Pegida, Europeanen tegen Islamisering

Pegida is een van oorsprong Duitse beweging, die zich verzet tegen wat zij de Islamisering van de Duitse samenleving noemen. De beweging is actief op internet, maar in diverse Duitse steden zijn inmiddels ook wandelingen gehouden, waarbij de demonstranten zich uitspreken tegen de toestroom van asielzoekers. Zij eisen dat moslims beter integreren in de Duitse samenleving.

Pattriotische Europeanen

De naam Pegida staat voor Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland of in het Duits Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes. Het is een groeiende beweging die aanvankelijk op Facebook begon en langzaam is uitgegroeid tot een beweging die op steeds meer belangstelling van boze Duitsers mag rekenen. Inmiddels zijn er in diverse Duitse steden wandelingen geweest, dit is de naam die de groep geeft aan hun demonstraties. Deze wandelingen leiden onvermijdelijk tot tegendemonstraties van groepen die Pegida zien als een nieuwe ster aan het nazi-firmament.

Lutz Bachmann

De oprichter van de beweging is Lutz Bachmann, die de beweging startte op Facebook. Hij is afkomstig uit Dresden, wat daarmee ook het hart van de beweging is. Vreemd genoeg is het aantal allochtonen in Dresden niet bijzonder hoog te noemen, met slechts vijf procent van de bevolking. Bachmann zou getriggerd zijn door plannen om nieuwe asielzoekerscentra in de deelstaat Saksen op te zetten, die plaats zouden moeten bieden aan zo'n 2000 vluchtelingen. Zelf zegt hij dat hij niet tegen de komst van legitieme asielzoekers is, maar tegen de gelukszoekers, de economische vluchtelingen. Ook gaat het nadrukkelijk niet om een politieke partij, maar om een beweging die laat zien wat er leeft bij de bevolking. Inmiddels is Bachmann afgetreden, nadat foto's publiek werden waar hij poseert als Hitler. Een van de foto's verscheen op de voorpagina van Bild. De acties van Bachmann hebben de beweging ernstig in verlegenheid gebracht, nadat men voortdurende bleef beweren dat het vooral niet ging om een groep die het nazi-gedachtengoed aanhing. Op 28 januari 2015 stapten nog meer mensen uit de beweging, waaronder mediawoordvoerder Katrin Oertel, zij gaf als redenen de bedreigingen, grootschalige vijandigheid en de nadelen voor haar carriere.

Der Zeit, het bekende Duitse tijdschrift, beweert dat meer dan de helft van de Duitsers zich zorgen maakt dat de radicale Islam aan betekenis wint. Ook zou meer dan de helft van de Duitsers vinden dat het land te veel vluchtelingen opneemt. Bachmann zou een strafblad hebben, onder meer in verband met diefstal en drugshandel.

Wir sind das Volk

Wij zijn het volk, 'Wir sind das Volk', is de slogan van Pegida. Dit is dezelfde slogan die in 1989 werd gebruikt, voor de val van de Duitse Muur. Voor veel Duitsers is het gebruik van de slogan door Pegida zeer storend, omdat die nu wordt misbruikt, door wat zij als neonazi's zien.

De Politiek en Pegida

De Duitse geschiedenis zorgt ervoor dat veel Duitsers met afschuw toezien hoe de beweging aan populariteit wint. Daarom zijn er ook al veel tegen-demonstraties geweest. Ook de Duitse politiek heeft het moeilijk met de beweging. President Merkel spreekt zich fel uit tegen Pegida, andere politici, ook binnen haar eigen partij de CDU, hebben meer begrip. Ook de euro-kritische partij AfD heeft zich positief uitgesproken over de beweging. Veel Duitsers zijn daadwerkelijk bang voor Islamisering, volgens tijdschrift Der Spiegel zou bijna een derde van het Duitse volk daar bang voor zijn. Hoe terecht dat is, is uiteraard de vraag. Wel is het aantal asielzoekers in Duitsland in 2014 enorm gestegen. Bijna 200.000 mensen vroegen asiel aan bij onze oosterburen. Dat is tien keer zoveel als in Nederland.

Parijs

Na de aanslag in Parijs was de angst in Duitsland groot dat de partijen nog feller zouden worden, maar vooralsnog lijkt het mee te vallen. Dresden blijft het brandpunt van Pegida, maar in andere steden gingen mensen vooral de straat op om te demonstreren tegen racisme.
© 2014 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pegida  anti-islam pressiegroep voor het AvondlandPegida anti-islam pressiegroep voor het AvondlandPegida, Pattriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, wil de islamisering van Europa tegengaan. De…
Identitaire beweging: ideologie en verspreiding over EuropaIdentitaire beweging: ideologie en verspreiding over EuropaMet de toename van migratie en het aantal vluchtelingen dat naar Europa komt groeit ook het verzet hiertegen. Verschille…

Je Facebookprofiel na overlijdenJe Facebookprofiel na overlijdenDe dood van dierbaren krijgt in het digitale tijdperk een heel andere dimensie: nabestaanden moeten zich ook bekommeren…
Bronnen en referenties
  • www.pegida.de
  • http://nos.nl/artikel/2009182-duitsland-worstelt-met-anti-islambeweging-pegida.html
  • http://www.gatestoneinstitute.org/4951/germans-islamization-pegida
  • http://www.zeit.de/politik/deutschland/2014-12/islam-pegida-fluechtlinge-deutschland-umfrage
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 02-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.