Wie waren Michael Alig en zijn Club Kids?

Wie waren Michael Alig en zijn Club Kids? Sommige namen uit het verleden doen vaag een belletje rinkelen. Waar ken ik dat ook al weer van? De Club Kids bijvoorbeeld. Beroemd en berucht in de jaren '80 en '90. De naam dook weer op toen Lisa Edelstein een hoofdrol kreeg in de razend populaire serie Dr. House M.D. Zij maakte deel uit van de extravagante groep de Club Kids.

Inhoud


Wie waren de Club Kids?

De Club Kids was een groep van jonge uitgaansbeesten onder leiding van voornamelijk Michael Alig en James St. James eind jaren '80 en begin jaren '90. Ze waren beroemd vanwege hun extravagante outfits, make-up en kapsels en hun schrikbarende drugsgebruik, voornamelijk bestaande uit ecstasy, ketamine en heroïne. Velen kregen van leider Alig een bijnaam toegewezen. Vrijwel alle mannen uit de groep waren homoseksueel.

Michael Alig's invloed en beroemdheid groeide snel. Op een zeker moment stond hij op de payroll van diverse club waarvan Peter Gatien de eigenaar was. Het enige dat hij hoefde te doen was komen opdagen met zijn entourage van Club Kids om zo meer mensen naar de clubs te lokken. Toen ze wat meer variatie nodig achtten in de New Yorkse nightlife, begonnen Michael en de club kids met het opzetten van illegale feesten op openbare plekken zoals een donutwinkel en de New Yorkse metro. Op hun hoogtijdagen toerden ze door Amerika en bezochten ze diverse talkshows zoals Geraldo en The Joan Rivers Show.

Disco Bloodbath: A Fabulous but True Tale of Murder in Clubland is een in 1999 geschreven boek van de hand van James St. James over zijn dagen als een celebutante in Manhattan. Het boek geeft veel informatie over de opkomst van Michael Alig. Ook zijn val blijft niet onbelicht. In 1996 vermoorde hij mede-club kid Angel Melendez, die tevens zijn kamergenoot was, vanwege een ruzie over drugs. Momenteel zit hij vast in de Rikers gevangenis met een veroordeling van 10 tot 20 jaar. St. James fungeerde min of meer als Alig's mentor in de clubscene van Manhattan. De naam van het boek werd later veranderd in Party Monster: The Shockumentary, naar de verfilming met Home Alone-acteur Macaulay Culkin in de hoofdrol. In deze film speelt ook Marilyn Manson een rol. De film werd ondanks hoge verwachting geen kraker.

Michael Alig kwam in 2006 voor het eerst in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hij diende hiertoe een verzoek in, maar dit werd afgewezen nadat de jury de film Party Monster had bekeken. Hij werkt nu aan zijn autobiografie onder de titel Alig-ula.

Wie behoorden er tot de Club Kids?

Naast James St. James en Michael Alig kunnen de volgende personen gerekend worden tot Club Kids:
 • DJ Keoki (voormalig partner van Alig)
 • Angel Melendez (Alig's dealer die hij later vermoorde)
 • RuPaul (Drag queen en in de jaren '90 bekend van de Amerikaanse tv)
 • Amanda Lepore (Transseksueel model en zakenvrouw)
 • Sophia Lamar (Transseksueel model en actrice)
 • Robert "Freeze" Riggs
 • Lisa Edelstein (Actrice uit de populaire serie Dr House)
 • Astro Erle
 • Keda
 • Sacred
 • Jenny Talia
 • Kabuki
 • Lahoma
 • Desi Monster
 • Richie Rich (Momenteel succesvol modeontwerper)
 • Traver Rains (Tevens succesvol modeontwerper)
 • Walt Paper (tattoo artiest en piercer)
 • Christopher Comp
 • Spygirl
 • Cynthia Haadje

Het vervolg

Na de opkomst en val van de Club Kids gingen velen verder met hun leven en hoorde men nooit meer iets van ze. Een aantal bleven echter actief in de nightlife scene van New York, waaronder Amanda Lepore, Sophia Lamar, Richie Rich en Astro Erle.
De club kids verkregen ook internationaal bekendheid en hadden invloed binnen de clubscene in diverse landen. Een paar voorbeelden hiervan zijn de clubs Vegas, Donnas Delight en Delicious.

House-actrice Lisa Edelstein was misschien wel de bekendste voormalig Club Kid. In de clubscene stond de dochter van rijke joodse ouders bekend als Lisa E. Op 18-jarige leeftijd kwam ze naar New York om aan de Tisch School of Fine Arts theater te studeren, voor ze in de wereld van de Club Kids verzeild raakte. Van James St. James kreeg zij de bijnaam "Queen of Downtown" en wordt ze genoemd in zijn boek Disco Bloodbath.
© 2008 - 2022 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
James Dean: een legendeJames Dean, een legendarische acteur. In de enige drie films waarin hij speelde wist hij het publiek te pakken. Een zeer…
James Brown Is Dead: een legendarisch housenummer uit 1991James Brown Is Dead: een legendarisch housenummer uit 1991In 1991 verscheen het housenummer 'James Brown Is Dead' van het Nederlandse project L.A. Style. Het nummer werd een groo…
New York: wijken en boroughs van de stadNew York: wijken en boroughs van de stadNew York City is de grootste stad van de Verenigde Staten, met Manhattan als meest bekende stadsdeel. De overige vier wi…
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, F…

De Boeddha's van BamiyanToen de Taliban in Afghanistan in 2001 besloten om de eeuwenoude Boeddha-beelden in de Bamiyan Vallei te vernietigen was…
Vrouwen in AfghanistanHet leven van vrouwen in Afghanistan is van oudsher niet gemakkelijk. De macht van mannelijke familieleden is dusdanig g…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-08-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.