Vuurwerk – milieuvervuilend en ongezond

Vuurwerk – milieuvervuilend en ongezond We steken tijdens oud en nieuw voor kapitalen aan vuurwerk af. Het is een mooie traditie om knallend het nieuwe jaar in te gaan, maar er gaan sinds het begin van de 21ste eeuw steeds meer stemmen op om per gemeente een mooie vuurwerkshow te organiseren en daar met z’n allen van te genieten. Het geeft minder vuurwerkslachtoffers en beperkt de rommel op straat. Ook geeft een vuurwerkshow minder vervuiling dan al die kleine particuliere showtjes bij elkaar, want vuurwerk bevat vele giftige elementen die we inademen en die in het milieu terechtkomen. Het kost veel geld bovendien. Wie zijn geld niet aan het flitsende gif uitgeeft, zou het kunnen wegleggen om er een mooie reis mee te maken of er anderszins iets moois mee doen.

Vuurwerk is giftig


Vuurwerk is mooi maar ongezond

Showvuurwerk en consumentenvuurwerk kost niet alleen heel veel geld, het is ook milieuvervuilend en ongezond. De traditie is mooi maar er gaan sinds het begin van de 21ste eeuw steeds meer stemmen op om die traditie aan te passen zodat hij minder schadelijk voor mens, dier en milieu is. Eigenlijk is vuurwerk een aanslag op de volksgezondheid en het is wat mal dat we massaal meewerken aan zo’n ongezonde gewoonte. We zijn inmiddels met z’n allen doordrongen dat we het handige, maar o zo ongezonde, asbest niet meer gebruiken. Er is zelfs een asbestverbod omdat mensen ziek kunnen worden van het spul. Vuurwerk kan eenzelfde gang maken: van alom geaccepteerd naar het verdomhoekje vanwege de ongezonde eigenschappen.

Lawaai, stank en milieuvervuilend

Veel mensen hebben vuurwerk zelf al in de ban gedaan.
 1. Ten eerste is het een aanslag op je portemonnee en als je al niet zoveel te besteden hebt dan is het luxeproduct vuurwerk een van de eerste dat sneuvelt.
 2. Ten tweede geeft vuurwerk knallen en lang niet iedereen houdt daarvan. Het jaagt mensen schrik aan en een rotje dat dichtbij de persoon gegooid wordt kan nog gehoorschade geven bovendien.
 3. Ten derde gebeuren er veel ongelukken met vuurwerk. Mensen raken ogen, vingers of hele handen kwijt en er vallen regelmatig doden. Vuurwerk is gevaarlijk en kan zelfs levensgevaarlijk zijn.
 4. Ten vierde levert het vuurwerk luchtvervuiling op en is het schadelijk voor luchtwegen van mens en dier.
 5. Ten vijfde bevat vuurwerk zware metalen en giftige stoffen die in het milieu terechtkomen.

Fijnstof en zware metalen

Op de eerste dag van het jaar zien we allemaal wat een rommel vuurwerk achterlaat. Dat is op zich niet zo verschrikkelijk. Nederland Schoon probeert met een mooie campagne Nederlanders aan een nieuwe traditie te helpen, die van straatvegen op de middag van de eerste januari. Het is een kleine moeite en als je het met z’n allen doet is het resultaat groots en de gezelligheid hartverwarmend. Als die campagne van het nieuwjaarsvegen aanslaat is Nederland een mooie gewoonte en misschien zelfs wel traditie rijker.

Ziekmakend

Veel erger dan de papiertjes en restjes plastic die achterblijven op de straat is het fijnstof dat vuurwerk in de lucht brengt en de zware metalen die in het milieu terechtkomen. Fijnstof zijn kleine roet- en stofdeeltjes. Het blijkt dat tussen 24.00 en 02.00 uur op Nieuwjaarsmorgen het fijnstofgehalte in de lucht wel 40 keer groter is dan normaal. Het hangt een beetje af van het weer, maar bij weinig wind blijft er erg veel fijnstof hangen.
Fijnstof is voor niemand goed, maar het is extra ziekmakend voor mensen met zwakke longen. Het fijnstof daalt neer en komt zo in de bodem terecht en zorgt mede voor water- en bodemvervuiling. Onverbrande vuurwerkresten helpen daar een handje bij. Vuurwerk is eigenlijk smerig spul. Om de knallen en mooie kleurtjes te krijgen worden er allerlei zware metalen in het kartonnen kokertje gestopt.
Een deel verbrandt, een deel daalt als fijnstof neer en een deel blijft op de grond achter. Het gaat om barium, antimoon en strontium, allemaal stoffen die zwaar schadelijk zijn voor mens en dier en ook voor planten. Koper hoort ook nog in dat rijtje thuis, een metaal dat bij te hoge concentraties giftig en funest is voor het waterleven.

Knal, sier en cadmium

In knalvuurwerk zit buskruit. Siervuurwerk is nog schadelijker dan knalvuurwerk, omdat er meer zware metalen worden gebruikt die voor de mooie effecten zorgen. Vuurwerk is aan strenge regels gebonden. Het staat zwart op wit wat en in welke hoeveelheid het mag worden gebruikt. Er is echter veel illegaal vuurwerk in omloop waar nog meer en nog schadelijkere stoffen in kunnen zitten. Denk aan cadmium en perchloraat. Daarom is illegaal vuurwerk gevaarlijker en schadelijker voor het milieu.

Antimoon

Antimoon is zeer giftig. Het is bijzonder schadelijk voor het spijsverteringskanaal.

Barium

Barium is zeer giftig, het leidt tot opzwellen van de hersenen en is schadelijk voor de lever, nieren en het hart. Bij grote hoeveelheden kan het leiden tot verlamming en zelfs tot de dood. Zuiver barium ontbrandt aan de lucht. Wie er mee werkt kan stoflongen krijgen.

Cadmium

Cadmium is zeer giftig en het hoopt op in het lichaam. Cadmium is schadelijk voor nieren, longen en lever. Het maakt botten minder sterk en het is kankerverwekkend.

Perchloraat

Perchloraat is een gif dat slecht is voor stofwisseling, de groei en ontwikkeling van het lichaam. Het is een medicijn voor mensen met een overactieve schildklier.

Strontium

Stabiele strontium isotopen leveren geen grote problemen voor het menselijk lichaam op, radioactieve des te meer omdat ze verschillende vormen van kanker en allerlei botziektes doen ontstaan.

Regen op 1 januari

Als het op 1 januari wat mistig is vormt het fijnstof samen met de mist een ongezonde smog. Regent het op de eerste van het jaar, dan spoelen allerlei resten van vuurwerk in het riool en in de bodem en hebben we met z’n allen zonder erbij na te denken een grote bijdrage geleverd aan een vervuilde leefomgeving. Zware metalen hebben de nare eigenschap dat ze zich niet laten afbreken. Ze blijven in het milieu en hopen daar op.

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft zo nodig voor de eerste dag van het nieuwe jaar een smogalarm af, zodat mensen met een zwakke gezondheid en mensen met longproblemen weten dat ze maar beter in huis kunnen blijven met de deuren en ramen dicht.

Tot slot toch een vuurwerkshow, maar dan anders

Het is toch eigenlijk van den zotte dat we kapitalen uitgeven aan spullen die onszelf en onze leefomgeving schade toebrengen. Niet alleen tijdelijke schade maar langdurige vergiftiging door ophoping van zware metalen. We betalen dik geld voor spullen die giftig zijn. Het wordt tijd voor een consumentenvuurwerkverbod. Het is mooi, maar niet goed voor de wereld en niet goed voor ons. Met het geld dat we besparen kunnen we prachtige dingen doen. We kunnen er goede doelen mee steunen of eindelijk eens die reis maken die we al zo lang op het verlanglijstje hebben staan.

Noorderlicht

Wie het vuurwerkgeld van een paar jaar opspaart, kan er bijvoorbeeld van naar de Noordkaap om het mooiste vuurwerk te zien dat er bestaat: het Noorderlicht. Er zijn vele alternatieven mogelijk om met elkaar een mooie jaarwisseling te vieren. Het kan met muziek en bijeenkomsten op pleinen, met handen schudden en met een gemeentelijke vuurwerkshow. Dat is nog steeds vuurwerk maar van één groots vuurwerk kunnen honderdduizenden mensen tegelijk genieten. De belasting van het milieu zal vele malen geringer zijn dan wanneer al die mensen zelf een pakket pijlen afsteken en het plezier is minstens zo groot, zo niet groter.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Strontium: Het elementStrontium: Het elementA. Crawford ontdekte in 1790 dat strontium een element is. Het metaal werd geïsoleerd door Sir Humphry Davy in London in…

Badmode vroeger en nu: van naakt bij de Romeinen tot badpakBadmode vroeger en nu: van naakt bij de Romeinen tot badpakIn de tijd van de Romeinen was het gebruikelijk dat er naakt werd gezwommen en dit duurde tot de vijftiende eeuw. Vanaf…
Je eten delen met andere mensenJe eten delen met andere mensenEten geven aan of eten delen met andere mensen is een lange traditie die uit de middeleeuwen stamt. In Nederland is het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DeltaWorks, Pixabay
 • http://milieutips.blogspot.nl/2013/12/vuurwerk.html geraadpleegd op 27 december 2014
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1630123/2008/12/31/Een-ongezonde-combinatie-rustig-weer-en-vuurwerk.dhtml geraadpleegd op 27 december 2014
 • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2012/Vuurwerk_zorgt_voor_smog_door_fijn_stof geraadpleegd
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Barium geraadpleegd op 27 december 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cadmium geraadpleegd op 27 december 2014
 • http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/raketbrandstof-slikken~a566058/ geraadpleegd op 27 december 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Antimoon geraadpleegd op 27 december 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Strontium geraadpleegd op 27 december 2014
Reactie

Dk Molenaar, 18-09-2016
Wat zijn de gevolgen voor de visstand en vogelstand door het vele vuurwerk? Reactie infoteur, 19-09-2016
Dat week ik eerlijk gezegd niet. Zodra ik er informatie over vind ga ik het melden of er een nieuw artikel aan wijden.
Met vriendelijke groet, Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-12-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.