Sharia4Belgium - het proces tegen een radicale groepering

Sharia4Belgium - het proces tegen een radicale groepering Sharia4Belgium was een beweging die uit was op islamisering van België. De radicale groepering, die jongeren indoctrineerde en hersenspoelde, werd opgericht in 2010 en in 2012 opgedoekt, maar de invloed is jaren na dato nog merkbaar in de Belgische samenleving. Sharia4Belgium had een doel en dat was het omvergooien van de Belgische democratie om daarna een islamitische staat te stichten. Jejoen Bontinck was een adept van de groepering en hij werd wereldnieuws door zijn snelle radicalisering, reis naar Syrië en terugkeer naar België.

Sharia4Belgium

Sharia4Belgium had één onbetwiste leider in Fouad Belkacem. Hij was de aanjager van de acties en hij ronselde en zette aan tot het winnen van zieltjes van jonge Belgen. Hij schuwde gewelddadige acties niet en greep naar het middel van indoctrinatie om de ideologie van de groepering te verbreiden. Belkacem heeft een talent om in te praten op mensen. Zijn manier van communiceren zuigt mensen, die daar maar enigszins gevoelig voor zijn, in de ideeën van de organisatie. Hij wordt gezien als de oprichter, woordvoerder, verspreider van de ideologie en internationaal contactpunt voor gelijkgestemde broeders.

Proces

Op 29 september 2014 start in België, in Antwerpen, het proces tegen Syriëgangers en komt Sharia4Belgium uitgebreid aan bod. Jejoen Bontinck, een 19-jarige Belg die in Syrië is geweest en die de indoctrinatie aan den lijve heeft ervaren, is kroongetuige en verdachte tegelijk in het proces. Bontinck wordt gezien als een van de slachtoffers van de indoctrinatie. Bontinck werd vooral bekend door de actie van zijn vader, Dimitri Bontinck. Deze ex-militair reisde zelf naar Syrië om zijn zoon op te sporen en terug te halen.

Het proces wordt gevoerd tegen 46 verdachten. Ze staan in het verdachtenbankje vanwege deelname aan een terroristische organisatie en het ronselen van jongeren voor de strijd in Syrië. Van al de verdachten waren er op 29 september maar negen aanwezig, waaronder Jejoen Bontinck en Fouad Belkacem. Andere verdachten zijn nog in Syrië of zijn waarschijnlijk in de strijd omgekomen. De zaak tegen hen gaat door totdat zeker is dat ze zijn gesneuveld.

Oprichting

Sharia4Belgium werd op 3 maart 2010 opgericht. Oprichters waren Fouad Belkacem en Feisal Y. Ze werden geïnspireerd door de verboden organisatie Islam4UK en door de Brit Anjem Choudary. Sharia4Belgium trad voor het eerst in de openbaarheid op 31 maart 2010. Die dag verstoorden ze een lezing van de Nederlandse schrijver Benno Barnard aan de Universiteit Antwerpen. De website van de organisatie was een vergaarbak van video’s en teksten, waarin het jihadistisch salafisme werd gepropageerd. Ook werd via de website verkondigd dat het democratische Westen vijand van de islam is.

Vijf activiteiten

Sharia4Belgium wil een islamitische staat installeren en daarvoor eerst de democratie van België omverwerpen. De groep richtte zich daarom op vijf activiteiten:
  1. ideologie wordt via de website en sociale media verspreid;
  2. jonge moslims worden via straatpreken of streetdawa's gerekruteerd;
  3. langdurige ideologische en fysieke trainingen zorgen voor indoctrinatie;
  4. België krijgt te maken met gewelddadige acties;
  5. deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië.

Sancties

Hoofdkwartier en vaste ontmoetingsplek van Sharia4Belgium was de Dambruggestraat 17 in Antwerpen. Elke week werden daar vijf ideologische en religieuze training gegeven en ook gevechtstrainingen. De rekruten namen zeker niet vrijblijvend deel aan die trainingen. Ze werden via sms-berichten aangespoord om te komen en als ze niet kwamen opdagen volgden er sancties.

Indoctrinatie

De jongeren werden volgestopt met informatie over de jihadistisch salafistische leer en vakkundig geïndoctrineerd. Het begrip hersenspoelen is meer op zijn plaats als het gaat om de veranderingen in gedrag en opvatting die de jongeren, tot wanhoop van hun ouders, lieten zien.

Geweld

Als de jongeren voldoende waren geïndoctrineerd en achter gewelddadige acties stonden als onvermijdelijk om het doel te bereiken, werden ze eropuit gestuurd om geweld te plegen. De eerste actie is de verstoring van de lezing in Antwerpen op 3 maart 2010. Daarna werd er op 28 december 2011 geweld gebruikt tegen de politie bij een uit de hand gelopen streetdawa. op 31 mei 2012 was er het niqabincident in Sint-Jans-Molenbeek waarbij een niqab-dragende vrouw was opgepakt door de politie. Daarna ontstonden er rellen die waren opgestookt door Sharia4Belgium. Op 15 september 2012 was er in Antwerpen een protestactie tegen de film 'Innocence of Muslims". Vanaf augustus 2012 vertrokken de leiders van Shari4Belgium naar Syrië, samen met bijna alle volgelingen. Alleen Fouad Belkacem bleef op zijn post in België. De organisatie bestaat sinds december 2012 niet meer, maar velen zien dit slechts een afleidingsmanoeuvre.

Provoceren

Belkacem erkent dat hij Sharia4Belgium heeft opgericht en hij zegt er tegelijk bij dat de organisatie werd opgedoekt toen hij in de gevangenis belandde. Vervolgens ontkent hij dat er trainingen zijn geweest, betwist dat Shari4Belgium een gewelddadige organisatie was, noemt de filmpjes en teksten op de website slechts provocatie en zijn leer pure theologie. Hij heeft ook niemand aangezet om naar Syrië te vertrekken, zegt hij tijdens het proces. Belkacem is het kopstuk van het proces, net als Syriëstrijder Jejoen Bontinck.

Onderzoek

Het onderzoek naar Sharia4Belgium startte in februari 2012 en resulteerde een jaar later in 48 huiszoekingen in onder meer Antwerpen, Brussel, Boom, Vilvoorde, Schaarbeek en Charleroi. Bij die actie werd leider Belkacem opgepakt en vastgezet. Er zijn voldoende bewijzen om Sharia4Belgium als een terroristische organisatie te kunnen betitelen. Het proces wordt gevoerd onder voor België ongekende veiligheidsmaatregelen. Het proces, dat maandag 29 september 2014 begon, nam drie dagen in beslag zal nemen.

Eis

Fouad Belkacem hoort vijftien jaar eisen. Het Antwerpse Openbaar Ministerie eist die gevangenisstraf voor de leider van Sharia4Belgium. Het OM eiste tevens een boete van 30.000 euro. Andere kopstukken die terecht staan horen acht tot vijftien jaar eisen en boetes tot maximaal 30.000 euro. Tegen leden die lager in rang staan bij de jihadistische organisatie worden celstraffen tot tien jaar geëist. Syriëganger Jejoen Bontinck hoort vier jaar eisen en een boete van 6000 euro. De vader van Jejoen vindt dat "schandalig" en dat roept hij dan ook tijdens het voorlezen van de eis. Jejoen werkte voor dit proces mee met justitie en legde belastende verklaringen af. Dat weegt niet op tegen het feit dat hij in Syrië heeft gevochten voor een terroristische organisatie, vindt het OM.

11 februari 2015
Op 11 februari noemt de rechter van rechtbank Antwerpen Sharia4Belgium een terroristische organisatie met plannen om in België of daarbuiten misdrijven te plegen. De organisatie bereidde tevens jongeren voor op gewapende strijd in Syrië.
Hoofdverdachte Fouad Belkacem hangt een gevangenisstraf van 12 jaar en een boete van duizenden euro's boven het hoofd. De rechter ziet hem als de oprichter en leider van een terroristische groep.

Alle meer dan veertig leden die terecht staan waren lid van de terreurgroep, dat staat voor de rechter vast. Negen verdachten zijn aanwezig in de rechtszaal, de anderen zitten in Syrië of zijn al gesneuveld. Kroongetuige Jejoen Bontinck werd volgens de rechter wel geïndoctrineerd maar was niet gehersenspoeld. Hij koos zelf voor de terroristische organisatie. Bontincks advocaat pleitte voor vrijspraak. Dat werd het niet, maar hij kreeg een lichte straf van veertig maanden, omdat hij had meegewerkt aan het gerechtelijke onderzoek.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanslagen in Parijs: een portret van Salah Abdeslamnieuws uitgelichtAanslagen in Parijs: een portret van Salah AbdeslamSalah Abdeslam, een man van Marokkaanse origine die opgroeide in Molenbeek in België, was medeplichtig aan de terroristi…
LEZ Brussel: boete 2020 en 2021 bij niet registreren autoLEZ Brussel: boete 2020 en 2021 bij niet registreren autoEr is steeds meer aandacht voor de luchtkwaliteit in steden, zo ook in Brussel. Dat betekent dat sommige auto's Brussel…
Vier taalgebieden in België en vaststelling taalgrensBelgië heeft een bijzondere indeling wat het spreken van de taal betreft. Meestal wordt er gesproken over twee talen waa…
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…

Nieuwe Hollandse Waterlinie bijna WerelderfgoedNieuwe Hollandse Waterlinie bijna WerelderfgoedDe Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie in Midden Nederland, is genomineerd voor de werelderfgoedstatus en…
Wat vindt men van Nederlanders?Wat vindt men van Nederlanders?Als Nederlanders denken wij zelf dat we een leuk volk zijn. We hebben onze mening klaar over inwoners van buurlanden, zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/140926-proces-sharia4belgium geraadpleegd op 30 september 2014
  • http://www.knack.be/nieuws/belgie/sharia4belgium-wilde-met-5-activiteiten-de-democratie-omverwerpen/article-normal-433067.html geraadpleegd op 30 september 2014
  • http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/1.1975841 geraadpleegd op 30 september 2014
  • http://www.hbvl.be/cnt/aid1256186/opdoeken-sharia4belgium-is-afleidingsmanoeuvre geraadpleegd op 30 september 2014
  • Friesch Dagblad 30 september 2014
  • Leeuwarder Courant 1 oktober 2014
  • Noe 11 februari 2015
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/26/hoe-jihadist-jejoen-bontinck-naar-syrie-vertrok-heimwee-kreeg-en-door-zijn-vader-werd-opgehaald-a1491402 Geraadpleegd op 16 september 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.