Angsttandartsen, overzicht praktijken met adressen

Een angsttandarts kan de oplossing zijn voor mensen die extreem bang zijn voor de tandarts of een specifieke tandartsbehandeling. Belangrijkste is dat er veel begrip en aandacht is voor de patiënt, die de gang naar de tandartsstoel vaak jarenlang uitgesteld heeft. Soms kunnen behandelingen onder narcose uitgevoerd worden, of kunnen er pijnloze behandelwijzen worden toegepast. Een overzicht van angsttandartsen en klinieken en adressen, verspreid over Nederland.

De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen zijn

 • nare ervaringen uit het verleden
 • onzekerheid over wat er gaat gebeuren
 • bang voor de pijn
 • verhalen van anderen
 • schaamte voor de tandarts
 • bang om tanden te verliezen

Tandartsencombinatie Geertsema, Groningen

Tandartsencombinatie Geertsema is een samenwerkingsverband tussen zes tandartsen, drie mondhygiënisten en drie preventie-assistenten. Allen zijn getraind in het omgaan met mensen met een angstfobie, pijnfobie of een naaldfobie. Geadviseerd wordt bij het maken van de afspraak alvast kenbaar te maken dat de behandeling betreft van een angstpatiënt, zodat men van te voren weet dat men extra tijd en aandacht kan vrijmaken.

De praktijk is gevestigd op verschillende verdiepingen van een monumentaal pand aan de zuidrand van de Groningse hoofdstad.
Peter Geertsema is een van de tandartsen, oprichter van de combinatie en praktijkeigenaar van de meer dan 70 jaar oude tandartspraktijk. Het bijzondere van deze tandarts is het feit dat ze een vestiging in Dubai hebben.

De openingstijden zijn door de week van 8.30 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds en op zaterdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.
Telefonisch bereikbaar van 9.00-12.30 uur/ 13.30-17.00 uur. (niet op zaterdag)
Nieuwe cliënten zijn welkom.

Adres
Heresingel 30
9711 EV Groningen
0900-8263278 /050 - 3181381

Amalia Kliniek Kerkrade

Richard Reinders is tandarts en directeur van de Amalia Kliniek, die sinds 1988 tandheelkunde en anesthesie combineert. Ze claimen een van de eerste praktijken in Nederland te zijn die angstige patiënten onder narcose te kunnen behandelen.

Sinds 2006 is de kliniek gevestigd in een nieuw pand, speciaal ontworpen voor de "doelgroep". Patiënten uit alle leeftijdsgroepen kunnen er behandeld worden, van jong tot oud. De medewerkers zijn speciaal opgeleid voor de behandeling van kinderen. Tevens is men gespecialiseerd in de omgang met geestelijk of lichamelijk gehandicapte mensen en degenen met een versterkte kokhalsreflex. De praktijk wil graag "laag drempelig" zijn, met alle disciplines voor mondzorg onder één dak: tandheelkunde, kaakchirurgie, orthodontie, implantologie, mondhygiëne, angstbegeleiding en anesthesie.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30 uur tot 18.00 uur (tussen 12.00 uur en 13.00 uur gesloten)

Adres
Willem-Sophiaplein 4
6466CP Kerkrade
024 - 7113505

Kliniek Voor Mondzorg Nijmegen

De Nijmeegse Kliniek beschikt over negen behandelkamers, een comfortabele ontvangstruimte en een speciale kinderhoek.
Op hun site geven ze aan de cliënt in "gewone-mensen-taal" de behandeling stap voor stap uit te leggen en aan te geven wat het eindresultaat is. Alles met als doel het gebit mooier te maken en gezond te houden, waarbij gedacht kan worden aan implantaten, klikgebitten, orthodontie, laserbehandelingen, facings en bleaching (bleken).

De tandartsen zijn speciaal getraind om angstbehandelingen te geven. Men zal de patiënt uitgebreid informeren over de werkwijze en er is afleiding (er hangt een televisie boven uw behandelstoel) en er wordt snel en efficiënt gewerkt, zonder onnodig wachttijden aldus de informatieve site van de Nijmeegse tandartskliniek.

adres
Kerkenbos 1250
6546 BE Nijmegen
024 - 378 70 33

Tandheelkundig Kliniek Atlas, Amsterdam

De hoofdstedelijke Kliniek bestaat al ruim 50 jaar en is in het bezit van een eigen laboratorium waar implantaten, kronen, bruggen, kunstgebitten en implantaatprotheses vervaardigd worden. Het is gevestigd in het centrum van Amsterdam nabij het centraal station.

Tandheelkundige Kliniek Atlas hecht veel waarde aan duidelijke voorlichting omtrent de oorzaak van de klacht, de preventieve maatregelen en de behandeling van problemen en wil het wel en wee van de patiënt vanaf het intakegesprek centraal stellen.
Ze houden, zo valt op de site voorts te lezen, rekening met cliënten die last hebben van angst en zorgen dat het verblijf in de praktijk zo prettig mogelijk verloopt.

Uiteindelijk als de nood hoog is worden de kliniek vaak geconsulteerd omdat ze sinds jaar en dag bekend als de kliniek voor angstige patiënten. Het is er ook mogelijk om onder narcose tanden en kiezen te laten verwijderen.

adres
Prins Hendrikkade 149
1011 AV Amsterdam
020 - 6224462

CDC Complete tandzorg, Best, Brabant

CDC is een kliniek en tandartspraktijk voor tandheelkunde, gevestigd in het Brabantse Best.
Ze hebben de beschikking over een eigen tandtechnisch laboratorium, CT-scans en specialisten op het gebied van implantologie, anesthesie, parodontologie, endodontologie en mondhygiëne. De medewerkers van het team zijn bekend met alle soorten angst voor de tandarts. Ze weten hoe ze met angsten om kunnen gaan. Daarom wordt er alle tijd genomen voor de angstpatiënt en gebruikt gemaakt van alle technieken en middelen voor een pijnloze behandeling. Er worden afspraken gemaakt en bepaalt wanneer de behandelende tandarts even moet stoppen door bijvoorbeeld een hand op te steken.

CDC kent twee verschillende soorten behandelingen voor mensen met tandartsangst:
 • Normale angstbehandeling in geval van matige tot middelmatige angst.
 • Narcose behandeling in het CDC Narcosecentrum in geval van extreme angst voor de tandarts.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30 uur tot 17.30 uur.

Adres
De Rijn 1
5684 PJ Best

TCN, Tandheelkundig Centrum Nederland, vestigingen Alkmaar en Bergen (NH)

Het TCN heeft drie vestigingen in Noord-Holland, twee in Almaar en één in Bergen en heeft alle specialismen onder één dak. Het heeft geen wachtlijsten, nieuwe patiënten zijn welkom en men kan er ook 's avonds behandeld worden. Sinds 2007 zijn ze gestart met het behandelen van angstpatiënten onder lachgas of volledige narcose. Ze zijn trots dat de anesthesiologen van Anesthesie Service Nederland hun tandartsenpraktijk hebben uitverkoren om een exclusieve samenwerking in Noord-Holland aan te gaan.

Iemand die angstig is voor de tandarts en u geen “normale” behandeling aandurft, kan bij het TCN kiezen voor een behandeling onder lachgassedatie. Lachgas werkt nauwelijks pijnstillend (maar is rustgevend) dus ook bij behandeling met lachgas wordt verdoving gegeven als dat nodig is. Ongeveer 5 minuten na de behandeling is het lachgas uitgewerkt en na 15 minuten kan er weer deel genomen worden aan het verkeer. Lachgas is onder andere voor angstige patiënten, kinderen, mensen met een verhoogde braakneiging, beklemming op de borst (angina pectoris) en astma.

Adressen Alkmaar
Einsteinstraat 2,
1821 BZ Alkmaar
072-512 58 62

Emmastraat 85,
1814 DN Alkmaar
072-520 81 23

Adres Bergen
Renbaanlaan 1,
1861CX, Bergen (NH)
072-5812059

TCB, Tandheelkundig Centrum Beuningen

Van oudsher komen hun patiënten niet alleen uit Beuningen zelf, maar ook vanuit de regio zoals Ewijk, Wijchen, Druten, Beneden Leeuwen, Nijmegen (Lindenholt) . Voor behandeling onder volledige narcose komen patiënten doorgaans uit het gehele land.

Wat is hun behandelmotto?

 • Met geduld en respect luisteren naar hoe deze angst is ontstaan en hoe deze ervaren wordt
 • Samen een behandelplan maken, samen bepalen hoe dit wordt uitgevoerd.
 • Het garanderen van een pijnloze behandeling.
 • De mogelijkheid om de behandeling(en) onder volledige narcose uit te voeren. Deze narcose wordt veilig verzorgd door ervaren anesthesiologen.
 • Uiteindelijk doel: zonder angst op de gewone wijze te kunnen behandelen, wat van belang voor een goede nazorg.

adres
Thujapark 7
6642 CB, Beuningen (Gelderland)
024-6772212

Rierink Tandartsen Ede

U zit in de stoel, opent de mond en de tandarts kijkt neer. Er wordt gevoeld, geprikt, gekeken en de tandarts trekt zijn conclusies. Ervaart u dat, als uw naar uw tandarts gaat?! Bij Rierink Tandartsen bent u op de eerste plaats gast, in plaats van patiënt. Al onze behandelingen voeren we uit in goed overleg. Uw wensen, vragen en zorgen zijn onze leidraad. Per slot van rekening gaat het om úw gebit. Dat u bij ons te gast bent merkt u ook aan de comfortabele ambiance van onze praktijk. Wij doen er alles aan om de afstand tussen ons als dienstverlener en u als cliënt zo klein mogelijk te maken. Met bovenstaande wervende tekst wil deze praktijk zich onderscheiden van andere tandartsen.

Bij Rierink Tandartsen zijn ze gewend om angstige mensen te behandelen. In een persoonlijke sfeer geven ze volledige uitleg over wat de cliënt te wachten staat, welke geluiden men kan verwachten, welke gevoeligheden er kunnen optreden en op welke momenten deze kunnen optreden. Eventueel kunnen er in overleg verschillende mogelijkheden voor pijnbestrijding worden ingezet. Tevens is het mogelijk om behandelingen onder narcose te ondergaan. Tandarts Jan Bart Rierink was te zien in een uitzending van het SBS-programma "Hart van Nederland" waarin hij de extreem angstige Carmen behandelde.

adres
Villa de Sterrenberg
Bergstraat 2, 6711 DD Ede

De Narcose Tandarts Alphen aan de Rijn

De NarcoseTandarts is een uitgebreide tandheelkundige praktijk. U kunt er terecht voor alle behandelingen en onderhoud van het gebit, van cariës tot volledige gebitsrenovatie. In eerste instantie wordt ht gebit weer gezond gemaakt, oftwel gesaneerd. Nadat het gebit weer gesaneerd is, zou men verder kunnen gaan bijvoorbeeld met kroon- en brugwerk of implantaten.

Het verschil met de reguliere tandarts is het feit dat ze patiënten onder narcose behandelen. De anesthesioloog en zijn assistente zorgen voor een veilige en pijnloze behandeling en daardoor heeft de tandarts alle tijd om zijn of haar werk te kunnen verrichten.

De Narcose Tandarts is voor patiënten met:
 • angst voor de tandarts
 • kinderen vanaf 4 jaar en minimaal 15 kilo
 • volwassenen tot 70 jaar, vanaf 60 jaar is het een recente ECG verplicht
 • patiënten die vanwege omstandigheden niet door de eigen tandarts behandeld kan worden

adres
Albert Einsteinweg 1
2408 AP Alphen aan den Rijn
0172 - 497 450
© 2012 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bang voor de tandarts: angsttandarts12% van de Nederlandse bevolking is extreem bang voor de tandarts. Zij zijn zo bang , dat ze niet meer durven te gaan. V…
Angst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts: zeker 600.000 Nederlanders durven niet naar de tandarts. Deze irreële angst is zo groot dat meer…
Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Naar de tandarts. Bang voor de tandarts. Angst voor de tandarts komt zeer veel voor. Het is zelfs zo dat vrijwel iederee…
Tips voor angst bij de tandartsTips voor angst bij de tandartsVeel mensen hebben een angst ontwikkeld voor de tandarts. Hoe kun je het beste hiermee omgaan? Waarom is die angst zo gr…

Indiase delta: betere voorbereiding op overstromingenNa rampen - zoals overstromingen - slaan hulporganisaties de handen ineen. Maar zo vraagt menig donateur zich af: "welke…
Bronnen en referenties
 • http://www.tandartsencombinatie.nl
 • http://www.amaliakliniek.nl
 • http://www.mijntandartsnijmegen.nl
 • http://www.atlaskliniek.nl
 • http://www.cdctandzorg.nl
 • http://www.tandartsrierink.nl
 • http://www.tcbeuningen.nl
 • http://www.etp-alkmaar.nl
 • http://narcosetandarts.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 26-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.