Aantrekkingskracht van toernooien en live beelden

Aantrekkingskracht van toernooien en live beelden De toernooien worden je om de oren gegooid, zeker in de zomermaanden. Waar men voor een bepaalde sport de televisie niet eens aanzet of de samenvatting wel afwacht, zo anders gaat dat als het om grote toernooien gaat. Hoe anders werkt het toernooi voor veel mensen en dit in samenhang met live beelden van de wedstrijden?

Het toernooi

Het toernooi staat in letterlijke betekenis voor:
  • ”steekspel”
  • “ridderspel”
  • “wapenspel”
  • “wedstrijd met meer dan twee deelnemers of deelnemende ploegen”
  • “wedstrijd”
  • “een georganiseerd evenement waarbij vele deelnemers of teams onderling verscheidene wedstrijden of partijen spelen”
  • “competitie”

Het toernooi kennen we al eeuwen

Toernooien van oudsher

Het toernooi kennen we al van voor de huidige jaartelling waar sterke mannen elkaar bevochten in de arena. Maar zeker zo bekend zijn de toernooien uit de riddertijd, waar ridders om de eer vochten. Eigenlijk was het amusement voor de mensen, men liep er graag voor uit en er werden complete feesten omheen georganiseerd. Feitelijk is dat niet veel anders geworden, alleen zijn de belangen inmiddels veel groter.

Van toen naar nu

Als je toernooien van destijds verplaatst naar nu, dan heb je bijvoorbeeld de Olympische spelen in zomer en winterversie, allerlei continentkampioenschappen als het gaat om de meest uiteenlopende sporten en natuurlijk de wereldkampioenschappen. Tel daar sporten bij op die eigenlijk altijd in grote of kleine toernooien verlopen, bijvoorbeeld tennis en zie daar een heel arsenaal aan toernooien wat periodiek aan de mensen voorbij trekt.

Waarom wel naar een toernooi kijken?

Als het dan gaat om de aantrekkingskracht van toernooien, heeft dit veel te maken met de teamspirit en het afgeronde geheel. Iemand die bijvoorbeeld normaal om voetbal geeft, kijkt doorlopend (het seizoen) en gaat het “slechts” om het spel. Een toernooi heeft een ander karakter, al was het maar om de spanning rond het direct winnen of verliezen en dan uit een toernooi kunnen liggen of richting de victorie gaan. Als het om landen gaat, geeft het ook nog een meer nationalistisch gevoel.

Verder speelt het “samen” of “eenheid vormen” een rol en hoewel Nederlanders behoorlijke individualisten zijn, is tijdens een toernooi een eenheid vormen en achter de sporter(s) te staan, wel iets wat Nederlanders plots heel nationalistisch maakt. De kleur oranje viert hoogtij tijdens de toernooien of dat nu voetbal is, waar het wel enorme vormen aanneemt, hockey waar de dames of heren voor de zoveelste keer in de finale staan, de schaatsers die medailles binnen harken tijdens de Olympische Spelen of een Nederlandse wielrenner die mooie overwinningen binnenhaalt tijdens de ultieme wielerronde, de Tour de France. We voelen ook plots vooral Nederlander.

Live beelden

Tel daar bij op dat live beelden het altijd goed doen, want het brengt het evenement direct in je eigen intieme ruimte en geeft je het gevoel alsof je er zelf deel vanuit maakt. Een goede televisiemaker zorgt er voor dat de sfeer ter plekke overkomt op televisie en je je een onderdeel kunt voelen van het geheel. Wat ook weer maakt dat je blijft kijken en maakt dat het oranje nog meer naar voren wordt gebracht.

Tot slot

Het wedstrijdelement, de spanning, is wat mensen aanspreekt. Als het dan ook iemand is die je land vertegenwoordigd, dan geeft dat net even iets extra’s en kunnen mensen zich snel plaatsen richting het evenement en de betreffende sporters. Niet voor niets dat live beelden van grote sportevenementen vol met reclameblokken zitten. De mensen stemmen er grootschalig op af en behalve een plaspauze blijven veel mensen zitten, omdat ze vaak samen naar grote toernooien kijken en de sfeer in huis sowieso de bekende Nederlandse “gezelligheid” kent.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamIn juli en augustus 2021 wordt het vrouwenvoetbaltoernooi van de Olympische Spelen gespeeld. Nederland doet in 2021 voor…
Olympische Spelen 2021, live op tv en livestreamOlympische Spelen 2021, live op tv en livestreamDe Olympische Spelen van 2021 worden gehouden in Tokio (Japan). Oorspronkelijk zou dit evenement in het jaar 2020 plaats…

Social shopping online is vaak een goed alternatiefSocial shopping online is vaak een goed alternatiefSocial shopping online betekent direct vertaald: “sociaal winkelen op internet”. Het houdt in dat u op internet kunt gaa…
Vergroot de Hoop: doneer het snoeisel van je taxushaagVergroot de Hoop: doneer het snoeisel van je taxushaagMisschien geef je niet graag geld aan het goede doel. Je hoort zo vaak berichten over geld dat verdwijnt of dat voor and…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.