Hivos - People Unlimited

Hivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling en vooral de nadruk legt op maatschappijopbouw. Er wordt hierbij vanuit gegaan dat een gezonde maatschappij, met sterke organisaties zichzelf van armoede kan bevrijden en het beleid van een land kan beïnvloeden.

Humanisme

De geschiedenis van Hivos is nauw verbonden met het humanisme, waarbij mensen en menselijke waarden centraal staan. In 1945 werd in Nederland Humanitas opgericht en een jaar later het Humanistische Verbond. Deze richtten begin jaren zestig, samen met de Vereniging Weezenkas het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking op. Op 5 januari 1968 ging Hivos officieel van start. Tot op de dag van vandaag huldigt Hivos haar humanistische achtergrond.

Eigen Verantwoordelijkheid

Hivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die strijdt tegen discriminatie, onderdrukking en armoede. Hivos gelooft in mensen en in het feit dat die mensen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze moeten zelf actie ondernemen om hun situatie te verbeteren. In veel landen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan en daarom zet Hivos zich vooral in die landen in. Hivos helpt hen en zoekt samen met hen naar oplossingen. Daarnaast wil Hivos mensen in Nederland bij haar werk betrekken, want om in arme landen veranderingen op gang te krijgen is ook in Nederland inspanning nodig. Hoewel Hivos veel doet, zijn het uiteindelijk altijd de mensen zelf die het werk moeten doen. Hivos zorgt ervoor dat mensen in staat worden gesteld om te zijn en zeggen wat ze willen. Hivos is actief in de volgende velden: financiële diensten en bedrijfsontwikkeling; duurzame productie; mensenrechten en democratisering; hiv/aids; kunst en cultuur; gender, vrouwen en ontwikkeling; en ICT & Media.

Duurzame Ontwikkeling

Hivos geeft voornamelijk structurele hulp, hulp waarvan het de bedoeling is dat die op de lange termijn nuttig is. Ze legt de nadruk op duurzame ontwikkeling. En luistert daarbij naar wat mensen zelf willen en kunnen. Hivos is een voorstander van bewustwording, kennisdeling en lobby en zal dan ook eerder een advocaat in dienst nemen dan een waterput slaan. Omdat Hivos in de kracht van mensen gelooft, zoeken ze naar creatieve en innovatieve ideeën. Hivos maakt vaak gebruik van initiatieven die niet geassocieerd worden met traditionele ontwikkelingssamenwerking. Wanneer mensen de kans en middelen worden geboden kunnen zij zelf in hun levensonderhoud voorzien en opkomen voor zichzelf.

Maatschappijopbouw

Omdat armoede vooral ook veroorzaakt wordt door onrechtvaardige politieke en maatschappelijke verhoudingen vindt Hivos het vooral ook belangrijk om op die gebieden actief te zijn. Hivos gebruikt een drievoudige strategie waarin directe armoedebestrijding, beleidsbeïnvloeding en maatschappijopbouw hand in hand gaan. Hierbij is maatschappijopbouw de versterking van lokale organisaties en van de civil society als geheel voor Hivos het belangrijkste. Omdat sterke organisatie en een gezonde civil society van het hoogste belang zijn voor armoedebestrijding en beleidsbeïnvloeding.

Vrouwen

Het verbeteren van de positie van vrouwen is een belangrijk punt voor Hivos. Daarom steunt ze vrouwenorganisaties en eist van partnerorganisaties die op andere gebieden actief zijn dat zij de rechten en belangen van vrouwen een plaats geven.

Hivos Internationaal

Hivos werkt vanuit Nederland, Zimbabwe, Kenia, India, Indonesië, Costa Rica, Zuid-Afrika en Bolivia. Ze steunt meer dan 800 organisaties in 30 landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. In Nederland en Europa werkt Hivos samen met tal van andere organisaties en netwerken. Het belangrijkste netwerk op Europees gebied is de Alliance 2015.

Meer informatie is te vinden op de website van Hivos.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Humanistische verenigingen en organisatiesHumanistische verenigingen en organisatiesEr zijn verschillende humanistische verenigingen en stichtingen. Al deze organisaties zijn aanhangers van het humanisme.…
Ontwikkelingshulp; problemen met fraude en corruptieOntwikkelingshulp; problemen met fraude en corruptieBij de besteding van ontwikkelingsgelden en ontwikkelingshulp speelt fraude en corruptie vaak een grote rol; grote bedra…
Microkrediet als ontwikkelingshulp en in NederlandMicrokrediet is een vorm van ontwikkelingshulp, het is eigenlijk een kleine lening. Met behulp van microkrediet kun je b…

Homoseksualiteit: homo’s in AfrikaHomoseksualiteit blijft een omstreden onderwerp in veel Afrikaanse landen. Het uiten van homoseksualiteit brengt grote c…
De status van accenten en streektalen in NederlandDe status van accenten en streektalen in NederlandWie het over het standaard Nederlands heeft komt vaak bedrogen uit. In Nederland vindt men veel verschillende accenten,…
Bronnen en referenties
  • www.hivos.nl
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 17-10-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.