Intelligentie-, emotionele en spirituele quotiënt (IQ,EQ,SQ)

Naast de traditionele intelligentiequotiënt (IQ) en emotionele intelligentie (EQ) spreken we tegenwoordig ook over spirituele intelligentie (SQ). SQ wordt gedefinieerd als de verbinding tussen het IQ en EQ welke gebaseerd is op de intelligentie waarmee we problemen in ons leven aanpakken die betrekking hebben op waarden, en waarmee we ons leven in een bredere, rijkere en meer zingevende context kunnen plaatsen. Dit in tegenstelling tot het IQ dat enkel de rationele intelligentie bepaalt en EQ welke ons de vaardigheden schenkt om te kunnen omgaan met emoties en de gevoelens van anderen.

Intelligentiequotiënt (IQ)

Het intelligentiequotiënt is een beoordeling die het vermogen bepaalt waarop iemand denkt en redeneert om bepaalde problemen op te lossen. Iedereen heeft ongetwijfeld wel eens van deze term gehoord of reeds een IQ-test uitgevoerd. De IQ-score die je met deze test behaalt is een gestandaardiseerde manier om je denkvermogen te vergelijken met dat van mensen van dezelfde leeftijd. Bij een score van honderd scoor je in principe gemiddeld in vergelijking met deze mensen die zich in dezelfde leeftijdsgroep bevinden.

De meerderheid van de mensen die een IQ-test afleggen zullen een score behalen die zich situeert tussen 95 en 105. Er wordt dus van normale intelligentie gesproken. Dit gemiddelde kan vijf punten variëren aangezien het erg moeilijk is om een IQ-score absoluut nauwkeurig te bepalen door het inwerken van externe factoren die de uitslag kunnen beïnvloeden. Je kan bijvoorbeeld ziek zijn op de dag van de test, je kunt worden afgeleid door bepaalde zaken of je neemt medicatie die de werking van hersenen vertraagt.

Daarnaast mag een IQ-score niet gezien worden als absolute maatstaf die de vaardigheden en capaciteiten van iemand zal bepalen. Bepaalde eigenschappen zoals muzikale vaardigheden, handvaardigheden en talenten, die kunnen leiden tot verschillende vormen van succes in het leven, kunnen niet worden gemeten met behulp van een IQ-test.Toch zal je score op een IQ-test een vrij nauwkeurige indicatie geven van iemands denkvermogen en het vermogen om problemen op te lossen die vaak kritiek zijn in de verschillende levensfases.

Interpretatie van een IQ-score

IQ% van de bevolkingInterpretatie
< 702.3Zwak begaafd
70-8513.6Benedengemiddeld intelligent
85-100 34.1Gemiddeld intelligent
100-11534.1Bovengemiddeld intelligent
115-13013.6Begaafd
130-1452.1Hoog begaafd
>1450.13Uitzonderlijk begaafd

Emotionele intelligentie (EQ)

Hoewel het EQ vaak wordt verward met het IQ is er toch een groot verschil tussen beide parameters. In tegenstelling tot het IQ, waarbij slechts de algemene intelligentie wordt gemeten, is EQ gebaseerd op de emotionele intelligentie, meer bepaald het vermogen om emoties te voelen en begrijpen en dit effectief toe te passen met als doel samenwerkingen en productiviteit te verhogen. Ook in de zakenwereld is de aanwezigheid van EQ zeer belangrijk omdat het bewust zijn van emoties helpt bij de ontwikkeling van een effectieve werking op de werkvloer.

Emotionele intelligentie richt zich op de vijf punten binnen interpersoonlijke en intrapersoonlijke intelligentie. Intrapersoonlijke intelligentie is het vermogen om jezelf te begrijpen terwijl interpersoonlijke intelligentie betrekking heeft op het begrijpen van andere mensen.

Interpersoonlijke vaardigheden

 • Empathie: De vaardigheid om emoties van andere mensen aan te voelen en te begrijpen
 • Sociale vaardigheden: Het vermogen om goede sociale relaties met collegaís en anderen op te bouwen en te beheren. Het creëren van een productieve omgeving voor jezelf en anderen.

Intrapersoonlijke vaardigheden

 • Zelfbewustzijn: Het vermogen om je eigen emoties te herkennen en begrijpen, alsook hun effect op anderen. Het vermogen om emoties te beheersen waar nodig.
 • Zelfregulatie: het vermogen om storende impulsen of stemmingen onder controle te kunnen houden en te denken alvorens te handelen.
 • Motivatie: Een passie om te werken om andere redenen dan geld en status en de neiging om doelen na te streven met energie en doorzettingsvermogen.

Er bestaan reeds vele theorieën rond het EQ-niveau met betrekking tot beide geslachten (mannelijk en vrouwelijk) die leidinggevende functie hebben binnen een organisatie. Algemeen wordt verondersteld dat mannen weinig of geen emotionele intelligentie bezitten en ze dus niet in staat zouden zijn om empathie te tonen voor anderen. Vrouwen zouden zouden dan weer met empathisch aangelegd zijn en zouden meer sociale vaardigheden bezitten. Dit is natuurlijk heel algemeen gesteld en wordt dus het best met een grote korrel zout genomen.

Spirituele intelligentie (SQ)

Het spirituele quotiënt is een maatstaf die betrekking heeft op iemands spirituele intelligentie, net zoals het intelligentiequotiënt betrekking heeft op cognitieve intelligentie. De mens bezit zes zintuigen. Spiritualiteit is het vermogen om intelligentie te erkennen die niet met deze zintuigen kunnen worden waargenomen. Deze vorm van intelligentie creëert alles binnen en buiten de voor ons bekende wereld. We kunnen dit superieure intelligentieniveau bereiken door middel van zelfbewustzijn, zelfonderzoek en inzet.

De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van het spirituele quotiënt en bezitten dan ook weinig of geen spirituele intelligentie. Deze mensen bestaan simpelweg omdat ze leven en geen contact hebben met hun innerlijke zelf. Er bestaan gelukkig wel methodes om je spirituele intelligentie te ontwikkelen.

 • Meditatie: helpt lichaam en geest te ontspannen en maakt het mogelijk om contact te maken met de innerlijke geest.
 • Extern besef: Het besef dat we samenleven met andere levensvormen zoals bomen en dieren en bewust zijn van de connectiviteit met deze levensvormen.
 • Gebed: Bidden brengt hoop en het helpt om de ziel te voeden.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…
Intelligentiemeting door middel van IQ testIntelligentiemeting door middel van IQ testDe intelligentie van een mens is een moeilijk begrip. Want hoe bepaal je of iemand ontzettend slim is, of misschien juis…
Wat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntWat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntIQ is een afkorting voor intelligentiequotiënt en het is een meting om te kijken hoe intelligent iemand is. Er wordt vaa…
Zijn IQ-tests op het internet betrouwbaar?Iedereen wil wel eens weten hoe het met zijn IQ gesteld is. Op het internet kan je op verschillende sites IQ-tests invul…

De mystery shopper en mystery caller: wat onderzoeken ze?De mystery shopper en mystery caller: wat onderzoeken ze?Een mystery shopper is iemand die voor een occasionele opdracht wordt ingehuurd om op onderzoek te gaan naar hoe een ver…
Kinderfeestje met indianenthemaKinderfeestje met indianenthemaEen kinderfeestje invulling geven is altijd weer een hele klus, want hoe kun je 5, 6, 7 of 8 kinderen de gehele middag v…
Bronnen en referenties
 • http://www.theoptimist.nl/na-iq-en-eq-is-er-nu-sq/
 • http://www.sqbewust.nl/wat-is-sq
 • https://www.123test.nl/iq-score-uitleg/
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 06-04-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.