Uiterlijk sollicitant vaak belangrijker dan inhoud?

Uiterlijk sollicitant vaak belangrijker dan inhoud? Dat je als sollicitant goed gekleed moet gaan is niets nieuws, maar dat het wezenlijk hoger op de lijst van de HR manager staat dan de inhoud, is wellicht niet algemeen bekend. Hoe ga je met dit gegeven en andere feiten om als sollicitant?

Onderzoekscijfers

Recentelijk kwam een rapport boven tafel (geïnitieerd vanuit de werving- en selectiebureaus) dat ruim 24% van de Nederlandse HR managers meer let op het uiterlijk van de sollicitant dan op de inhoud van zijn of haar verhaal. Internationaal ligt het percentage een fractie lager.
Daarbij komt nog dat de aantrekkelijke sollicitant / medewerker meer verdient dan de “gewone” collega met identiek werk en prestaties. De uitleg die er aan gegeven wordt is dat de medewerker meer met het uiterlijk bezig is en zelfverzekerder is. Meer met het uiterlijk bezig zijn is minder relevant, maar de zelfverzekerdheid is wel van belang.

Dezelfde HR managers, ruim 30%, geven ook te kennen dat er massaal te hoog over eerdere prestaties wordt opgegeven. Daarnaast geeft volgens hen meer dan helft een hoger salaris op dan wat men daadwerkelijk verdient.

De sollicitant praat ook graag over de reden waarom hij/zij op zoek is naar een nieuwe werkgever, ruim 30%, en probeert eigen zwakheden te vermijden.

Hoe ga je als sollicitant om met deze uitkomsten?

Als je je nu begeeft op de arbeidsmarkt en je te goeder trouw wenst te handelen in een gesprek, kunnen deze cijfers frustrerend zijn. Maar deze uitkomsten kunnen je ook helpen bij een sollicitatiegesprek.

Uiterlijk

Natuurlijk kleed je je netjes, maar overdrijf het niet. Als je al in de branche werkt dan weet je wat “normaal” geacht wordt. Voorbeeld: Kan je op kantoor zonder een colbert rondlopen, trek die tijdens het gesprek dan wel aan en vraag (als je het warm hebt) of je deze uit mag trekken tijdens het gesprek. Naast een beleefdheidsvorm heeft men je wel met de juiste kleding ontvangen.
Wel is het zo dat als je goed gekleed gaat in het gesprek en je loopt er “sjofel” bij als je eenmaal begint, dit geen visiteplaatje voor jezelf is. Kijk bij een nieuwe werkgever goed om je heen wat de collega’s dragen, zowel op de werkvloer als ook als je naar externe afspraken gaat.
Naast kleding is verzorging belangrijk, een prettig gewassen collega komt beter over dan iemand die muffe luchtjes om zich heen heeft. De uiterlijke verzorging zegt wel iets over iemand en dat zijn wel zaken die meegenomen worden in het totaalplaatje. Of het nu terecht is of niet, het is wel de praktijk, probeer de wetenschap in positieve naar jezelf te keren.
Betrek hier de benodigde zelfverzekerdheid in, want als men je niet geschikt achtte voor deze functie was je niet aangenomen. Zelfverzekerdheid is dus op zijn plaats.
Noot! Maak niet de fout die velen maken dat zelfverzekerdheid arrogantie is. Zelfverzekerdheid is je capabiliteit in beeld te hebben en hier voor uit durven komen. Je weet wat je kunt en wat je doet en daar ben je goed in! … dit heeft niets met arrogantie te maken.

Inhoud

Enthousiast zijn over je werk en daar graag over vertellen doet niemand kwaad, maar probeer dit wel in banen te leiden. Als je je CV in vogelvlucht moet doorlopen, doe dit dan ook in vogelvlucht en blijf niet bij iedere functie een kwartier stilstaan. Een gewenste verdiepingsslag wordt door de HR manager echt wel gevraagd. De duur van een gesprek wordt meestal vooraf aangegeven en probeer jezelf zo goed mogelijk te presenteren binnen de gestelde tijdlijn.
Om te voorkomen dat men de indruk heeft dat je “overdrijft”, immers 30% van de HR managers heeft deze indruk, haal bij een bepaalde prestatie een klein praktijkvoorbeeld aan. Het helpt als je dit realistisch kunt vertellen.

Salaris

Het salaris is altijd een lastig punt, want wie zegt dat je wel of niet overdrijft. In bepaalde branches liggen specifieke functies vaak op een bepaald niveau en kan de HR manager beoordelen of dit realistisch is. Maar als de mogelijkheid er is kan je ook aangeven wat je wilt verdienen. Dit is een open en eerlijk antwoord en de vraagtekens bij een eerder ontvangen salaris worden vermeden.

Sterke en zwakke punten

Benoem wel je zwakke punten. Iedereen heeft zwakke en sterke punten en als je je goed hebt voorbereid op een gesprek kan je dit prima onder woorden brengen. Geef daarbij wel aan wat je er aan doet om de zwakke punten onder controle te houden of zelfs om te buigen naar een voordeel. Voorbeeld: Ongeduldigheid kan een zwak punt zijn, maar als je het onder controle hebt kan het een prettige eigenschap worden voor een functie binnen bijvoorbeeld een project (projectleider/projectmedewerker). Denk er wel goed over na, want tijdens het gesprek niet uit de woorden komen is knullig en lijkt alsof je het ter plekke verzint.

Prettige sollicitatie!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word je van een onzeker, een zelfverzekerd persoonHoe word je van een onzeker, een zelfverzekerd persoonZouden we niet allemaal zelfverzekerd willen zijn? Hoe fijn zou het zijn om je nooit meer druk te maken of je wel goed g…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…

Pesten, hoe hou je er mee op?mijn kijk opPesten, hoe hou je er mee op?Hoe stop je met pesten? In dit artikel richt ik me tot de pestkoppen op scholen. Pesten is het meest verschrikkelijke wa…
Vrouwen zijn moeilijkVrouwen zijn moeilijkHet schijnt dat tegenwoordig vrouwen mannen helemaal in verwarring brengen. Dit komt omdat vrouwen veel te veel van ze w…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.