InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Sociaal > Aantrekkingskracht van toernooien en live beelden

Aantrekkingskracht van toernooien en live beelden

Aantrekkingskracht van toernooien en live beelden De toernooien worden je om de oren gegooid, zeker in de zomermaanden. Waar men voor een bepaalde sport de televisie niet eens aanzet of de samenvatting wel afwacht, zo anders gaat dat als het om grote toernooien gaat. Hoe anders werkt het toernooi voor veel mensen en dit in samenhang met live beelden van de wedstrijden?

Het toernooi

Het toernooi staat in letterlijke betekenis voor:
  • ”steekspel”
  • “ridderspel”
  • “wapenspel”
  • “wedstrijd met meer dan twee deelnemers of deelnemende ploegen”
  • “wedstrijd”
  • “een georganiseerd evenement waarbij vele deelnemers of teams onderling verscheidene wedstrijden of partijen spelen”
  • “competitie”

Het toernooi kennen we al eeuwen

Toernooien van oudsher

Het toernooi kennen we al van voor de huidige jaartelling waar sterke mannen elkaar bevochten in de arena. Maar zeker zo bekend zijn de toernooien uit de riddertijd, waar ridders om de eer vochten. Eigenlijk was het amusement voor de mensen, men liep er graag voor uit en er werden complete feesten omheen georganiseerd. Feitelijk is dat niet veel anders geworden, alleen zijn de belangen inmiddels veel groter.

Van toen naar nu

Als je toernooien van destijds verplaatst naar nu, dan heb je bijvoorbeeld de Olympische spelen in zomer en winterversie, allerlei continentkampioenschappen als het gaat om de meest uiteenlopende sporten en natuurlijk de wereldkampioenschappen. Tel daar sporten bij op die eigenlijk altijd in grote of kleine toernooien verlopen, bijvoorbeeld tennis en zie daar een heel arsenaal aan toernooien wat periodiek aan de mensen voorbij trekt.

Waarom wel naar een toernooi kijken?

Als het dan gaat om de aantrekkingskracht van toernooien, heeft dit veel te maken met de teamspirit en het afgeronde geheel. Iemand die bijvoorbeeld normaal om voetbal geeft, kijkt doorlopend (het seizoen) en gaat het “slechts” om het spel. Een toernooi heeft een ander karakter, al was het maar om de spanning rond het direct winnen of verliezen en dan uit een toernooi kunnen liggen of richting de victorie gaan. Als het om landen gaat, geeft het ook nog een meer nationalistisch gevoel.

Verder speelt het “samen” of “eenheid vormen” een rol en hoewel Nederlanders behoorlijke individualisten zijn, is tijdens een toernooi een eenheid vormen en achter de sporter(s) te staan, wel iets wat Nederlanders plots heel nationalistisch maakt. De kleur oranje viert hoogtij tijdens de toernooien of dat nu voetbal is, waar het wel enorme vormen aanneemt, hockey waar de dames of heren voor de zoveelste keer in de finale staan, de schaatsers die medailles binnen harken tijdens de Olympische Spelen of een Nederlandse wielrenner die mooie overwinningen binnenhaalt tijdens de ultieme wielerronde, de Tour de France. We voelen ook plots vooral Nederlander.

Live beelden

Tel daar bij op dat live beelden het altijd goed doen, want het brengt het evenement direct in je eigen intieme ruimte en geeft je het gevoel alsof je er zelf deel vanuit maakt. Een goede televisiemaker zorgt er voor dat de sfeer ter plekke overkomt op televisie en je je een onderdeel kunt voelen van het geheel. Wat ook weer maakt dat je blijft kijken en maakt dat het oranje nog meer naar voren wordt gebracht.

Tot slot

Het wedstrijdelement, de spanning, is wat mensen aanspreekt. Als het dan ook iemand is die je land vertegenwoordigd, dan geeft dat net even iets extra’s en kunnen mensen zich snel plaatsen richting het evenement en de betreffende sporters. Niet voor niets dat live beelden van grote sportevenementen vol met reclameblokken zitten. De mensen stemmen er grootschalig op af en behalve een plaspauze blijven veel mensen zitten, omdat ze vaak samen naar grote toernooien kijken en de sfeer in huis sowieso de bekende Nederlandse “gezelligheid” kent.

Lees verder

© 2014 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Olympische schaatskampioenen, herenOlympische schaatskampioenen, herenSchaatsen is in Nederland immens populair. Stijgt de schaatskoorts in winterse tijden al flink, eens in de vier jaar sti…

Reageer op het artikel "Aantrekkingskracht van toernooien en live beelden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Special: Sporten
Schrijf mee!