Het verzorgingshuis Rosa Spier Huis in Laren

Het verzorgingshuis Rosa Spier Huis in Laren Het Rosa Spier Huis in Laren is een verzorgingshuis waar bejaarde kunstenaars en wetenschappers zich bezig kunnen houden met kunst en wetenschap en zich niet hoeven te bekommeren om hun persoonlijke verzorging. Hiervoor riep de harpiste Rosa Spier in 1961 een stichting in het leven die twee jaar na haar dood van start ging als Het Rosa Spier Huis. Het Rosa Spier Huis heeft verschillende bekende Nederlanders gehuisvest. Het oude verzorgingshuis voldeed niet meer aan de eisen van de tijd en heeft in 2019 plaatsgemaakt voor een nieuw gebouw waarin het gedachtegoed van Rosa Spier ruim baan heeft gekregen.

De harpiste Rosa Spier

Rosa Spier studeerde in Den Haag bij het Koninklijk Conservatorium en speelde als harpiste bij verschillende orkesten waaronder het Concertgebouworkest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Rosa Spier opgepakt en kwam ze in kamp Westerbork terecht. Later werd ze overgebracht naar concentratiekamp Theresienstadt. Ze overleefde de oorlog en pakte de draad weer op bij het Radio Philharmonisch Orkest.

De Rosa Spier Stichting

Rosa Spier zou tot op hoge leeftijd muziek blijven maken. Ze ontwikkelde in 1960 het idee dat kunstenaars en wetenschappers zich in hun eigen woon- en werkgemeenschap tot op hoge leeftijd bezig zouden moeten kunnen houden met het uitoefenen van kunst of wetenschap. Hun persoonlijke verzorging konden ze dan aan anderen overlaten. Ze kwam op deze gedachte door een verblijf in de Pauwhof in Wassenaar, waar kunstenaars en wetenschappers zich tijdelijk konden terugtrekken om in alle rust te kunnen werken. Het idee sloeg aan en een vriendin van Rosa Spier, Henriëtte Polak-Schwarz, richtte op 22 februari 1963 de Rosa Spier Stichting op, waardoor op 11 oktober 1969 het Rosa Spier Huis van start kon gaan. Rosa Spier heeft dit niet meer meegemaakt, zij stierf in 1967.

Verzorgingshuis Rosa Spier Huis

Het Rosa Spier Huis in Laren is een verzorgingshuis voor oudere kunstenaars en wetenschappers met diverse faciliteiten en ruimten die in een gewoon verzorgingshuis niet aanwezig zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld ateliers, muziekstudio's, een concertzaal en een tentoonstellingsruimte. Er worden concerten en theatervoorstellingen voor bewoners en belangstellenden gegeven. Als mensen hier vroeger naar toe gingen waren ze nog fit genoeg om te werken en/of les te geven, anno 2020 heeft elke nieuwe bewoner een indicatie nodig. In de praktijk houdt dit in dat nieuwe bewoners van het Rosa Spier Huis niet veel meer kunnen en minder actief zijn dan vroeger het geval was.

Aanleiding nieuwbouw Rosa Spier Huis

Het Rosa Spier Huis voldeed niet meer aan de eisen van de tijd, tevens dwong de veranderende wetgeving het Rosa Spier Huis om belangrijke keuzes te maken. Omdat de Raad van State in 2014 had vastgesteld dat het huis uit 1969 en de omringende tuin van de bekende tuinarchitecte Mien Ruys niet op een monumentenlijst stonden en daarom niet bewaard zouden blijven, was nieuwbouw noodzakelijk.

Nieuwe locatie aan de Hector Treublaan

Het Rosa Spier Huis vond een nieuwe bouwlocatie aan de Hector Treublaan 1, eveneens in Laren. In mei 2018 startte men met de nieuwbouw en in oktober 2019 verhuisden de eerste bewoners naar het nieuwe Rosa Spier Huis dat op 11 oktober 2019 eveneens haar 50-jarig bestaan vierde.

De indeling van het nieuwe Rosa Spier Huis

In het verzorgingshuis blijft het accent liggen op: "Een verstrengeling van wonen, werken en cultuur". Er zijn verschillende culturele voorzieningen die karakteristiek zijn voor het Rosa Spier Huis. Dit zijn ateliers, muziekstudio's, een concert- en theaterzaal, een expositieruimte, een bibliotheek en ruimten waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren zoals een foyer en een tuin. In het verzorgingshuis is ruimte gerealiseerd voor 60 appartementen en 20 kleine appartementen voor hoogbejaarde bewoners. Ook zijn er verschillende werkruimten (ateliers en muziekstudio's) voor de bewoners zodat ze hun beroep kunnen blijven uitoefenen.

Bewoners hebben de mogelijkheid om zelfstandig te wonen en kunnen gebruikmaken van aanvullende diensten. Indien nodig is er een verpleegafdeling waar intensieve zorg wordt gegeven.

Marten Toonder / Bron: Hans Peters  Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Marten Toonder / Bron: Hans Peters Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bekende kunstenaars en wetenschappers van het verzorgingshuis

 • grafisch kunstenaar Escher
 • striptekenaar Marten Toonder
 • nieuwslezer Frits Thors
 • acteur John Kraaijkamp
 • operazangeres Caroline Kaart
 • pianist Louis van Dijk
 • acteur Kees Brusse
 • schrijfster en historica Annie Romein-Verschoor
 • violist Paul Godwin

Adres oude Rosa Spier Huis

Rosa Spier Huis
Esseboom 2
1251 CP Laren (NH)


Adres nieuwe Rosa Spier Huis

Rosa Spier Huis
Hector Treublaan 1
1251 CG Laren (NH)
Telefoon: (035) 538 67 97

Fax: (035) 538 75 82
E-mail: info@rosaspierhuis.nl
Internet: www.rosaspierhuis.nl
Facebook: www.facebook.com/Rosa-Spier-Huis
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe overleef ik de brugklasAls je naar de brugklas gaat, wordt alles anders. Van de oudste van de school word je de jongste. Ineens heb je meer dan…
Rosa Parks, Activiste voor BurgerrechtenRosa Parks was de moeder van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Zij weigerde op te staan voor een blanke i…
De veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de roos. Wie vandaag de dag nog denkt dat de roos oubollig is, nou die heeft het helemaal mis.
Moderne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen; theehybriden en floribunda rozenModerne rozen zijn een verrijking voor elke tuin. Zoals in de meeste tuinen wel gras te vinden is, zo is er in elke tuin…

Cultuuraanpassing van mensen; taal is belangrijker dan ooitCultuuraanpassing van mensen; taal is belangrijker dan ooitOp onze wereldbol leven we met veel diversiteit aan bevolkingsgroepen. Deze hebben ieder een eigen cultuur. Zo lang mens…
Seksuele identiteit, genderidentiteit en seksuele geaardheidIn hoeverre zijn de gedragingen en communicatieve handelingen het gevolg van biologische verschillen? Sommige wetenschap…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Harry Pot Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.rosaspierhuis.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rosa_Spier
 • http://nos.nl/artikel/644911-rosa-spier-huis-wordt-gesloopt.html
 • http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Rosa+Spier
 • Ncrv gids nr. 10 Pratende violen en een heer van stand
 • http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/gooivechtstreek/article19295673.ece/Rosa-Spier-Huis-tekent-voor-nieuwbouw-Laren
 • Afbeelding bron 1: Hans Peters Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Det Bazelmans, 27-01-2020
Aan welke voorwaarden moet je voldoen om voor dit huis in aanmerking te komen. Ik ben digitaal kunstenaar. Werk nog een paar uur per dag. Woon nu nog naar tevredenheid in mijn atelier in Brabant. Moet je lang tevoren inschrijven? Reactie infoteur, 27-01-2020
Beste meneer/mevrouw Bazelmans,

Hieronder wat informatie:

Toelatingscriteria
Het Rosa Spier Huis hanteert toelatingscriteria; u dient een (aantoonbare) professionele achtergrond in kunst of (bij voorkeur aan kunst gerelateerde) wetenschappen te hebben. De toelatingscommissie (bestaande uit leden van de Raad van Toezicht) toetst aan de hand van uw CV of u aan de voorwaarden voldoet.

Hoewel er volop belangstelling voor een woning in het Rosa Spier Huis bestaat, willen niet alle wachtenden op korte termijn hun intrek nemen in het Rosa Spier Huis. Vaak kunt u binnen een half jaar een woning betrekken. Dat laatste is ook afhankelijk van uw woonwensen.

Het mailadres: aspirantbewoner@rosaspierhuis.nl
Als u liever belt: (035) 538 67 97

Met vriendelijke groeten

Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 12-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.