Werken in Duitsland: tips bij het solliciteren

Werken in Duitsland: tips bij het solliciteren De laatste jaren loopt de werkloosheid in Nederland steeds verderop, terwijl vlak over de grens nog banen voor het oprapen lijken te liggen. Dit klinkt heel positief, maar hoe solliciteer je in Duitsland? Hoe beland je daar met je Rudi Carrell-Duits toch bovenop de stapel? En hoe voer je een sollicitatiegesprek met een Duitse werkgever? Doordat de economische crisis veel banen in Nederland in gevaar brengt of zelfs doet laten verdwijnen, groeit de interesse voor werken in Duitsland, vooral onder Nederlanders die dicht bij de grens wonen. Daarnaast spreken velen ook de internationale ervaring en de Duitse taal en cultuur aan. Maar om een goede kans te maken op een baan in Duitsland, is het belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de Duitse arbeidsmarkt voordat je er gaat solliciteren.

De Duitse werkvloer; voor- en nadelen voor Nederlanders

De cultuur en mentaliteit en op de Duitse werkvloer zijn heel anders en relaties zijn er veel formeler dan in Nederland. Er is sprake van veel meer hiërarchie en structuur en het duurt heel wat langer voordat men elkaar kan ‘duzen’. Dit is wennen en vooral aanpassen voor wie zich in ons land overal en altijd amicaal heeft opgesteld en zij die nogal eens de draak met zichzelf steken, want dat snappen onze Oosterburen meestal niet omdat zij een totaal andere humor hebben. Toch zijn er ook veel Nederlanders die meer behoefte hebben aan structuur en die kunnen ze in Duitsland wel vinden.

Maar juist doordat het er op de Nederlandse werkvloer over het algemeen heel anders aan toegaat, kunnen Nederlanders ook een toegevoegde waarde zijn voor Duitse bedrijven. Zij brengen creativiteit en durven vaak wel die ene vraag te stellen op het punt waar de Duitser begint te zwijgen. De Nederlanders die inmiddels al in Duitsland werkzaam zijn, hebben er al in enige mate voor gezorgd dat er onder de Duitsers de behoefte aan verscheidenheid ook groeit. Nederlanders mogen er tot zekere hoogte zichzelf blijven, maar ze moeten wel alle gevoeligheden van de Duitse taal en cultuur kennen, willen ze geen blunders maken.

Solliciteren in Duitsland; de brief, cv en het gesprek

Rekening houden met de Duitse taal en cultuur begint al bij het solliciteren. Een sollicitatiebrief vol taalfouten, of gekopieerd vanuit ‘Google vertalen’ wordt direct weggegooid. Wel wordt het geaccepteerd dat je je door een Duitser hebt laten helpen met het opstellen van je brief. Dat kun je ook best vermelden, want een te groot verschil tussen de je sollicitatiebrief en je mondelinge Duits komt ook niet goed over. Het is een must om een foto van jezelf mee te zenden en ook dien je ervoor te zorgen dat je cv kort en krachtig op de vacature is toegeschreven. Het allerbelangrijkste daarbij is de ‘’dritte Seite”. Een korte omschrijving van je eigen motivatie en karakter, die je samenvat onder een kopje als “Was Sie sonst noch von mir wissen sollten” of “Was mich qualifiziert” is essentieel. Vroeger keken Duitsers meer naar eisen en diploma’s, nu telt veel meer de vraag ”Waarom heeft u nu voor ons bedrijf gekozen? En waarom zouden we juist u aannemen?” Om deze vragen juist te kunnen beantwoorden is het belangrijk om je vooraf heel goed te verdiepen in het bedrijf waar je gaat solliciteren.

“Deutsch” solliciteren; hulp, cursussen, trainingen en workshops

Werken in Duitsland is het meest populair onder Nederlanders die in en dichtbij het Euregio grensgebied Noordoost Overijssel, Twente en Achterhoek – Graftschaft Bentheim en Münsterland wonen. Voor hen is de afstand makkelijk te bereizen en de cultuurverschillen het eenvoudigst te overbruggen. Dit wil niet zeggen dat zij hierdoor ook per definitie met succes in Duitsland kunnen solliciteren. Enige hulp van een deskundige is absoluut nuttig, soms zelfs een must. Dat deze hulp effectief is, zijn enkele Duitsers, woonachtig en/of werkzaam in het grensgebied Nederland-Duitsland inmiddels ook al duidelijk geworden. Zij hebben hierin het gat in de markt ontdekt door het aanbieden van hulp, cursussen, trainingen en workshops. Dit kan van alles zijn: van hulp bij het opstellen van een Duitse sollicitatiebrief tot een workshop Duitse cultuur en van cursussen Duitse spreekvaardigheid en bedrijfscorrespondentie tot sollicitatietraining op z’n Duits. Of dit nu om een individuele sessie gaat of een training in groepsverband, er is veel mogelijk…
© 2013 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen naar BerlijnBerlijn is één van de goedkoopste steden van Europa. Veel mensen willen daarom naar Berlijn verhuizen. Maar wat moet je…
Emigreren naar DuitslandVeel Nederlanders willen naar Duitsland emigreren. Maar wat moet er allemaal geregeld worden om naar Duitsland te kunnen…
Als Nederlandse verpleegkundige werken in BelgiëNa het behalen van een Verpleegkunde diploma op MBO Niveau (Niveau 4) in Nederland, maken sommige verpleegkundigen de ov…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…

Sollicitatiegesprek: zo scoor je optimaal!Sollicitatiegesprek: zo scoor je optimaal!Voor de meeste werkzoekenden is het sollicitatiegesprek een en al stress. Zonder reden, want wie zich bij het huidige aa…
Tijdelijk contract en zwangerTijdelijk contract en zwangerJaarlijks worden er talloze vrouwen ontslagen of krijgen zij geen contractverlenging aangeboden omdat ze zwanger zijn. W…
Bronnen en referenties
  • www.tubantia.nl
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.