Koningsdag met Koning Willem-Alexander

Koningsdag met Koning Willem-Alexander Nederland viert in 2014 voor de eerste keer Koningsdag. Koning Willem-Alexander is jarig op 27 april en dat vieren we met een Koningsdag, tenzij zijn verjaardag op een zondag valt, zoals in 2014. In dat geval wordt uitgeweken naar een andere dag. In dat eerste jaar werd Koningsdag op 26 april gevierd. De eerste twee gemeenten die met de koninklijke familie Koningsdag vieren waren Graft-De Rijp en Amstelveen en verder zijn er overal in het land festiviteiten, zoals ook tijdens Koninginnedag gebeurde. Koningsdag is nationale traditionele dag.

Koningsdag en Koning Willem-Alexander

Koningsdag vindt een paar dagen voor de voordien gevierde Koninginnedag plaats. Koningin Juliana vierde op haar verjaardag, 30 april, samen met het volk Koninginnedag. Jaarlijks was daar een defilé op Soestdijk. Koningin Beatrix schafte bij haar aantreden het defilé af en ging op bezoek bij twee steden in het land om op die manier samen met het volk haar verjaardag te vieren. Beatrix is 31 januari jarig en dat is niet zo’n geschikte dag voor een volksfeest waar traditiegetrouw veel evenementen buiten plaatsvinden. Zij hield om die reden de 30ste april in ere. Elk jaar weer wordt er gehoopt op een oranjezonnetje en de temperatuur is doorgaans in april hoger dan in januari. Koningin Wilhelmina vierde Koninginnedag op haar verjaardag, 31 augustus. Willem-Alexander houdt weer vast aan zijn eigen verjaardag, 27 april.

Prinsessedag

Koninginnedag en Koningsdag vindt zijn oorsprong in Prinsessedag, de verjaardag van prinses Wilhelmina. Op 31 augustus 1885 werd die Prinsessedag voor het eerst gevierd. Na het overlijden van koning Willem III in 1890 werd voor de eerste keer een echte Koninginnedag gevierd. Het was toen vooral een feestdag voor kinderen, want Koninginnedag viel samen met de laatste dag van de schoolvakantie. Later werd het voor meer mensen een vrije dag en kregen meer Nederlanders tijd om een dag feest te vieren. Koninginnedag groeide uit tot een nationale feestdag.

Amstelveen en De Rijp

Amstelveen en De Rijp zijn de eerste gemeenten die de officiële Koningsdag mogen organiseren waar de koning en koningin op bezoek komen. Aanvankelijk zou vorig jaar Koninginnedag gevierd worden in deze twee steden, maar dat ging vanwege de abdicatie van koningin Beatrix niet door. Amstelveen en Graft-De Rijp hebben daarom in 2014 de primeur. Ze mogen de eerste Koningsdag organiseren.

Nooit op zondag

Koning Willen-Alexander is jarig op 27 april, maar dat valt in 2014 op een zondag. Het volksfeest vindt nooit op een zondag plaats en daarom is het verplaatst naar zaterdag 26 april 2014.

Koningspaar en prinses - Wel en niet aanwezig

Het koningspaar en prinses Beatrix komen samen met andere leden van de koninklijke familie om 10.00 uur aan in Graft-De Rijp en om 12.00 uur in Amstelveen. Prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien zullen daarbij aanwezig zijn. De drie dochters van Willem-Alexander en Máxima zijn er op de eerste Koningsdag niet bij, Mr.Pieter van Vollenhove en prinses Margriet treden wel aan. Prinses Mabel zal er niet zijn.

Bron: AJEL, PixabayBron: AJEL, Pixabay

De uitgekozen stad

De koning bepaalt zelf in welke plaats hij Koningsdag viert. Beatrix bepaalde dat voorheen ook zelf. Gemeenten nodigen het staatshoofd uit en rekening houdend met de spreiding over het land wordt een of worden er twee plaatsen gekozen. De provincies wisselen elk jaar, zodat elke streek van het land aan de beurt komt. Op de eerste twee Koningsdag-plaatsen had de koning geen invloed, omdat ze voor zijn aantreden al waren aangewezen.

Traditie

Koningsdag verschilt niet veel van Koninginnedag. Het is een traditionele dag volgens het Koninginnedagprogramma. Die programma’s voor de twee eerste Koningsdagsteden lagen immers al een jaar klaar en zijn voorbereid als een Koninginnedag. De steden hebben hun best gedaan om het programma zo leuk mogelijk te maken. Daar hadden ze genoeg tijd voor, omdat de grootste voorbereiding al in 2013 waren gedaan.

2015

In 2015 is het de eerste keer dat de Koningsdag als Koningsdag wordt georganiseerd. Er is iets veranderd aan de invulling van de dag en aan het programma, en dat is in 2015 voor het eerst te merken. Mr. Pieter van Vollenhove en prinses Margriet zijn er vanaf 2015 niet meer bij, hun zonen wel. De drie prinsesjes zijn ook op Koningsdag present. Erg veel is er niet veranderd aan het karakter van de feestdag. Koninginnedag had een beproefd populair recept en waarom iets wijzigen aan succesvol programma, dat leuk is voor de steden die bezocht worden en dat goed valt bij de mensen thuis die alles via de televisie volgen.

De Rijp

Elk jaar probeert een gemeente origineel voor de dag te komen. Amstelveen en De Rijp zullen alle twee hun sterke kanten benadrukken. De beide burgemeesters zijn de gastheren. Voor De Rijp is dat het pittoreske karakter, historie en klassieke sporten en spellen. De walvisvaart en haringvangst zullen ook een rol in het programma spelen. De gasten gaan een boottochtje maken. Om 11.00 uur is het programma afgelopen en vertrekt het gezelschap naar de tweede stad.
Burgemeester Ria Oosterop-van Leussen van De Rijp verwacht 10.000 tot 15.000 bezoekers.

Amstelveen

Amstelveen zet in op een moderner programma, met een flashmob en de nadruk op het internationale karakter van de gemeente door middel van een vlaggenparade. Jongeren spelen een grote rol in de activiteiten en het moderne Stadsplein is het middelpunt van de festiviteiten. Het koninklijk paar maakt volgens de traditie een wandeling over een parcours van minder dan een kilometer. Langs die route zijn er toneelstukjes en demonstreren inwoners van de gemeente dansen, muziek, sporten en spellen. In Amstelveen spuiten de fonteinen oranje. Burgemeester Fred de Graaf van Amstelveen verwacht dat er 20.000 tot 25.000 mensen langs de kant staan.

Vrijwilligers

In De Rijp werken 1200 en in Amstelveen 1400 vrijwilligers mee aan de invulling van de Koningsdag. Het feest kost ongeveer 1,5 miljoen euro. De provincie neemt een derde van de kosten voor haar rekening. De beide gemeenten betalen de rest.

Genieten
De koningin liet na afloop altijd weten dat ze had genoten van de steden die ze had bezocht en van het geboden programma. Of ze het echt zo fijn vond zullen we waarschijnlijk nooit weten. De koninklijke familie draagt er erg aan bij om het voor de gemeenten die bezocht worden tot een fijne dag te maken. Dat zal koning Willem-Alexander ook weer doen. Het bezoek vindt in de ochtend plaats.

Koningsdag vlag

De Dockumer Vlaggen Centrale ontwikkelde speciaal voor Koningsdag een Koningsdag vlag. Het is de oranje vlag die hiernaast staat afgebeeld, met het silhouet van de koning en de kleuren rood, wit en blauw. De vlag is te bestellen bij www.dvc.nl en kost €15,00.
In 2013 onwierp de DVC een Troonswisselingsvlag met de silhouetten van Beatrix en Willem-Alexander en in 2014 de Olympische Schaatsvlag.

Koningsdag Nieuwe Stijl

Eind 2014 kondigt de Koning een Koningsdag Nieuwe Stijl aan. Dordrecht is op 27 april 2015 de eerste stad die bezocht wordt in de stijl van de nieuwe Koningsdag.

Feestdagdatumdagweeknummer
Koningsdag 201426 aprilzaterdag17
Koningsdag 201527 aprilmaandag18
Koningsdag 201627 aprilwoensdag17
Koningsdag 201727 aprildonderdag17
Koningsdag 201827 aprilvrijdag17
Koningsdag 201927 aprilzaterdag17
Koningsdag 202027 aprilmaandag18
Koningsdag 202127 aprildinsdag17
Koningsdag 202227 aprilwoensdag17
Koningsdag 202327 aprildonderdag17
Koningsdag 202427 aprilzaterdag17
Koningsdag 202526 aprilzaterdag17

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koninklijk bezoek en vaderlandse feestdagKoninklijk bezoek en vaderlandse feestdagElk jaar op of rond de verjaardag van de vorst viert Nederland Koningsdag en bezoekt de koning een plaats in het land. W…
Koningin Beatrix – de troonswisselingOp 30 april 2013 vond een troonswisseling plaats. Koningin Beatrix trad af ten gunste van haar zoon Willem-Alexander. Be…

Bestaansrecht verenigingen: Te klein is niet fijnHet is een probleem waar veel kleine dorpen mee te kampen hebben, het steeds kleiner worden en het verminderen van jeugd…
Waarom is mode zo belangrijk?Waarom is mode zo belangrijk?Elk seizoen hangt er weer iets nieuws in de winkels, nieuwe kleuren, nieuwe patronen, nieuwe modellen die 'in' zijn. Met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DVC
  • www.kalender-365.nl
  • www.rtl.nl
  • www.rijksoverheid.nl
  • www.nos.nl
  • www.koningsdagnederland.com
  • www.nu.nl
  • Afbeelding bron 1: AJEL, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.