Hoe je te kleden als man?

Hoe je te kleden als man? Te veel jonge mannen beginnen hun professionele leven zonder echt te weten over hoe ze zich nu het best kleden voor de job. Ook daarbuiten hebben ze na hun schoolperiode geen idee hoe zich te kleden zonder zichzelf al te belachelijk te maken. In het beste geval gaf moeder nog enkele tips mee, maar vaak ziet men dat het ontgroeien van de lange broeken tot over de enkels geen sinecure is voor de huidige generatie mannen. Misschien dat enkele tips soelaas kunnen brengen voor de wanhopige twintig- en dertigers die voor het eerst op hun eigen benen gaan staan.

Waarom aanpassen?

Jonge mannen zijn de toekomstige leiders of werknemers van de samenleving. De kleding die men gaat dragen, is de eerste stap op weg naar een succesvolle carrière. Men wenst serieus te worden genomen en niet te worden bekeken als een onvolgroeide tiener in een volwassen lichaam. De kleren maken niet de man die men is, maar de juiste kleding kan wel een invloed hebben op zakelijke beslissingen of op de manier waarop men wordt benaderd.

Het is belangrijk om als jonge man elke dag voor men het huis verlaat, een beetje aandacht te spenderen aan het uiterlijk. Fris gewassen zijn en aangepaste kledij uitkiezen voor de betreffende gelegenheid, stimuleert anderen om hetzelfde te doen en elkaar serieus te nemen. Contacten leggen, wordt alvast een stuk gemakkelijker wanneer men zichzelf goed voelt in wat men draagt. De kans om een eerste indruk te maken bij iemand, krijgt men slechts één keer.

Schoenen

Schoenen die comfortabel zitten en in samenspraak zijn met de rest van de kledij zorgen ervoor dat men stevig "in zijn schoenen" staat. Het cliché dat vrouwen altijd eerst naar de schoenen kijken wanneer ze een man ontmoeten, is niet altijd een fabeltje. Wanneer men als man nooit zelf schoenen heeft gekocht dan is het alvast belangrijk om te weten dat goed gemaakte, klassieke schoenen een aanzienlijke hoeveelheid geld kosten. Bespaar echter nooit op schoenen, want de kwaliteit en het comfort die men hiervoor in de plaats krijgt, zijn onbetaalbaar en betalen zichzelf terug. Er is niets zo frustrerends om goedkope schoenen reeds na 6 maanden niet meer te kunnen dragen omdat ze hier en daar onherstelbare krassen of scheuren vertonen. Een goed paar, tijdloze schoenen, zullen er jaren goed blijven uitzien met niets meer dan een milde reiniging en af en toe wat opblinken. Lederen schoeisel van hoogwaardige kwaliteit is geen luxe voor de rijkere medemens. Het is een must en de basis om er goed uit te zien als man.

Krijgt men het echt niet over zijn hart om meer dan 75,00 euro uit te geven aan schoenen, wacht dan tot met de solden. Er zijn heel wat duurdere schoenenwinkels die dan plaats moeten maken voor de nieuwere modellen en hun tijdloze modellen van het voorgaande jaar sterk afprijzen.

Kleed je ouder

De manier waarop men zich kleedt, is de manier waarop men wordt bekeken. Wanneer men zich als man nog steeds kleedt als in zijn studententijd dan gaat men hoogstwaarschijnlijk worden behandeld als een jongen met weinig ervaring in de echte wereld. Wanneer men respect wenst te krijgen van oudere collega's, dan is het zaak om zich een beetje naar hun standaard te kleden. Vanaf dat men gaat beginnen werken, betekent dit het wegwerken van de meeste casual kleding die men in zijn kast heeft liggen. T-shirts met korte, kleurrijke broeken of te wijde jeans met truien met gedateerde prints behoren vanaf nu tot het verleden. Het is niet omdat Mark Zuckerberg een interview geeft in een spijkerbroek en een fleece, dat het hip is. Moest men hem zo voor het eerst ontmoeten, zou men hem dan zonder voorkennis serieus nemen?

Negeer modetrends

Modetrends veranderen te snel om er een bruikbare garderobe van samen te stellen. De meeste jonge mensen hebben het budget niet om elke twee maand een nieuwe broek te kopen. Om dus niet uit de boot te vallen en te veel geld uit te moeten geven, is het juist belangrijk om uit de buurt te blijven van kledij die enkel "in" is tijdens een bepaald seizoen. Vele rages worden reeds op voorhand besproken door de grote en duurdere modemerken en wanneer iedereen weer mee is, veranderen ze het concept en hangt er bij iedereen een kledingstuk in de kast dat niet te combineren valt en nog geen jaar oud is. Vasthouden aan klassieke kleding als basis met enkele tijdloze of persoonlijke accenten, zorgt ervoor dat men niet te veel geld gaat uitgeven aan trends. Het is ook gemakkelijker om nieuwe aankopen te combineren wanneer men weet welke basiskleuren en modellen er in de kast hangen en perfect passen bij het persoonlijke figuur.

Koop tenminste 1 kostuum

Of het nu een trouwfeest is of een eerste job in een bank, op een bepaald ogenblik heeft men een ​​fatsoenlijk pak nodig. Wanneer men regelmatig een pak gaat moeten dragen, dan is het belangrijk om een verscheidenheid van kleuren en stijlen te kiezen. Anders gaat men gauw het etiket "eenheidsworst" opgeplakt krijgen. Wanneer men maar af en toe een pak moet dragen, dan is een klassieke "slim fit" (vraag informatie aan de verkoopsters) met 2 knopen in antraciet of marineblauw vaak voldoende.

Wanneer men rechtstreeks van de paspop een model kiest, neem dan toch nog de tijd om het pak te passen en indien nodig aanpassingen te laten uitvoeren. Heel wat kledingzaken bieden nog steeds deze dienst aan. Het is zeker de moeite waard om een middelmatig kostuum te laten aanpassen zodat het perfect aansluit. Deze kleine meerkost maakt een wereld van verschil bij het dragen ervan, want een kostuum wordt algauw als te groot of te slonzig ervaren wanneer het niet mooi aansluit.

Witte en blauwe hemden

Witte en lichtblauwe katoenen hemden zijn de ruggengraat van een sterke kledingkast. Dit komt vooral omdat beide kleuren ongeveer 90% van de wereldwijde verkoop uitmaken en dat ze goed te combineren zijn met de meeste huidtinten en lichaamstypen. Omdat ze zo populair zijn, zijn deze overhemden beschikbaar in een breed scala aan stijlen en maten waardoor iedere man binnen zijn budget zijn gading kan vinden.

Patronen kunnen de basis van wit en blauw een modernere look geven en er is niets mis met het uitzoeken van een persoonlijke toets die deze kleuren nog meer elan geven. Zolang men één wit of één blauw hemd in de kast heeft hangen, heeft men steeds iets degelijks om aan te doen op bijna welke broek ook.

Broeken

Jeans zijn een mooi voorbeeld van een steeds veranderende trend waar men moet van wegblijven. Wijde pijpen, nauw aansluitende jeans, bleke jeans, gerafeld, niet gerafeld, enzovoorts. De rages volgen elkaar in een snel tempo op. Om dus niet te veel jeans te kopen die toch uit de mode geraken, houdt men zich best aan een goed passende jeans in een donkere kleur zonder tierlantijntjes. Combineer ze met een wit t-shirt voor een ontspannen look of draag er een dichtgeknoopt hemd over voor een meer zakelijk accent.

Goed gesneden, klassieke broeken zorgen voor een scherpere présence bij sociale gelegenheden dan jeans. Ze komen minder vaak voor bij een jong publiek, dus wanneer men ze draagt, valt men sowieso meer op. Een goede pantalon heeft een vouw die veel beter accentueert dan denim. Er zijn zowel modellen in wol als in katoen, dus ieder seizoen heeft zijn mogelijkheden.

Vervang t-shirts door polo's

Het dragen van t-shirts bij het sporten of tijdens de huishoudelijke taken is prima. Maar het dragen van t-shirts op sociale evenementen of om naar het werk te gaan, is iets om te mijden. Een goede polo in een eenvoudige, donkere kleur is altijd toonbaar en vleiend wanneer die in de juiste maat wordt gekocht. T-shirts zijn natuurlijk wel perfect combineerbaar met een donkere jeans bijvoorbeeld, maar men dient er dan wel voor te zorgen dat de t-shirt mooi valt en niet te nauw aansluit.
© 2014 - 2024 Libra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van de modeHet is onmogelijk om precies de toekomst van de mode te voorspellen. Rages volgen elkaar snel op en elk jaar zijn er nie…
Mode in de jaren '90De mode van de jaren í90 ligt al een tijdje achter ons, maar wat hield dat dan in? Welke kleding was toen populair en wa…
G-star, Just the productG-star, Just the productG-star is een bekend merk dat kleding produceert en verkoopt in veel landen in de wereld. Sinds enkele jaren is het een…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
Waarom jonge meisjes geen bikini zouden mogen dragenmijn kijk opWaarom jonge meisjes geen bikini zouden mogen dragenEr is veel keuze in badkleding voor meisjes; zwembroekjes, bikini´s, tankiniís, badpakken, noem maar op. Veel jonge meis…
Bronnen en referenties
  • 7 deadly style sins by tailored suit & real men real style
Libra (29 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.