Boekrecensies: De blanke Masai en Terug uit Afrika

Boekrecensies: De blanke Masai en Terug uit Afrika De boeken met de titels De blanke Masai en Terug uit Afrika zijn boeken die een inzicht geven in het leven van een Zwitserse vrouw die naar Kenia gaat en daar huwt met een Masai Krijger. In het eerste boek beschrijft Corinne Hoffmann haar leven in Kenia en in het tweede boek haar ervaringen als ze weer is teruggekeerd in Zwitserland. Ook is het verhaal van de Blanke Masai verfilmd. Het boek geeft een goed inzicht in de levenswijze van een blanke vrouw in Afrika en is boeiend om te lezen.

Gegevens De Blanke Masai

 • Titel: De Blanke Masai
 • Schrijfster: Corinne Hofmann
 • Uitgever: Arena
 • Publicatiedatum: 16-06-2009
 • ISBN: 9789089900647

Het boek is in vijftien talen vertaald en er is een film van gemaakt. Het is een waargebeurd verhaal.

Beschrijving van het leven van Corinne

Het boek beschrijft hoe Corinne tijdens een vakantie in Kenia een Masai Krijger ontmoet waar ze verliefd op wordt den besluit samen met hem door het leven te gaan. Na een korte terugkeer in Zwitserland begint haar leven met de prachtige Masai met de mooie naam Lketinga. Het is een zwaar leven wat primitief is maar vooral gepaard gaat met uitingen en gebruiken in een geheel andere cultuur. Alles is anders. Woonomstandigheden, het leven eerst bij haar schoonfamilie en later zelf in een huisje met wanden van gedroogde koeienmest, de familieverbanden, levenswijze, voedsel uit kookpotten en totaal verschillende economische omstandigheden. In het begin pas Corinne zich heel goed aan. Echter ziektes zoals malaria en later hepatitis maken het leven erg zwaar. Ze krijgt onder bijzonder moeilijke omstandigheden een dochtertje met de naam Napirai. Haar echtgenoot Lketinga leeft geheel volgens de gebruiken van de Masai. Het wordt voor Corinne steeds moeilijker als blijkt dat haar man steeds meer jaloers wordt. Ze mag nergens meer heen en haar man controleert zelfs de brieven die ze ontvangt. Ook de taal schept problemen. Om in haar onderhoud te kunnen voorzien begint ze een souvenirwinkeltje in Diana Beach. Uiteindelijk neemt ze met veel pijn in het hart afscheid van Kenia en gaat terug naar Zwitserland.

Gegevens Terug uit Afrika

 • Titel: Terug uit Afrika
 • Schrijfster: Corinne Hofmann
 • Uitgever: Arena
 • Publicatiedatum: 2003
 • ISBN: 9789069746784

Beschrijving

In dit boek beschrijft Corinne Hofmann hoe ze in 1990 uit Kenia vertrekt met een Duits paspoort voor haar dochtertje. Eigenlijk is er sprake van een vlucht waarbij ze aangeeft dat ze na drie weken zal terugkeren. Dit is echter helemaal niet haar bedoeling. Corinne en Napirai nemen hun intrek bij de moeder van Corinne en diens vriend. Ze is sterk vermagerd en oververmoeid. Eerst moet ze een verblijfsvergunning krijgen omdat ze oorspronkelijk een Duits paspoort heeft. Dit lukt na drie maanden. Corinne is totaal vervreemd van het leven in Europa. In Kenia had ze geen televisie en de gebeurtenissen van de laatste jaren zijn aan haar voorbijgegaan. Na een korte periode gaat ze op zoek naar een baan. Deze vindt ze vrij snel in de verkoop van diverse producten.

Na verloop van tijd kan ze ook weer eigen huisvesting bekostigen. Ze wisselt diverse malen van werkkring. Ze krijgt nieuwe contacten met vriendinnen en gaat een Zwitsers leven leiden. Corinne beschrijft hoe ze de scheiding van Lketinga moet regelen en daarbij zelfs foto's dient te overleggen omdat de rechters niet begrijpen hoe haar leven is geweest. Maar ze blijft de familie van haar man in Kenia ondersteunen met brieven en geld. In Kenia is het leven dan inmiddels moeilijker geworden en er zijn veel stammengevechten. Lketinga hertrouwt na enige tijd met een jonge vrouw. Vooral het contact met haar vroegere schoonmoeder blijft voor Corinne belangrijk. Ze schrijft met liefde over haar barre leven in het land wat ze toch lief heeft. In het begin probeert ze om vragen van mensen persoonlijk te beantwoorden maar als dit teveel wordt besluit ze om haar verhaal op papier te zetten en daarmee verandert haar hele leven. Overal wordt ze gevraagd om lezingen te houden. Ze spreekt op radio en T.V. en reist door geheel Europa.

Kilimanjaro

Corinne is zelf verbaasd over het succes wat haar boek heeft. Het dochtertje Napirai ontwikkelt zich goed in Zwitserland en Corinne krijgt een nieuwe relatie. Ze verhuizen dan naar Lugano in Zwitserland waar haar nieuwe relatie op zoek gaat naar een andere baan. Aan het eind van het boek reist Corinne naar Tanzania om met een kleine groep de Kilimanjaro te beklimmen. Ze heeft heimwee naar Afrika en wil voelen hoe het is om weer op Afrikaanse bodem te staan. Dit wordt een lichte teleurstellende ervaring.

De Blanke Masai

Het boek leest erg gemakkelijk. Je voelt je betrokken bij de hoofdpersoon en vooral de cultuur waarin ze verzeild geraakt is maakt het boeiend. Het leert je wat meer over de Masai en de Samburu stam. Wanneer je zelf wel eens een Masai dorp hebt bezocht kun je je wel een heel klein beetje een voorstelling maken van het leven tussen deze mensen. Wel is er verbazing over het feit dat een Europese vrouw dit zo lang kan volhouden en zeker wanneer de baby geboren is. Het is dan ook niet te verwonderen dat na verloop van tijd haar huwelijk stuk loopt en ze met haar dochtertje terugkeert naar Zwitserland.

Terug uit Afrika

Dit boek begint boeiend en het is vooral leuk om te zien hoe de schrijfster haar leven weer gaat invullen en vooral sterker wordt en beter voor zichzelf kan opkomen. Ook haar liefde voor de achtergebleven familieleden in Kenia maakt indruk. Ze blijft financieel voor hun zorgen en correspondeert met een jongere broer van haar ex-echtgenoot. Nadat de schrijfster haar eerste boek heeft gepubliceerd en haar leven zo sterk veranderd is krijg je wel steeds meer het idee dat het een commercie- verhaal wordt. Dit gevoel werd versterkt nadat ik haar op de Duitse televisie in een interview hoorde. De zorg voor haar dochtertje wordt vaak aan oppasouders overgelaten en haar nieuwe relatie dient zich aan te passen aan haar wensen. De schrijfster bepaalt waar ze wil wonen en wat ze wil ondernemen. Uiteindelijk de tocht naar de Kilimanjaro is niet te plaatsen in het kader van het verhaal en dat is wel jammer.

Weerzien in Afrika

Veertien jaar na haar vertrek keert Corinne terug naar de streek in Kenia waar ze lange tijd woonde. Zij ontmoet ook haar vroegere echtgenoot en is aanwezig op de filmset waar haar eerste boek wordt verfilmt. Ook ontmoet ze haar schoonmoeder en andere familieleden. Nu kan ze eindelijk uitleggen waarom ze destijds is gevlucht uit het land wat haar zo lief is. Hiermee is de cirkel rond.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationaal Park Masai Mara in KenyaNationaal Park Masai Mara in KenyaMasai Mara is zonder twijfel het meest bekende wildpark van Kenya. Het is Afrika ten top. De masaikrijgers die er leven…
De Masai - Semi Nomaden in Tanzania en KeniaDe Masai - Semi Nomaden in Tanzania en KeniaDe Masai zijn misschien wel de bekendste inheemse groep uit Afrika, dit als gevolg van hun locatie vlakbij diverse beken…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…
Reisverslag: KeniaWil je op vakantie, maar weet je niet welk land jou het meest te bieden heeft? Sourcy deelt tal van reisverslagen van ve…

mijn kijk opBetoog: staat God boven de wet?Staat God boven de wet? Dit is een veel besproken discussie zowel op politiek als sociaal gebied. Mag een gelovige de we…
Koninginnedag en Koningsdag op Ameland met optochtKoninginnedag en Koningsdag op Ameland met optochtAmeland viert traditiegetrouw uitbundig Koninginnedag. Het is een feestdag voor jong en oud, met een optocht, muziek, sp…
Bronnen en referenties
 • De Blanke Masai
 • Terug uit Afrika
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.