Tips en regels voor het uitzoeken en geven van een cadeau
Als je voor een verjaardag of feest bent uitgenodigd, kun je soms best twijfelen over een cadeau. Voor de een weet je sneller iets te bedenken dan voor een ander. Als je het echt niet meer weet, dan zijn er een aantal tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een cadeau. Of het nu voor een naaste familielid is, iemand die je heel erg dierbaar is of een vage kennis. Bedenk vooraf altijd dat een cadeautje krijgen altijd leuk is, dit hoeft echt niet altijd in de vorm van een 'gekocht' cadeautje zijn. Iets maken of iets doen voor de ander, kan ook als 'cadeautje' ervaren worden. In bepaalde situaties en gelegenheden is een gekocht cadeau gepast. Vind je het heel lastig en twijfel je veel? Dan helpen een paar tips zeker, zodat je tot een goede keus kan komen.
Inhoud
cadeau uitzoeken en geven
Een cadeau geven aan iemand of krijgen van iemand werkt een beetje op een psychologische manier, zo zijn er aantal gedachtes die binnendringen, als je besluit om een cadeau uit te zoeken voor iemand. Aan de hand van een aantal tips en regels kan het eenvoudiger worden om een passend cadeau te geven.
- Voor wat hoort wat. Als je iemand een cadeau geeft, verwacht je vaak ook iets terug van de ander. De gedachte hierbij is, dat door het geven van een cadeau je de relatie met de ander versterkt en verlengt.
- Moeite doen voor de ander. Je wilt laten zien dat je moeite voor de ander hebt gedaan en door je cadeau in te pakken wil je hem of haar verassen en laten zien dat je iets bijzonders voor hem of haar hebt gekocht.
- Pas op met een aantal cadeaus. Wees voorzichtig met het kopen van dure cadeaus voor een ander. Hij of zij kan zich hierdoor ongemakkelijk voelen. Soms voelt de ontvanger zich verplicht bij een duur cadeau hetzelfde terug te geven. Maar als het cadeau te goedkoop is, kan de ontvanger zich waardeloos voelen.
- Verlanglijstjes. Deze werken absoluut, volg de verlanglijstjes en de ontvanger voelt zich gewaardeerd en begrepen.
- Denk niet te groot. Het hele leven zit vol met cadeautjes. Zomaar iets weggeven, een taart bakken voor een ander of een drankje voor iemand anders betalen is ook een cadeautje.
Verlanglijstje
Als je bent uitgenodigd voor een feest en je weet niet direct wat je hem of haar moet geven, vraag dan aan deze persoon of hij of zij een verlanglijstje heeft. Meestal hebben ze wel iets in gedachten en dat is wel net zo eenvoudig voor jezelf. Ook al vind je het misschien niet zo origineel om de cadeautips van het verlanglijstje op te volgen, het spreekt wel aan bij de ontvanger. Je hebt naar zijn of haar wensen geluisterd en dit wordt erg gewaardeerd. Dus maak het jezelf gemakkelijk en volg het verlanglijstje van diegene waarvoor je het cadeau uitzoekt.
Wensen verlanglijstje
Heeft de ontvanger veel wensen op zijn lijstje staan probeer je dan aan deze wensen te houden en zie het gewoon als een prettige bijkomstigheid dat je veel keus hebt. Zo kun je toch zelf beslissen én de ontvanger blij maken. Ook kan het gebeuren dat de ontvanger gebruikmaakt van een website, waarop hij of zij online een verlanglijstje kan aanmaken. Jij als gever kan dan iets afstrepen, zodat je zeker weet dat de ontvanger het cadeau niet dubbel krijgt. Wel net zo eenvoudig en het scheelt een hoop gepieker.
Geld of een cadeaubon
Misschien vind je geld geven wel heel erg onpersoonlijk en niet leuk om te geven. Maar als de ontvanger hier om vraagt wordt het wel op prijs gesteld als je het geeft. Hij of zij heeft het namelijk niet voor niets gevraagd. Zet je eigen gevoel dus opzij en geef gerust geld als dit de wens is. Een cadeaubon kan ook chique zijn, maar dan moet je wel goed weten waar de ontvanger van houdt en in welke winkels hij of zij komt. Geef bijvoorbeeld geen cadeaubon van een winkel waar de ontvanger nooit komt. Probeer dus altijd na te gaan of dit op prijs wordt gesteld.
Geen verlanglijstje
Als de ontvanger geen verlanglijstje heeft dan komt het dus aan op je eigen creatieve ideeën en dit kan soms behoorlijk lastig zijn. Bij het kiezen van een cadeau bekijken we de zaken vanuit ons eigen gezichtspunt en vinden we het moeilijk om ons te verplaatsen in de ander, ook al hebben we wel een bepaald beeld van die persoon. Belangrijk is dan om na te gaan wie de ontvanger voor jou is en wat hij of zij voor jou betekent. Als je jezelf deze vraag stelt, kan het je helpen bij het uitzoeken van een cadeau.
Een zeer goede kennis
Heb je een hechte band met deze kennis dan zijn er geen problemen. Mocht het namelijk gebeuren dat je niet het goede cadeau hebt gevonden, dan heeft dit geen invloed op de relatie. De ontvanger is vaak al blij met de moeite die jij voor haar of hem hebt gedaan en dit positieve gevoel weegt zwaarder dan het geschenk. Je kunt natuurlijk altijd benadrukken dat je je best hebt gedaan.
Een oppervlakkige kennis
Maak je niet druk als je een verkeerd cadeau geeft aan iemand die je niet zo goed kent. Waarschijnlijk heb je gekeken bij het uitzoeken naar je eigen perspectief van deze persoon en daarop iets gebaseerd en dat is prima. Ook al zie je het misschien als een blunder, het blijkt dan maar weer waarom jullie oppervlakkige kennissen zijn, dus geen enkele reden om je hier druk over te maken. Heb je niet zo’n goede band met iemand, vraag dan naar zijn of haar verlanglijstje. Als hij of zij dan wensen heeft, volg dit dan op. Zo kost het jou niet veel moeite en de ontvanger waardeert dit enorm.
Cadeau voor familieleden
Familieleden heb je ook in verschillende levels. Je kinderen en je partner staan veel dichter bij je dan misschien je neef of nicht. En ook je grootouders en ooms en tantes verschillen voor je gevoel. Bedenk ook bij deze mensen hoe jij tegenover ze staat en hoe je band is met hem of haar.
Cadeau voor je kind
Bij kinderen is het zo dat je al maanden van te voren weet wat zijn of haar wensen zijn. Of ze zijn heel erg wispelturig in hun wensen. Lastig soms, maar onthoud een ding: kinderen houden niet zo van pedagogische cadeaus. Geef je kind geen wereldbol cadeau als het een hekel heeft aan aardrijkskunde. Geef dan liever geld of een cadeaubon. Je weet vaak wel wat zijn lievelingswinkels zijn. Of ga samen een cadeau uitkiezen. Dan weet je zeker dat het kind krijgt wat hij of zij graag wil.
Cadeau voor ouders en grootouders
Geld geven aan anderen kan absoluut een goed cadeau zijn én zeker als erom wordt gevraagd. Toch is het niet zo gebruikelijk als je andersom geld geeft, bijvoorbeeld aan je ouders of grootouders. Er zijn van die stille, ongeschreven regels over geldcadeaus waar dit er een van is. Aan ouders en grootouders kun je vaak een herinneringscadeau geven, dit wordt vaak gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijk diner of een dagje uit. Een fotoreportage met het hele gezin is ook een geliefd cadeau, dat door ouders en grootouders erg op prijs wordt gesteld.
Cadeau voor een ander familielid
Wees creatief bij het bedenken van een cadeau voor je eigen familie en denk ook eens ‘out of the box’, probeer niet altijd hetzelfde pad te volgen. Houdt hij of zij van koken, geef dan niet elk jaar standaard een kookboek, maar je kunt er dan ook eens voor kiezen om een mand vol allerlei delicatessen cadeau te geven of een kookles. Houdt de ontvanger van lezen, geef dan niet altijd een boek of een boekenbon, een abonnement op een tijdschriftenblad is eens wat anders.
Je partner
Een cadeau voor je partner kan erg belangrijk zijn en helemaal als het echt een liefdesrelatie betreft. Een verkeerd cadeau bestaat in principe niet, maar zorg er wel voor dat je partner, vrouwelijk of mannelijk, zich begrepen voelt door het cadeau en dat hij of zij zich gewaardeerd voelt. Vrouwen hebben de neiging om in liefdesrelaties meer voor zichzelf te kopen en vaak geeft de man vaker geschenken weg. Zorg er trouwens voor dat cadeautjes nooit een goed gesprek vervangen. Koop een cadeau voor je partner, waar je hem of haar blij mee maakt en denk hierbij niet aan jezelf.
Langdurige relatie
Als jullie elkaar al heel erg lang kennen dan kan het gebeuren dat je de ander iets geeft wat je zelf erg leuk vindt en graag wilt hebben. Vaak hebben mensen die al heel erg lang bij elkaar zijn, allebei het gevoel dat ze op elkaar gaan lijken en dat ze dezelfde wensen hebben. Probeer dan toch om goed te luisteren naar wat de ander wil en niet je eigen wensen voorop te zetten.
Korte of lange relatie
Heb je nog niet zo lang een relatie, dan is er geen probleem en kan er niet zo veel mis gaan. Volg dan je eigen gevoel. Als je als stel elkaar nog niet zo lang kent, kun je misschien wel goed de voorkeur inschatten van de ander. Dit komt doordat er veel op elkaar gelet wordt en naar elkaar gekeken wordt.
Twijfels over een cadeau
Heb je twijfels over het uitzoeken van een passend cadeau of kom je er echt niet uit, onthoud dan een ding. De ontvanger staat vaak niet stil bij jouw inspanningen, dus heeft het echt geen nut om heel erg te twijfelen wat hij of zij van iets zou vinden. Hak de knoop door en wring je niet in allerlei bochten. Ook al denk je misschien dat je relatie inniger en intenser wordt als je veel moeite doet voor een cadeau. Dat is jouw gevoel namelijk en niet van de ontvanger. Merk je dat de ontvanger niet blij is met zijn of haar cadeau, zeg dan dat je erg je best hebt gedaan. Je hebt dan een grote kans dat de ontvanger alsnog dankbaar en blij is met zijn of haar cadeau.
Cadeau met verbondenheid
Een cadeau met onderlinge verbondenheid, is een cadeau waar jullie samen deel aan nemen, zoals een dagje uit, museumbezoek of een theatervoorstelling. Doordat jullie samen iets ondernemen is er verbondenheid met elkaar en dit kan erg waardevol zijn in een relatie. Vraag jezelf wel van te voren af of jullie samen tijd met elkaar willen doorbrengen. Vaak weet je zoiets wel bij een langdurige relatie.
Als laatste
Reageert de ontvanger niet zo blij als je gehoopt had, wees dan niet bezorgd. Een feestelijke dag valt niet in duigen doordat jouw cadeau niet naar wens is. Het allerbelangrijkste is dat je er bent. Je bent ten slotte zelf uitgenodigd als persoon en niet vanwege je cadeau.