd.

Oudste flessenpost op Shetlandeilanden

De oudste flessenpost die is opgevist, bleek 98 jaar oud te zijn. Hij werd gevonden in april 2012 voor de kust van de Shetlandeilanden. Een lokale visser vond de oudste flessenpost ooit. Het record stond op een 93 jaar oude fles met post, die in 2006 werd gevonden. De oudste fles komt uit een zending van 1890 flessen die in 1914 door een Schotse expeditie in zee werd geworpen. Het was een onderdeel van een experiment om de onderstromen in de zee rond Schotland in kaart te brengen. In elke fles zat een antwoordkaart met de vraag aan de vinder om de details van de vondst op te sturen. De vinder kreeg dan een beloning van zes pence.

Van Plymouth naar Amrum

In 2015 vindt een stel op Amrum een flessenpost die nog ouder is, 108 jaar. Hij werd tussen 1904 en 1906 in Plymouth in de zee gegooid, samen met 1019 andere flessen. De meeste werden snel gevonden, maar deze ene nam de tijd. Hij werd in augustus 2015 gevonden op het Duitse Waddeneiland Amrum. De duizend flessen maakten onderdeel uit van een onderzoek naar stromingen in de zee. De vinders kregen, als beloofd in de kaart die in de fles zat, één shiling beloning. Ook kregen ze een vermelding in het Guinness Book of World Records.

Postbezorger

‘Flessenpost - De zee als postbezorger’ is de titel van flessenpost verzamelaar Wim Kruiswijk. Zijn eerste fles vond hij in 1970 en sindsdien kruiste menig fles met inhoud zijn pad. Eind 2007 had hij al 935 maal flessenpost geraapt. De meeste zijn vrij recente boodschappen, maar heel af en toe zit er oude fles tussen, zoals die uit 1914, met een boodschap van een soldaat op weg naar het front aan zijn vrouw en dochtertje.

Bron: Boek FlessenpostBron: Boek Flessenpost

Kruiswijk

De flessen kunnen vanaf land of vanaf een schip in het water worden gegooid. De reis die de fles aflegt is afhankelijk van stroming en wind. Een glazen fles legt gemiddeld tien kilometer per dag af. Een plastic fles, die hoger in het water ligt, kan wel twee keer zo snel drijven en bij stevige wind wordt de snelheid opgevoerd. Elke flessenpost heeft een eigen verhaal, constateerde Kruiswijk. De helft van de flessen komt van kinderen. Enkele van de honderden flessenposten van Kruiswijk werden vanaf de veerboot naar Ameland in zee gegooid of vond hij op het Amelander strand.

Flessenpost

ISBN 978-90-8616-066-2
Uitgeverij Lanasta
Prijs € 22,95


18.500 kilometer naar Nieuw-Zeeland

In september 2014 wordt een flessenpost gevonden (niet op Ameland) die een reis van meer dan 18.500 kilometer had gedobberd. Hij was in 2012 vanaf de punt van Zuid-Amerika naar Antarctica gedreven, daarna op Macquarie Island ten zuidwesten van Nieuw-Zeeland op het strand beland. Strandwachters vonden hem bij een strandopruimactie. Uit de brief in de fles bleek dat Nederlandse zeilers hem op 21 september 2012 in het water hadden gegooid bij Kaap Hoorn. De fles heeft met een snelheid van 29,5 centimeter per seconde over de oceaan gereisd.
© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orginele kaarten en cadeautjes versturen per postOrginele kaarten en cadeautjes versturen per postKaartjes en cadeautjes versturen of ontvangen per post is altijd leuk. Alleen is het iedere keer weer een uitdaging om h…
Buren – Oostelijkste dorp op AmelandBuren – Oostelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Studeren in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland is een erg populair land bij internationale studenten. Waarom willen er eigenlijk zo vee mensen in Nieuw-Z…
Toerisme in Nieuw-ZeelandToerisme in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland, bekend van de vogel die kiwi wordt genoemd, Lord of The Rings en natuurlijk de prachtige natuur. Een vaka…

Sociale media, verrijking of verarming?Waar we vroeger een diep gesprek voerden, met een goede vriend, of lange brieven schreven om een geliefde in onze zielen…
Relaties kunt u opbouwen door interesse te tonen in de anderRelaties kunt u opbouwen door interesse te tonen in de anderRelaties opbouwen is voor veel mensen geen gemakkelijk onderwerp. Toch hoeft dat niet zo moeilijk te zijn. Met een paar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • Persbureau Ameland
  • Flessenpost, boek van Wim Kruiswijk
  • Friesch Dagblad 1 oktober 2014
  • http://www.waddenpost.nl/nl/amrum/nieuws-blogs/flessenpost-na-108-jaar-op-amrum geraadpleegd op 2 september 2015
  • Afbeelding bron 1: Nederland in foto's, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Boek Flessenpost
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 27-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.