Kinderfeestje met indianenthema

Kinderfeestje met indianenthema Een kinderfeestje invulling geven is altijd weer een hele klus, want hoe kun je 5, 6, 7 of 8 kinderen de gehele middag vermaken? Een kinderfeestje met een thema doet het altijd goed, zowel bij de vriendjes als bij de jarige zelf. Bovendien kunnen kinderen al hun creativiteit, energie en fantasie kwijt in een feestje met een thema. Als het lekker weer is, is een indianenfeest een goede keuze!

Indianen-outfit

Bij aanvang van het feestje is het natuurlijk erg leuk om de kinderen tot echte indianen te maken. Bij een indiaan hoort natuurlijk een mooi shirt en een hoofdtooi met veren. Het shirt kan gemakkelijk worden gemaakt door voor ieder kind een goedkoop shirt te kopen. De kinderen kunnen de mouwen en de onderkant inknippen zodat er franjes ontstaan. Vervolgens kan het shirt met alle fantasie van het kind worden versierd met textielstiften, kralen en steentjes.

Een hoofdtooi is gemakkelijk te maken met een elastiek of een strook karton en veren. De kinderen kunnen de band van de tooi versieren en eventuele veren verven. De veren kunnen natuurlijk ook van papier worden geknipt. Om de outfit helemaal af te maken, kunnen de kinderen met krijt of schmink nog strepen op hun wangen maken.

Eten

Als het goed weer is, is het natuurlijk erg leuk om buiten te eten. Laat de kinderen met wat stokken en een kleed een tipi bouwen waar ze bij of in kunnen zitten. Indien het mogelijk is, is het leuk om kinderen bij een vuurtje wat spekjes en broodjes te laten roosteren. Met kleine kinderen kan dit echter wel gevaarlijk zijn. Het is ook mogelijk om een nepvuur met een pan erboven te maken. Steek hiervoor drie stokken in de grond en knoop ze aan de bovenkant bij elkaar. Neem een pan en hang deze met touwtjes op aan de stokken. De pan kan gevuld worden met frietjes of eten naar keuze. Om de beurt mogen de indianen hun bordje komen vullen.

Voor tussendoor of bij het eten is het ook leuk om de kinderen spiesjes met wat lekker te laten maken. Je kunt hiervoor fruit gebruiken, maar voor tussendoor kan het ook met spekjes of andere lekkere dingen.

Spelletjes

Er zijn tal van leuke indianenspelletjes te bedenken die de kinderen kunnen uitvoeren. Het is mogelijk om de kinderen voor punten te laten spelen en de winnaar een kleine prijs uit te reiken. Het is dan leuk om een puntenkaart voor ieder kind te maken. Natuurlijk hoeft dit niet persé. Een aantal leuke spellen om te doen zijn:

Lasso werpen

Steek een stok in de grond en laat de kinderen op een bepaalde afstand van de stok gaan staan. De kinderen mogen om de beurt met een hoepel met daaraan een touw gooien. Het is de bedoeling om de hoepel (die de lasso voorstelt) om de stok heen te krijgen.

Vissen vangen

Leg wat snoep in de vorm van vissen en kikkers op een sjaal of kleed en laat de kinderen hierlangs gaan zitten. Alle kinderen krijgen een saté-prikker. Zodra twee mensen het kleedje met de vissen erop gaan bewegen, mogen de kinderen proberen met hun prikkers de vissen te vangen. net als echte indianen! Het is natuurlijk de bedoeling om zoveel mogelijk vissen te vangen!

Vuur doven

Indianen maken vaak vuur om bijvoorbeeld te koken. Dit moet natuurlijk ook weer gedoofd worden. Maak een emmer met daaromheen wat papieren vlammen of iets dat daar op lijkt, dit is het vuur. Zet een aantal meter van deze emmer vandaan een emmer gevuld met water. De kinderen moeten proberen binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk water naar het vuur te brengen. Natuurlijk kan dit op veel verschillende manieren: met bekertjes op het hoofd of door een bepaald parcour af te leggen tussen het water en het vuur.

Speerwerpen

Neem een aantal takken en maak hieraan een puntje. Leg een aantal hoepels op de grond, maak hokjes met touwen of teken een aantal cirkels met stoepkrijt. Laat de kinderen proberen hun speren in de vakken te gooien. Natuurlijk kunnen er hoepels dichtbij en ver weg worden neergelegd, zodat er verschillende moeilijkheidsgraden in het spel zijn.

Totempaal bouwen

Laat de kinderen met dozen, blokker of emmers een zo hoog en mooi mogelijke toren bouwen. Deze toren stelt dat de totempaal voor. Eventueel kun je de kinderen iets vertellen over deze palen, want niet alle kinderen zullen al weten wat dit is. Natuurlijk is het de bedoeling om een zo hoog mogelijke toren te bouwen.

Als afsluiting van het indianenfeest is het leuk om de kinderen een echt indianendiploma mee te geven waarop staat vermeld welke vaardigheden ze allemaal hebben geleerd (lasso-werpen en dergelijke).
© 2015 - 2024 Trude, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kolonisten en indianen samen in één land (VS)In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Christoffel vernoemde de bewoners van Amerika naar Indianen, hij dacht na…
De geschiedenis van de indianen in Noord-AmerikaDe geschiedenis van de indianen in Noord-AmerikaIndianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij hadden een unieke levenswijze en leefden zeer dicht bij de na…
Indianen VS: waarom indianen vrouwen zoveel gevaar lopenIndianen in de VS hebben altijd een bijzondere rol gespeeld in de historie van het land. De oorspronkelijke bewoners wer…
Een uitgestorven volk, de Mandan-indianenEen uitgestorven volk, de Mandan-indianenIn 1738 werden ze ontdekt, de Mandan-indianen ook wel Numakiki genoemd. Ze hielden gelijk de gemoederen bezig. Deze indi…

Intelligentie-, emotionele en spirituele quotiënt (IQ,EQ,SQ)Naast de traditionele intelligentiequotiënt (IQ) en emotionele intelligentie (EQ) spreken we tegenwoordig ook over spiri…
Autismeweek - wat houdt dat in?Autismeweek - wat houdt dat in?Van 2 t/m 8 april 2017 is het weer Autismeweek. Deze week is een jaarlijks terugkerend feit en wordt al voor de zevende…
Trude (38 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.