Alles over Turkije

Ben je geobsedeerd door Turkije? Wil je er meer over weten? In dit artikel vind je veel informtie over Turkije terug. Meer bepaald de geschiedenis van Turkije, problemen in Turkije etc.

Turkije

De geschiedenis van Turkije

Turkije vormt een brug tussen Europa en Azië. In de westelijke helft vindt je de steden Istanbul, Izmir en Antalya terug. Ook is de helft rijker en dichter bevolkt. Het andere deel begint vanaf Ankara naar het Oosten. De meeste bezoekers komen naar het westelijke deel, omdat zich hier de mooiste kustlijn van het Middellandse zeegebied bevindt. Oost - Turkije is meer iets voor de avonturier dan voor de strandliefhebber.

Zowel het Oosten als het Westen van Turkije bezit een overdadige rijkdom en dit door archeologische vondsten. De vindplaatsen gaan terug op de steentijd en de Hittieten. Overal in Turkije bevinden zich natuurwonderen zoals grotten, watervallen, kloven, vulkanen en meren.

Wist je dat er in Turkije een bevroren waterval bestaat?

De Pamukkale genaamd. Wel, hij is niet echt bevroren. Door de aanwezigheid van kalk in het water is de waterval witter van kleur. Het lijkt dus alsof hij bevroren is. De waterval is 35°C, dus bevroren kan hij niet zijn!

Vroeger werd Turkije anders genoemd dan nu, Namelijk Anatolië. Deze naam is afgeleid van het Grieks. In de Romeinse tijd werd het gebied Asia Minor genoemd.(dit wil zeggen klein - Azië)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Turkije ( het Ottomaanse rijk) aan de zijde van Duitsland en Oostenrijk. De oorlog leidde tot de opkomst van de nationale bevrijdingsbeweging van Mustafa Kemal Ataturk.

Door Alexander De Grote begont er een nieuw tijdperk in de geschiedenis van Turkije. Alexander werd bekend doordat hij Griekse steden wou bevrijden en hij wou het Perzische rijk veroveren.

De godsdienst van Turkije

In Turkije vinden we verschillende godsdiensten terug. Namelijk de islam, het christendom en het jodendom.

Problemen in Turkije

Er zijn heel wat maatschappelijk problemen te vinden in Turkije.Zoals huiselijk geweld, vrouwenmishandeling, problemen met vrouwen rechten en vrouwendiscriminatie. Ook zijn er heel wat problemen met vrouwen die als prostituee gebruikt worden. In dit artikel ga ik me beperken tot huiselijk geweld.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld tegen vrouwen en jongere meisjes komt voor bij alle leeftijden en alle lagen van de bevolking. Ze worden verbaal en psychologisch mishandeld, er wordt gebruik gemaakt van zowel fysiek als seksueel geweld. Soms kan het lijden tot de dood.
Maar een klein percentage van de vrouwen dient klacht in uit angst voor hun mishandelde partner. Ook zijn er te weinig opvangtehuizen voor mishandelde vrouwen waar ze eventueel terecht kunnen.

Hoe zit het nu met de vrouwenrechten in Turkije?

Het Europees parlement vindt dat de vrouwenrechten in Turkije jaarlijks moeten gecontroleerd worden. Volgens de parlementaire aanbeveling moet de Turkse regering meer en betere vluchthuizen bouwen voor vrouwen die slachtoffer zijn van geweld.
Momenteel bestaan er nog maar 14 vluchthuizen in het land en dit is veel te weinig.
Het parlement vraagt aan de EU om sociale onderzoeksprojecten te maken en dit ook te financiëren. Ook dringt het parlement aan op een hogere vrouwenparticipatie in de politiek.

Heeft Turkije dan vrouwenorganisaties?

In België heerst er ook huiselijk geweld, maar van de vrouwenorganisaties in Turkije kunnen zij nog heel wat leren. Turkije heeft al meer ervaring met deze problemen en zijn dus bereid om de problemen beter aan te pakken.

Wat zijn de straffen voor de man wanneer hij schuldig is aan het mishandelen van zijn vrouw?

De eerste keer dat de politie aan de deur komt, geeft de politieman een waarschuwing. De tweede keer is het al ernstiger en moet hij de helft van zijn salaris afstaan aan de vrouw. ( zo heeft zij meer macht in de gezinssituatie en is ze niet meer totaal afhankelijk van de man) Bij een derde keer is hij verplicht heel zijn salaris aan zijn echtgenote af te staan.
In Diyarbakir, een stad in het Zuid - Oosten van Turkije, hebben het gemeentebestuur, de vrouwenorganisatie en de vakbond deze nieuwe procedure tegen huiselijk geweld bedacht en in stelling gebracht.

Maar niet in alle delen van Turkije verloopt de samenwerking tussen de overheid en particuliere organisaties zo goed.
Dit is echter jammer, omdat er een hele hoop initiatieven omtrent huiselijk geweld en eerwraak zijn die ze in de praktijk zouden kunnen brengen.

De organisatie ' Tiye International'

Tiye international is een koepelorganisatie van zwarte migranten en vrouwelijke vluchtelingen. Hier kunnen vrouwen hun verhaal doen en zo weten ze dat ze er niet alleen voor staan. Mishandelde vrouwen kunnen er met elkaar over praten en het zo helpen te verwerken.Huiselijk geweld komt vooral voor bij lage bevolkingsgroepen en dit vooral in Oost - Turkije.
© 2008 - 2024 Sarahw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Turkse achternamenTurkse achternamenWelke achternamen worden het meest gebruikt door de Turken? Wat is de betekenis van deze achternamen? Sinds wanneer is h…
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…

mijn kijk opProfessioneel werken, normen en waardenIk merk dat je als begeleider van mensen met een lichte verstandelijke beperking wekelijks met mijn gekozen dilemma te m…
Emotionele ontrouwEmotionele ontrouw en emotioneel vreemdgaan is het bespreken van uiterst persoonlijke en intieme details van je leven me…
Reactie

Kubra, 08-06-2009
Hoeveel mensen wonen er in totaal in Turkije? Dat hebben jullie er niet bij gezet. Reactie infoteur, 11-06-2009
Geachte,

Er wonen 71.892.807 mensen( 2008) in Turkije.

M.V.G

Sarahw (8 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.