Huwelijkscadeau: Wat en hoeveel geef je als ze gaan trouwen?

Huwelijkscadeau: Wat en hoeveel geef je als ze gaan trouwen? Een uitnodiging voor een bruiloft is altijd leuk. Maar het betekent ook dat er een huwelijkscadeau moet komen voor het kersverse echtpaar. Niet gemakkelijk, want wat geef je nou? Er zijn specifieke regels voor wat en hoeveel je hoort te geven afhankelijk van de relatie, die je hebt met de bruid of bruidegom. Ook hangt de keuze van het geschenk af van de wens van het echtpaar. Soms wordt er om een enveloppe met geld gevraagd, hoewel dat indruist tegen de etiquette. Wat en hoeveel geef je?

Wat zegt de etiquette over het huwelijkscadeau?

De enveloppe met geld

Volgens de etiquette hoort een verloofd stel beleefdheidshalve niet te vragen om een enveloppe gevuld met geld. Toch zie je dat veel gebeuren. De reden dat de etiquette dit afkeurt is dat het de gever van het geschenk in verlegenheid brengt; er hangt nu letterlijk een prijskaartje aan het huwelijkscadeau voor het echtpaar.

Hoeveel hoor je uit te geven voor een trouwgeschenk?

Als het gaat om hoeveel je hoort te geven zeggen de beleefdheidsregels maar één ding: Geef wat je je persoonlijk kunt veroorloven en wees altijd royaler dan je voor jezelf zou zijn.

Wanneer geef je het huwelijksgeschenk?

Over wanneer je het huwelijkscadeau geeft zegt de etiquette: Tot één jaar na de bruiloft. In de praktijk is dat echter niet wenselijk en wel heel erg laat; meestal wordt er dan ook voor gekozen om het geschenk voorafgaand aan of op de bruiloft zelf te geven.

Bestaat er een geschenkenlijst?
Conform de etiquette heeft het toekomstige bruidspaar een geschenkenlijst bij een woninginrichtingswinkel of warenhuis. Traditioneel zijn de geschenken namelijk bedoeld om het nieuwe huishouden te kunnen inrichten: Geschenken als beddengoed, tafellinnen, servies en bestek zijn dan ook typische huwelijkscadeaus, die op zo'n geschenkenlijst voorkomen.

In de praktijk komt dit niet meer zoveel voor maar het is goed om bij het verloofde stel na te vragen of er een geschenkenlijst bestaat en bij welke winkel je diet kunt vinden. Op deze lijst vind je artikelen met een wisselende prijs, zodat je naar eigen mogelijkheid en redelijk anoniem een cadeau kunt kiezen dat past in jouw budget.

Hoeveel moet je geven: Een indicatie

Zoals de etiquette aangeeft, behoor je niet te zuinig te zijn. Wel mag je rekening houden met je persoonlijke en financiële omstandigheden. Niet van het bruidspaar overigens: Of het toekomstige stel nu arm of rijk is maakt voor de hoogte van het bedrag dat je aan een huwelijksgeschenk besteedt niet uit.

Wat verschil kan maken is hoe groots de bruiloft is opgezet. Als je wordt uitgenodigd in een kasteel in België en daar op kosten van het bruidspaar mag blijven overnachten, mag je best een wat groter cadeau geven. Als jij daarentegen ver moet reizen en geen compensatie krijgt, zal iedereen er begrip voor hebben wanneer een geschenk wat minder groot is.

Een indicatie voor de waarde van het huwelijksgeschenk is afhankelijk van de precieze relatie, die je als gast met de bruid of bruidegom hebt:

Relatie met bruid of bruidegomHoogte van het bedrag
Collega, kennis, buurman of verre familie (achterneven of nichten bijvoorbeeld)25 EUR
Vrienden of minder verre familie (neven, nichten, ooms en tantes)50 EUR
Directe familie of goede vrienden. En daarnaast: Iemand waar je een speciale band mee hebt100 EUR of hoger

Wat zijn leuke en originele ideeën voor een huwelijkcadeau?

Wanneer er sprake is van een geschenkenlijst, kun je naar eigen inzicht iets kiezen op de lijst.

Wanneer er wordt gevraagd om geld, kun je kijken of een alternatief tot de mogelijkheden behoort zoals een Bongo of andere belevenisbon, een dinercheque, meubelcheque of een bioscoopbon. Als je toch geld geeft, doe er dan een kaartje bij, waarop je aangeeft waarvoor je het geld geeft: Voor de inrichting van het nieuwe huis of voor een kleine romantische vakantie bijvoorbeeld.

Andere ideeën voor huwelijkscadeaus zijn:
  • Goede fles wijn of champagne
  • Grote huiskamerplant
  • Aanbieden iets te verzorgen voor het bruidspaar (fotoboek maken van de bruiloftsfoto's, zorgen voor vervoer op de trouwdag)
  • Een kunstwerk
  • Een romantische kasteelovernachting
  • Een chic diner (tevoren geboekt in een kwaliteitsrestaurant)

Waneer en hoe geef je het trouwcadeau?

Je kunt ervoor kiezen om het huwelijkscadeau tevoren naar het huis van degenen, die gaan trouwen, toe te sturen. Dit zorgt dat gerommel met cadeaus op receptie of trouwfeest wordt voorkomen. Ook kan zo een cadeau niet kwijtraken of "per ongeluk" meegenomen worden door een aanwezige. Het is gangbaar om een cadeau ongeveer één week voor de bruiloft te sturen naar het huis van de bruid.

Als je het meeneemt naar de bruiloft is er meestal wel gezorgd voor een cadeautafel. Als er sprake is van een geschenkenlijst zal de winkel het cadeau direct naar het toekomstige echtpaar sturen. Je kunt dan via een bijgevoegd kaartje aangeven dat een cadeau van jou afkomstig is.

Een enveloppe met een bon of geld erin kun je het beste direct aan het echtpaar afgeven op de receptie. Die kan namelijk makkelijk worden weggestoken in een handtas of borstzakje. En zo kunnen er geen andere mensen mee aan de haal gaan.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?Hij ligt in de bus: de uitnodiging voor een bruiloft. Of er nu vrienden, familieleden of kennissen gaan trouwen, er is o…
Marokkaanse huwelijkstraditiesHet uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde…

Geld geven, hoe kies je een goed doel?Geld geven, hoe kies je een goed doel?Hoe kies je een goed doel dat echt bij je past? Uit welke organisaties moet je kiezen als je graag geld wil geven aan ee…
Kinderfeestjes met laag budgetVoor kinderen is het het belangrijkste feestje van het jaar, hun feestje met vriendjes en vriendinnetjes. Dagen van te v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 947051, Pixabay
  • Wedding Etiquette: Wedding Gift Etiquette Guide
  • Top-5 Wedding Gift Ideas
  • Wedding Gift Etiquette Rules for Guests
Reactie

J. E. M. de Ruijter, 28-11-2010
Als je een enveloppe geeft, moet je er dan je naam op zetten? Reactie infoteur, 03-04-2012
Dat hoeft niet, en is zelfs beschaafder van niet, zo lang je er maar een kaartje in doet waarin staat van wie het cadeau afkomstig is. Overhandig de enveloppe overigens altijd persoonlijk aan het bruidspaar en leg hem niet zelf op de cadeau tafel. Hoe erg dit ook klinkt, een enveloppe kan gemakkelijk worden meegenomen door één van de gasten.

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 31-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.