Wat zijn onze helden?

Iedereen heeft wel een held of heeft er een held gehad. Toch zien we het vaak als iets wat meer voor kinderen is en dat is niet terecht. Mensen kunnen op alle momenten helden hebben en helden hebben een soort voorbeeldfunctie. Een rol waar mensen zich aan op kunnen trekken en waar vaak jonge mensen ook een soort steun aan kunnen hebben. Er zijn verschillende rollen aan onze helden toe te dichten en allemaal hebben ze een functie.

Wat zijn helden?

Volgens de online woordenboeken is het held (in letterlijke en figuurlijke uitleg) het volgende:
  • ”dapper zijn”
  • “gevierd persoon”
  • “kampioen”
  • “rolmodel”
  • “mythische of reële persoon die iets buitengewoons heeft gedaan”
  • “hoofdpersoon”

De heros was oorspronkelijk een moedige figuur die (in mythes, sagen en legendes) grootste daden verrichtte. In deze context gaan hun daden veel verder dan wat de gewone mens kan. De vertaling naar het nu wordt in Hollywood gemaakt met bijvoorbeeld “Superman”.

Hoe zien we onze helden

Held, figuurlijk

Voor de meeste mensen is de “held” de man of vrouw die iets groots (in de ogen van die persoon) gedaan heeft. Dit kan een grote sportprestatie zijn, maar het kan ook iets anders uitzonderlijks zijn. In iedere beroepsgroep zijn er helden te vinden. Vaak zien we deze mensen als een soort voorbeelden, rolmodellen. De rolmodellen zijn er altijd geweest, maar is in de voorbije jaren wel nadrukkelijker in het leven van de mensen gekomen. Men koppelt dit zelf voornamelijk aan het gegeven dat de media steeds nadrukkelijker in de huiskamers komen.

Tijdens de kindertijd en oplopend tot en met de pubertijd, hebben we vaak helden die iets met ons doen. Niet zelden in de muziekwereld, want muziek doet iets met de mens (en dat begint al op jonge leeftijd). Maar het kan ook een sportheld zijn, een man of vrouw die uitblinkt in een sport die je zelf ook beoefent. Het wordt op zo’n moment je grote voorbeeld en kan je zelfs helpen met je eigen sport (of andere activiteit).
Ook als je zelf niet iets in dezelfde richting doet, kan iemand je held worden. Een acteur die ergens voor staat of bepaalde rollen speelt waar je je mee vereenzelvigd kan je held zijn. Zo’n man of vrouw straalt dat uit wat je of mooi vindt, stoer of sterk vindt of hoe je zelf zou willen zijn.

Bij jongere mensen komt een dergelijk effect harder aan, want jonge mensen zijn zichzelf nog aan het “vormen” voor het volwassen leven. Men is nog te beïnvloeden en probeert van alle indrukken dat mee te nemen waar ze zich aan op kunnen trekken of tot hun eigen identiteit mee kunnen completeren. Soms wordt het zelfs tot in extreme doorgetrokken. Zeker zo’n 63% laat zich meer “beïnvloeden” door de held.

Held, letterlijk

De held in letterlijke zin is de man of vrouw (in jonge of volwassen versie) die iets heldhaftigs doet. Iets uitzonderlijks, iets wat niet in het normale plaatje past of wat je niet verwacht. Het is stoer en het is sterk wat er gedaan wordt. Het kan variëren van een huisdier uit een hoge boom redden tot iemand van de verdrinkingsdood redden.

Antihelden

Er zijn ook de zogenaamde antihelden en dit is het tegenovergestelde van de held. Alleen wat niet het tegenovergestelde is of hoeft te zijn, is hoe we er tegenaan kijken.
De antiheld kan een kneus zijn of gewoon een pechvogel, maar ook als je onderaan de maatschappelijke ladder staat kan je als antiheld gezien worden. Afhankelijk van de persoon kan het toch iemand zijn die op handen gedragen wordt.

Tot slot

Helden zijn goed voor de mens, helden zijn mannen en vrouwen die iets vertegenwoordigen, iets waar we ons aan op kunnen trekken en wat onze voorbeelden kunnen zijn. Zolang er mensen zijn, zullen er helden zijn.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Celebrity studies - Beroemdheden in de wetenschapCelebrity studies - Beroemdheden in de wetenschapCelebrity studies duidt op de benadering van beroemdheden en alles wat hierbij komt kijken door middel van wetenschappel…
Griekse mythologie, door Annemarie van den BrinkrecensieGriekse mythologie, door Annemarie van den BrinkEen informatie boek voor de jeugd, geschreven door Annemarie van den Brink, over de Griekse mythologie. Mythen zijn verh…
Het mensbeest, de centaurHet mensbeest, de centaurDoor de eeuwen heen leefden in de geest van mensen de meest fantastische beesten. Goddelijke dieren, hallucinaties of wi…
Helden uit het oude RomeHet Oude Rome, de tijd van Grieken en Romeinen. Een periode waarop wordt teruggekeken met bewondering, verwondering en s…

Hoe Zwarte Piet zwart werdDe afgelopen jaren is er discussie ontstaan over Zwarte Piet. Terwijl voorstanders menen dat het om een onschuldige trad…
Nieuwe Hollandse Waterlinie bijna WerelderfgoedNieuwe Hollandse Waterlinie bijna WerelderfgoedDe Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie in Midden Nederland, is genomineerd voor de werelderfgoedstatus en…
Bronnen en referenties
  • Bureau Bizz; BWW-onderzoeken 2005/2010
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.