Je Facebookprofiel na overlijden
De dood van dierbaren krijgt in het digitale tijdperk een heel andere dimensie: nabestaanden moeten zich ook bekommeren om het virtuele bestaan van de doden. En het verwijderen van je digitale identiteit is niet altijd even gemakkelijk. Zo bestaan er naar schatting wereldwijd tussen de 10 en 20 miljoen Facebook-profielen waarvan de eigenaren niet meer in leven zijn. De reden hiervoor is dat de meeste profielen niet worden verwijderd na het overlijden van de betrokkenen. Je moet een speciale verzoek indienen om ze te verwijderen.
Steeds meer Facebookaccounts van overledenen
Het aantal gebruikers van Facebook zakt wereldwijd al
geruime tijd, maar in een andere categorie, bij de profielen van overleden gebruikers, neemt het aantal daarentegen fors toe. De procedures om het profiel van een overleden Facebookgebruiker definitief te verwijderen, zijn namelijk niet gemakkelijk, en zo gebeurt het dat veel profielen gewoon op het internet blijven bestaan. Ook op andere social-media-platforms spoken steeds meer overledenen rond.
Internetprofielen van overleden dierbaren moeilijk te verwijderen
Om de internetactiviteiten van een overleden persoon te traceren en daarop een juiste wijze mee om te gaan, kan voor de nabestaanden een grote uitdaging zijn: het is niet alleen tijdrovend maar vaak ook emotioneel erg belastend. De wetgever in veel landen daarentegen, beziet de zaak doorgaans erg nuchter. "De privacy eindigt met de dood", dat is de mening van veel juristen die zich bezighouden met de problematiek van sociale media en e-commerce. De persoonlijke informatie van een gebruiker wordt niet beschermd na zijn dood, althans vanuit een oogpunt van gegevensbescherming. Dus eigenlijk geldt hierbij hetzelfde als voor de afwikkeling van nalatenschappen in de “echte wereld”.
De juridische positie van de erfgenamen
Erfgenamen kunnen bijvoorbeeld de computer van een overledene opstarten en opslagmedia zoals USB-drives uitlezen. Bezat de overledene een website, dan behoort die vanaf dat moment tot de nabestaanden. Ook treden erfgenamen van de overledene juridisch gezien in de rechten van de overledene: als ze diens erfenis niet expliciet verwerpen, gaan alle rechten en plichten op hen over. Ze worden dan bijvoorbeeld de nieuwe contractpartner van een e-mailservice of van de
bank.
Hoe een Facebookprofiel van een overledene verwijderen?
Veel gebruikers van Facebook ervaren het als storend en erg macaber dat de Facebookaccounts van overledenen nog altijd geactiveerd zijn. Menigeen vraagt zich daarom af hoe men de Facebookpagina’s van het net kan halen. Maar hoe ga je te werk als een Facebookgebruiker sterft en je wilt het profiel van het internet verwijderen?
Facebookprofiel van overledenen in herdenkingsstatus
Familieleden van een overleden Facebookgebruiker hebben de mogelijkheid om met een speciaal formulier te verzoeken om het profiel als “niet meer actief” aan te merken. Facebook zal het betrokken profiel in dat geval echter niet verwijderen, maar het alleen maar in een zogenaamde "herdenkingsstatus" zetten. Dit betekent dat vanaf dat moment alleen "vrienden" van de overledene nog toegang tot het profiel hebben en er ook gewoon op kunnen blijven posten. Vaak maken gebruikers daarvan gebruik om hun medeleven bij het overlijden van de overleden gebruiker te betuigen. Het lidmaatschap van de overledene bij groepen, wordt echter wel verwijderd.
Een Facebookaccount definitief verwijderen
Om een Facebookaccount definitief te verwijderen, moet je toch wat meer gedetailleerd te werk gaan. Zo verlangt Facebook dat een "direct familielid" daarvoor de aanvraag indient. Daartoe moet een kopie van de overlijdensakte of een ander bewijs van het overlijden van de Facebookgebruiker worden verstrekt. Dat kan bijvoorbeeld ook een overlijdensbrief of overlijdensbericht uit de krant zijn. Facebook verlangt dat deze documenten per post worden toegezonden. Eerst dan wordt het profiel definitief verwijderd!
Als echter geen familielid van de overledene expliciet verzoekt om annulering, blijft het profiel van de overledene voor onbepaalde tijd voortbestaan in de cyberwereld.