Goed omgaan met elkaar

Goed omgaan met elkaar Het klinkt zo eenvoudig “goed omgaan met elkaar” en toch, als je naar al het leed in de wereld kijkt, gaat er veel mis in het “goed omgaan met elkaar”. Onder het mom van het geloof staan mensen elkaar naar het leven, accepteren elkaars grondgebied niet (op allerlei niveaus), pesten om het pesten of vinden iets dusdanig afwijkend over de ander dat het ruzie oplevert.

Veel mensen die niet goed met elkaar omgaan

Talloze voorbeelden waaruit blijkt dat we helemaal niet goed met elkaar omgaan, terwijl het bij weldenkende mensen helemaal niet zo hoeft te zijn. Enkele duidelijk voorbeelden die tot verkeerd met elkaar omgaan leiden.

Pesten

Pesten begint al op jonge leeftijd, waar kinderen op de basisschool elkaar naar het leven staan. Soms redelijk onschuldig en soms tot radeloos gedrag van degene die gepest wordt. Maar het kan ook zomaar op de werkvloer en dus onder volwassenen plaatsvinden.

Een reden is bijvoorbeeld dat soms de eigen onzekerheid de aandacht doet verleggen als je iemand anders negatief “in the picture” zet door hem of haar te pesten. Maar het kan ook over om een beperkte vrijheid van denken en doen gaan en die ander wel anders dan anderen durft te zijn (weinig mainstream dus). De eigen beperkte geest kan tot pestgedrag aanzetten.
Soms kan het zelfs uit verveling voortkomen, want het is eigenlijk een soort amusement. Zich al dan niet realiserend wat de gevolgen kunnen zijn voor degene die gepest wordt. Absoluut een vorm van niet goed met elkaar omgaan.

Het gesprek aan gaan helpt absoluut in dergelijke gevallen en de leiding (school of kantoor) moet het ook als niet tolerabel betitelen en hier qua sanctionering helder in zijn. Dan nog … helemaal vermijden is een utopie.

Geloof

Neem als voorbeeld het geloof. In een boek is alles opgeschreven (bijv. de koran of de bijbel), maar blijkbaar niet duidelijk genoeg. Dit maakt dat het op meerdere manieren uit te leggen is en het in de praktijk door menigeen net weer anders inhoud gegeven wordt.

Eigenlijk is dat een vreemde zaak, want als er al een alwetende en verlichtende geest geweest is, dan zou hij of zij toch minimaal helder moeten zijn om alle volgelingen op een lijn te houden. Of zouden we het juist vanuit de eigen perceptie vorm moeten geven en aldus belijden.

Bron: Cherylholt, PixabayBron: Cherylholt, Pixabay
Hoe dan ook, er zijn groepen gelovigen die onder dat mom – is het echt of gebruikt men het geloof? – andere mensen naar het leven staan. Niet goed met elkaar omgaan, zelfs verre van dat. Dit alles, omdat de ander er anders over denkt. Mensen uit hun geloof praten is niet goed, soms helpt het gesprek aangaan wel, maar helaas niet altijd. Als iemand geradicaliseerd is, is de kans erg klein om dit proces goed te krijgen. De onderzoeken die gedaan zijn naar de achtergrond van geradicaliseerde mensen, blijkt vaak met weinig levensinvulling “in het vorig leven” te maken. Als je dan iets “moois” voorgehouden wordt, gaat men relatief eenvoudig overstag.

Relatie

In de relationele sfeer kan er enig moment ook frictie ontstaan en niet eens omdat je als mens uit elkaar drijft. Een verliefdheid is bijvoorbeeld één, maar als de relatie zich ontwikkeld kan er bindingsangst of verlatingsangst ontstaan. De kans dat je als partners uit elkaar drijft is absoluut aanwezig en anders verlegt een van beide partners zijn/haar grenzen wel. Dit zijn geen gemakkelijke trajecten om recht te zetten en niet zelden komt de professional er aan te pas.

Burenruzie

Van bevriende buren tot ruziënde volwassenen over een tuinhek, een vierkante meter grond, een schutting, geluiden of een boom. Iedereen heeft wel zo’n voorbeeld in de nabije omgeving. Van een opmerkingen tot bijna slaande ruzie, elkaar vermijden of elkaar in de directe omgeving “zwart” maken. Er zijn allerlei varianten te bedenken en allemaal heeft het te maken met niet goed met elkaar omgaan, omdat je de ander iets niet gunt. Je gelijk willen halen en daarvoor een goede verstandhouding opofferen. De mediator kan nog wel eens een goede rol vervullen in een dergelijk situatie.

Proces, van goed met elkaar omgaan, verbeteren

Je kunt niet iedere situatie die vertroebeld is in hoe mensen met elkaar omgaan, weer helemaal rechtzetten. Je kunt er wel alles aan doen om het proces te verbeteren en daarin is belangrijk dat je duidelijk bent in hoe jij tegen zaken aankijkt, wat je als belangrijk ervaart, acceptatie dat niet iedereen hetzelfde denkt en je grenzen vooral niet continu verlegt. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt kijken waar je iemand – indien dit relevant is – tegemoet kunt komen. Het leven is immers geven en nemen.
Geef oprechte bevestiging als onzekerheid een belangrijke rol speelt, liefde komt altijd aan. Blijf vooral ook dicht bij jezelf. Indien je niet verder komt, maar je het niet op wilt geven … schakel tijdig de professional in.

Totaal gaat het om de volgende kernwaardes die ergens in het proces relevant zijn, te weten:
 • Communicatie
 • Realisme
 • Aanvaarding
 • Samenwerking
 • Vergeving
 • Liefde
 • Ontwikkeling

Tot slot

“Beter met elkaar omgaan” impliceert dat het vaak fout gaat en helaas is dat ook zo. Gelukkig ben je als mens altijd in staat om een proces te veranderen. Zo ook een dergelijk proces. Maak gebruik van die capaciteit!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bekijk de ander eens vanuit een ander gezichtspuntBekijk de ander eens vanuit een ander gezichtspuntWaar mensen met elkaar omgaan is er altijd sprake van beïnvloeding, ook al is dat vaak onbedoeld. Men heeft een beeld va…
Omgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipOmgaan met paarden: Pat Parelli en Natural HorsemanshipPat Parelli is een goeroe in het natuurlijk omgaan met paarden: natural horsemanship. Hij ontwikkelde een manier om zich…
Computergemedieerde communicatieComputergemedieerde communicatieComputergemedieerde communicatie (van oorsprong uit het Engels: Computer-mediated communication). Computergemedieerde co…
De afdeling CommunicatieDe afdeling Communicatie vind je in veruit de meeste organisaties. De afdeling Communicatie is verantwoordelijk voor de…

Waarom we niet kunnen omgaan met complimentenWaarom we niet kunnen omgaan met complimentenHoewel de meeste mensen genieten wanneer ze complimentjes ontvangen hebben sommigen heel wat problemen om hiermee om te…
Originele en goedkope spellen om elk feest op te leukenOriginele en goedkope spellen om elk feest op te leukenAls je bezig bent met het organiseren van een bedrijfsfeest, een vrijgezellendag of een kennismakingsavond, dan zijn spe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Arend Vermazeren, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.haptonomieleiden.nl/html/relatiebegeleiding.html
 • http://www.draaiendewieken.nl/main.php?id=308438&real_id=308438
 • http://www.groeimagazine.nl/wp-content/uploads/2012/11/Pages-from-omgaan-met-elkaar.pdf
 • Psychologie Magazine nr. 7/8 2015 “Beter omgaan met elkaar” (relaties)
 • Afbeelding bron 1: Cherylholt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 25-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.