Wie waren Michael Alig en zijn Club Kids?

Wie waren Michael Alig en zijn Club Kids? Sommige namen uit het verleden doen vaag een belletje rinkelen. Waar ken ik dat ook al weer van? De Club Kids bijvoorbeeld. Beroemd en berucht in de jaren '80 en '90. De naam dook weer op toen Lisa Edelstein een hoofdrol kreeg in de razend populaire serie Dr. House M.D. Zij maakte deel uit van de extravagante groep.

Wie waren de Club Kids?

De Club Kids was een groep van jonge uitgaansbeesten onder leiding van voornamelijk Michael Alig en James St. James eind jaren '80 en begin jaren '90. Ze waren beroemd vanwege hun extravagante outfits, make-up en kapsels en hun schrikbarende drugsgebruik, voornamelijk bestaande uit ecstasy, ketamine en heroïne. Velen kregen van leider Alig een bijnaam toegewezen. Vrijwel alle mannen uit de groep waren homoseksueel.

Michael Alig's invloed en beroemdheid groeide snel. Op een zeker moment stond hij op de payroll van diverse club waarvan Peter Gatien de eigenaar was. Het enige dat hij hoefde te doen was komen opdagen met zijn entourage van Club Kids om zo meer mensen naar de clubs te lokken. Toen ze wat meer variatie nodig achtten in de New Yorkse nightlife, begonnen Michael en de club kids met het opzetten van illegale feesten op openbare plekken zoals een donutwinkel en de New Yorkse metro. Op hun hoogtijdagen toerden ze door Amerika en bezochten ze diverse talkshows zoals Geraldo en The Joan Rivers Show.

Disco Bloodbath: A Fabulous but True Tale of Murder in Clubland is een in 1999 geschreven boek van de hand van James St. James over zijn dagen als een celebutante in Manhattan. Het boek geeft veel informatie over de opkomst van Michael Alig. Ook zijn val blijft niet onbelicht. In 1996 vermoorde hij mede-club kid Angel Melendez, die tevens zijn kamergenoot was, vanwege een ruzie over drugs. Momenteel zit hij vast in de Rikers gevangenis met een veroordeling van 10 tot 20 jaar. St. James fungeerde min of meer als Alig's mentor in de clubscene van Manhattan. De naam van het boek werd later veranderd in Party Monster: The Shockumentary, naar de verfilming met Home Alone-acteur Macaulay Culkin in de hoofdrol. In deze film speelt ook Marilyn Manson een rol. De film werd ondanks hoge verwachting geen kraker.

Michael Alig kwam in 2006 voor het eerst in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hij diende hiertoe een verzoek in, maar dit werd afgewezen nadat de jury de film Party Monster had bekeken. Hij werkt nu aan zijn autobiografie onder de titel Alig-ula.

Wie behoorden er tot de Club Kids?

Naast James St. James en Michael Alig kunnen de volgende personen gerekend worden tot Club Kids:
 • DJ Keoki (voormalig partner van Alig)
 • Angel Melendez (Alig's dealer die hij later vermoorde)
 • RuPaul (Drag queen en in de jaren '90 bekend van de Amerikaanse tv)
 • Amanda Lepore (Transseksueel model en zakenvrouw)
 • Sophia Lamar (Transseksueel model en actrice)
 • Robert "Freeze" Riggs
 • Lisa Edelstein (Actrice uit de populaire serie Dr House)
 • Astro Erle
 • Keda
 • Sacred
 • Jenny Talia
 • Kabuki
 • Lahoma
 • Desi Monster
 • Richie Rich (Momenteel succesvol modeontwerper)
 • Traver Rains (Tevens succesvol modeontwerper)
 • Walt Paper (tattoo artiest en piercer)
 • Christopher Comp
 • Spygirl
 • Cynthia Haadje

Het vervolg

Na de opkomst en val van de Club Kids gingen velen verder met hun leven en hoorde men nooit meer iets van ze. Een aantal bleven echter actief in de nightlife scene van New York, waaronder Amanda Lepore, Sophia Lamar, Richie Rich en Astro Erle.
De club kids verkregen ook internationaal bekendheid en hadden invloed binnen de clubscene in diverse landen. Een paar voorbeelden hiervan zijn de clubs Vegas, Donnas Delight en Delicious.

Op dit moment is Lisa Edelstein misschien wel de bekendste voormalig Club Kid. In de clubscene stond de dochter van rijke joodse ouders bekend als Lisa E. Op 18-jarige leeftijd kwam ze naar New York om aan de Tisch School of Fine Arts theater te studeren, voor ze in de wereld van de Club Kids verzeild raakte. Van James St. James kreeg zij de bijnaam "Queen of Downtown" en wordt ze genoemd in zijn boek Disco Bloodbath.
© 2008 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, James Monroe 1817-1825President van Amerika, James Monroe 1817-1825James Monroe werd in 1817 beëdigd tot de 5e president van Amerika. Tijdens zijn regeringsperiode krijgt de ambtswoning v…
President van Amerika, James Buchanan 1857-1861James Buchanan was een knappe man en de enige ongetrouwde president die Amerika gekend heeft. Zijn steun gold het Zuiden…
President van Amerika, James Abram Garfield 1881President van Amerika, James Abram Garfield 1881Zijn voornemen was de corruptie uit zijn regering te bannen. Helaas heeft James Garfield dit niet kunnen realiseren, wan…
President van Amerika, James Madison 1809-1817President van Amerika, James Madison 1809-1817Deze kleine president heeft de grondwet van Amerika opgesteld. James Madison was maar 1.65 met lang, maar een uitmuntend…

De Boeddha's van BamiyanToen de Taliban in Afghanistan in 2001 besloten om de eeuwenoude Boeddha-beelden in de Bamiyan Vallei te vernietigen was…
Vrouwen in AfghanistanHet leven van vrouwen in Afghanistan is van oudsher niet gemakkelijk. De macht van mannelijke familieleden is dusdanig g…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Wie waren Michael Alig en zijn Club Kids?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: April 2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!