Wat is een maatschappelijke stage?
Leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten vanaf het schooljaar 2011 – 2012, verplicht 30 uren maatschappelijke stage lopen gedurende hun schoolloopbaan.
Deze maatschappelijke stages hebben als doel om de leerlingen kennis te laten maken met onze samenleving en wat hun bijdrage daarin is. Wat ze kunnen doen tijdens deze stages is zeer ruim omschreven. Dit varieert van het helpen in een verzorgingstehuis tot sportactiviteiten organiseren voor kinderen.
Invoering van de maatschappelijke stages
Maatschappelijke stages werden voor de verplichtstelling ook al uitgevoerd door veel scholen, omdat dit een positieve bijdrage kan leveren aan de beleving van de scholier. In juli 2011 heeft de Eerste kamer een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor het nu zelfs wettelijk is vastgelegd dat scholieren maatschappelijke stage moeten lopen.
Wat is het doel met de maatschappelijke stage?
De scholieren gaan een bijdrage leveren aan de samenleving, zonder dat ze er geld voor ontvangen. Dit zal de jongere leren om zich verantwoordelijk te voelen voor hun bijdrage aan de samenleving. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat jongeren die een maatschappelijke stage hebben gelopen meer respect hebben voor anderen.
Voor wie is de maatschappelijke stage?
Jongeren van de middelbare scholen in het praktijkonderwijs, moeten maatschappelijke stage lopen. Dit zijn dus de leerlingen van: havo, vmbo en vwo.
Wie draagt de kosten voor de maatschappelijke stage?
De kosten moeten worden gedragen door de scholen, maar vanuit de overheid is daar geld voor beschikbaar gesteld. De scholen kregen in het schooljaar 2010 – 2011, nog een onkostenvergoeding per leerling van maximaal € 60. De werkelijk gemaakte kosten, moesten wel worden aangetoond. Vanaf het schooljaar 2011 – 2012, worden de scholen gecompenseerd door een verhoogd bedrag dat beschikbaar is gesteld voor het bekostigen van de personeelskosten en materiële uitgaven.
Uitvoeren van de maatschappelijke stage
De jongeren hoeven de 30 uren niet vol te maken in één schooljaar, hier hebben ze namelijk nog hun volledige schoolloopbaan voor. Voor de invulling van de stage, worden de leerlingen en de scholen veel vrijheid gegeven. Hierbij kan gedacht worden aan de werkzaamheden die tegenwoordig ook uitgevoerd worden als vrijwilligerswerk. Het gaat er vooral om dat de leerlingen betrokkenheid voelen.
Leerlingen zelf een maatschappelijke stage uit laten kiezen
De leerlingen zullen het meest gemotiveerd worden als de stage aansluit om hun interesses. Een leerling die zeer sportief is, kan bijvoorbeeld belangeloos trainingen geven aan kinderen. Een leerling dat zich betrokken voelt bij een bepaalde organisatie, kan de maatschappelijke stage daar uitvoeren. De school moet de inschatting maken of een door de leerling voorgestelde stage, binnen de omschrijving maatschappelijke stage valt. Scholen kunnen zelf ook projecten opzetten en de leerlingen daarop inzetten.
Wat is een estafettestage?
Een maatschappelijke stage, vraagt vaak veel van de instelling waar de leerlingen worden ingezet. De leerlingen moeten namelijk wel de nodige begeleiding hebben. Om de investering van de instellingen te minimaliseren is de estafettestage ingesteld. Hierbij wordt er één keer een leerling ingewerkt. Zodra deze stage bijna eindigt, werkt hij of zij eerst een andere leerling in die vervolgens stage gaat lopen bij dezelfde instelling. Op deze manier wordt er veel minder gevraagd van de verstrekkers van de stageplaatsen.