InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Sociaal cultureel > Pianospelen in openbare ruimtes als stations en ziekenhuizen

Pianospelen in openbare ruimtes als stations en ziekenhuizen

Pianospelen in openbare ruimtes als stations en ziekenhuizen In openbare ruimtes zoals op de grotere stations kunnen bezoekers hun medereizigers trakteren op een zelfgekozen muzieknummer. Dat geldt eveneens voor ziekenhuizen, bibliotheken of zelfs in de parkeergarage van Deventer. Niet iedereen is blij met het initiatief, maar in de meeste gevallen wordt de actie als een welkome afleiding gezien. Omdat muziek een gunstige uitwerking zou hebben op de gezondheid van mensen doet het Erasmus ziekenhuis onderzoek naar het effect van muziek vóór en na een operatie.

Pianospelen in openbare ruimtes

Vanaf 2014 kennen we in Nederland het fenomeen pianospelen in openbare ruimtes waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt om muziek te maken op hiervoor aangewezen plekken. Om te spelen op straat heb je in de meeste gemeentes een vergunning nodig. Soms is het toegestaan om overdag muziek te maken en mag er uiterlijk een half uur op dezelfde plek worden gespeeld, mits er geen sprake is van geluidsoverlast. Die regels verschillen per gemeente. Dat geldt niet voor het pianospelen in openbare ruimtes.

In het buitenland was de straatpiano al een bekend verschijnsel, want in 2008 plaatste de kunstenaar Luke Jerram ruim 1300 piano´s in 46 steden verspreid over de hele wereld. De piano´s vonden hun weg naar plantsoenen, stations, op markten en zelfs op bruggen en veerboten kon je ze aantreffen. De gedachte erachter was simpel, spelen of luisteren voor je plezier. Vanaf 2014 kent ook Nederland het fenomeen pianospelen in openbare ruimtes. Het lijkt een trend aan het worden, mensen die voor hun plezier een deuntje spelen. Op de grotere NS-stations, maar ook in ziekenhuizen, bibliotheken en zelfs in de parkeergarage van Deventer tref je piano´s aan waar iedere bezoeker gebruik van mag maken.

Pianospelen op NS-stations

Op de stations van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Zwolle, Breda, Delft, Nijmegen en ook op de stations van Groningen, Leeuwarden, Arnhem en Assen kunnen passanten anno 2017 de medereizigers trakteren op een zelfgekozen muzieknummer, waarbij het niet uitmaakt wat er wordt gespeeld. De muziekkeus is divers, veelal tot plezier van de reizigers, al zijn er ook mopperkonten die de pianomuziek totaal niet kunnen waarderen. De piano zelf staat op een stuk zeildoek met de tekst: "Deel je talent" met op de piano: "Bespeel mij."

station Zwollestation Zwolle
Mensen groeperen zich rond de piano en beginnen spontaan mee te zingen of zelfs te dansen. Regelmatig wordt er ook geapplaudisseerd. Toch kan een optreden zomaar ophouden als de muzikant erachter komt dat hij de volgende trein moet halen en hij er als een haas vandoor gaat.

Wat wordt er gespeeld op de NS-stations?

Favoriet:
 • Comptine d'un autre été (Amélie) van componist Yann Tiersen
 • nummers van de band Coldplay
 • muzieknummers uit de Harry Potter-films

Vandalisme door de stationspiano

Niet iedereen stelt het gepingel op prijs, al is niemand verplicht om te blijven staan en te luisteren. Je kunt ook gewoon doorlopen. Natuurlijk blijven er altijd mensen die uit pure baldadigheid de piano een schop geven of na een slok te veel het frietbakje op de piano gooien. Maar op Amsterdam Centraal werd eind 2015 de stationspiano dusdanig toegetakeld dat hij niet meer te redden was. Iemand smeerde de inhoud van een poepluier uit over de piano waardoor deze onherstelbaar beschadigd raakte. Puur vandalisme, al is dit laatste een grote uitzondering.

Pianospelen in ziekenhuizen

In ziekenhuizen waar een piano wordt geplaatst kunnen bezoekers, net als op de NS-stations, muziek maken voor passanten of patiënten. Tevens krijgen de werknemers of studenten in opleiding de gelegenheid hun talenten te laten horen aan iedereen die belangstelling heeft.

Bron: Tpsdave, PixabayBron: Tpsdave, Pixabay
Onderzoek Erasmus ziekenhuis
In het Erasmus ziekenhuis speelt nog een andere reden mee voor het live muziek maken, het ziekenhuis onderzocht de uitwerking van muziek op de gezondheid van mensen. Daarbij werd gekeken wat de effecten zijn van muziek op gezondheid, ziekte en herstel van patiënten. Muziek zou een gunstige uitwerking hebben op patiënten vóór en na een operatie omdat muziek het vermogen heeft om pijn en angst te verminderen. Omdat muziek tevens stress verminderend werkt zouden ook patiënten van een ingreep beter en sneller kunnen herstellen.

Toch is het niet makkelijk om onderzoek te doen naar het effect van muziek op de gezondheid. Smaken verschillen nu eenmaal, wel is uit onderzoek gebleken dat klassieke muziek met een tempo dat dichtbij de hartslag ligt een positieve uitwerking heeft.

Pianospelen in de bibliotheek

In de grotere bibliotheken zoals van Den Haag is het mogelijk om te studeren op een digitale piano met koptelefoon of kan er tegen betaling gebruik worden gemaakt van de Steinbergpiano. Ook bood de openbare bibliotheek van Capelle aan den IJssel begin 2016 de mogelijkheid om na aanmelding te komen spelen in de bibliotheek. En Gent (België) houdt elk jaar de 123-Piano, waarbij op diverse locaties piano's staan waarop gespeeld kan worden.

Het pianospelen in openbare bibliotheken betreft plaatselijke initiatieven, als je wilt weten of de bibliotheek in de eigen woonplaats die mogelijkheid biedt dan kun je het beste zelf contact opnemen.

De parkeergarage van Deventer

Anno 2017 kan er ook in de parkeergarage van Deventer op de piano worden gespeeld. In de Centrumgarage van Deventer staat sinds september 2015 in de hal bij de parkeerautomaten een piano. Omdat deze bijna voortdurend bezet is zal de piano, die in eerste instantie alleen tijdelijk in de parkeergarage zou staan, voor onbepaalde tijd blijven.

En natuurlijk zijn er verschillende horeacagelegenheden waar op de piano gespeeld kan worden. Als je geen beginneling meer bent en een aardig deuntje ten gehore kunt brengen ben je op veel plaatsen van harte welkom.
© 2016 - 2017 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het vandalisme in onze steden houdt aanMet vandalisme worden we jammer genoeg haast dagelijks geconfronteerd. Wie zijn de daders? Waarom doen ze het? Hoe kunne…
Silent piano of stille piano – wat is dat?Silent piano of stille piano – wat is dat?De silent piano is de nieuwste ontwikkeling in de wereld van de piano’s. Het is een systeem waarmee je je buren niet hoe…
Digitale piano kopen – waarop moet je letten?Digitale piano kopen – waarop moet je letten?Bent u van plan een digitale piano te kopen? Voor uzelf of voor een familielid? Dan moet u wel met verschillende zaken r…
Agorafobie / pleinvreesPleinvrees is een psychische aandoening die het functioneren van het dagelijkse leven ernstig belemmert. Men heeft angst…
Personenvennootschap: openbare/stille personenvennootschapDe samenwerking van twee of meer mensen in een onderneming kan vorm krijgen door de oprichting van een personenvennootsc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Music4life, Pixabay
 • http://www.vice.com/nl/read/waarom-haten-zoveel-mensen-op-mensen-die-piano-spelen-op-stations192
 • https://www.erasmusmagazine.nl/2016/03/01/live-pianospel-in-erasmus-mc-als-medisch-experiment/
 • http://www.muziekwerkt.nl/nieuws/pianospel-op-stations
 • https://twitter.com/EllenBijster/status/673978112770711552?ref_src=twsrc%5Etfw
 • http://www.bibliotheekdenhaag.nl/Leren/Pianos-en-muziekstudiecel.htm
 • http://capelle.ijsselenlekstreek.nl/nieuws/pianospelen-in-de-bibliotheek-1.5548229
 • http://www.startpagina.nl/v/entertainment-muziek/muziek/vraag/570388/eventueel-betaling-piano-spelen-piano
 • Afbeelding bron 1: Tpsdave, Pixabay

Reageer op het artikel "Pianospelen in openbare ruimtes als stations en ziekenhuizen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Arthur Irrgang, 20-06-2017 12:23 #1
Ik wil op straat spelen met een piano op batterijen is dat toegestaan? geluid is zachter dan akoestische gitaar of accordeon. Reactie infoteur, 20-06-2017
In de meeste gevallen heb je een evenementenvergunning van de gemeente nodig, tenzij men niet langer dan 15 minuten op dezelfde plek (onversterkte) muziek maakt.
Als u het zeker wilt weten zou ik het even informeren bij de betreffende gemeente.

vriendelijke groeten

Infoteur: Molleke
Laatste update: 23-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 9
Reacties: 1
Schrijf mee!