Bloemen etiquette: Bloemen bij een begrafenis

Bloemen etiquette: Bloemen bij een begrafenis Oorspronkelijk staan bloemen voor groei, nieuw leven en een voorwaartse beweging. De natuurlijke schoonheid van bloemen bij een begrafenis of crematie en thuis bij hen die rouwen, zorgen voor een gevoel van warmte en medeleven. Hoewel er geen officiële etiquette regels bestaan voor bloemen bij een begrafenis en bloemen dus ook geen verplichte kost zijn, kun je met bloemen wel laten zien wat iemand voor je heeft betekend. Maar als je dan bloemen doet bij een begrafenis, wat is dan gepast?

Bloemschikking

Qua bloemschikking zijn er verschillende opties:

  • Rouwboeket; de naam zegt het al.
  • Rouwkrans; Een krans met bloemen rondom of alleen aan de bovenkant.
  • Biedermeier; Een ronde bloemschikking, wordt ook wel op de kist geplaatst
  • Rouwstuk; Over het algemeen langwerpig, wordt ook wel op de kist geplaatst

Waar een rouwboeket, en in mindere mate de biedermeier, ook nog bij de familie en naasten van een overledene bezorgd kunnen worden, zijn de rouwkrans en het rouwstuk daar niet voor geschikt. Puur door de vorm en de opmaak kunnen deze stukken voor veel mensen te confronterend werken.

Kleur bloemen

Zoals gezegd zijn er geen officiële etiquette-regels aangaande bloemen bij een begrafenis, dat wil echter niet zeggen dat alle kleuren ten alle tijde gepast zijn. Indien het een zeer sombere/plechtige begrafenis of crematie is, dan is het verstandig de bloemen daarop af te stemmen. Wit is in dit geval de veiligste keuze. Weet u welke kleur de lievelingskleur was van de overledene, dan kan deze kleur in veel gevallen ook heel goed. Twijfelt u, doe dan geen bijzondere kleuren.

Type bloem

Het type bloem dat het meest geschikt is voor een begrafenis is de witte lelie, maar ook rozen worden over het algemeen goed gewaardeerd. De betekenis van de diverse bloemen verschilt sterk, zo staan roze anjers voor “Ik zal je nooit vergeten” maar staan geraniums bijvoorbeeld voor “een geheime ontmoeting”. Dus tenzij je de lievelingsbloem van iemand 100% zeker weet, kan het verstandig zijn eerst de betekenis van de bloemen op te zoeken, zodat je niet per ongeluk iets over iemand zegt wat je helemaal niet zo bedoeld.

Waar laat je bloemen bezorgen

Je kunt begrafenis bloemen bij het uitvaartcentrum laten bezorgen, maar je kunt de bloemen ook bij de familie of naasten laten bezorgen. Let er dan wel op dat indien je een krans of een rouwstuk wilt doen, dit het beste bij de het uitvaartcentrum kunt laten bezorgen. Een boeket kun je zelfs nog naar collega’s of andere betrokkenen sturen.

Wanneer laat je de bloemen bezorgen

Idealiter laat je de bloemen bezorgen bij het uitvaartcentrum voordat het eerste bezoek er is. Zorg er echter wel voor dat de bloemen er ruim op tijd zijn (en dan bedoel ik niet terwijl diegene nog in het ziekenhuis ligt, daar gelden andere regels), in elk geval niet meer op de dag van de begrafenis zelf, dit is zelfs één van de grootste ergernissen bij een ter aarde stelling. Op de dag van de begrafenis zijn mensen te druk om zich ook nog daar mee bezig te kunnen houden. Een boeket laten bezorgen bij de collega’s of familie kan ook na de begrafenis, steun is op elk moment welkom. Indien je zelf bloemen mee wilt nemen om de ze bij het graf te leggen dan kan dit uiteraard weer wel.

Wanneer geen bloemen

In bijna alle gevallen is het goed om bloemen mee te nemen of laten bezorgen bij een begrafenis, maar zoals bij alles is hier ook een uitzondering. Als de familie er nadrukkelijk om vraagt om geen bloemen of kransen te doen op de rouwkaart dan is het niet gepast. Dit is naast het eerder genoemde “te laat bezorgen van rouwbloemen” een van de ergernissen. Daarnaast zijn er nog een aantal religies waar het niet gebruikelijk is om bloemen mee te nemen/laten bezorgen. De twee voornaamste religies zijn het Jodendom en de Islam, hoewel dit ook weer per familie en stroming kan verschillen.
© 2010 - 2024 Dirk_v, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemen bezorgenBloemen bezorgenBloemen ontvangen is een van de leukste dingen die een mens kan overkomen. Of juist het laten bezorgen van bloemen bij e…
Hoe regel je je eigen begrafenis of crematieHoe regel je je eigen begrafenis of crematieHoe regel je je eigen begrafenis of crematie, zodat ook na je dood aan je wensen voldaan kan worden. Lees hier aan welke…
Wat kost een begrafenis?Wat kost een begrafenis?Veel mensen maken ruim voor het overlijden een keuze tussen begraven en cremeren. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig…
CultuurdimensiesCultuurdimensiesOnder het begrip cultuur verstaan we een geheel van gemeenschappelijke verworvenheden en waarden. Culturen overal ter we…
Dirk_v (3 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.