Beroemdheden die zich tot de islam hebben bekeerd

Beroemdheden die zich tot de islam hebben bekeerd Hoewel de islam vooral negatief in het nieuws komt, zijn er steeds meer mensen die zich tot dit geloof bekeren. Zo zijn er ook een aantal beroemdheden die zich hebben bekeerd. Busta Rhymes, Cat Stevens en Franck Ribéry zijn hier voorbeelden van.

Abel Xavier

Abel Xavier (1972) is een oud-voetballer die onder andere voor PSV, Liverpool en Everton uitkwam. Xavier is in Mozambique geboren, maar speelde voor het Portugees nationaal elftal. De verdediger was vooral befaamd door zijn opvallende kapsels. Men gaf hem dan ook de bijnaam Yeti. Abel Xavier verklaarde in 2009 tijdens een persconferentie dat hij zou stoppen met zijn voetbalcarrière. Tevens gaf hij aan dat hij zich bekeerd had tot de islam. Abel Xavier gaat tegenwoordig als Faisal door het leven.

Arnoud van Doorn

Nederland politicus Arnoud van Doorn is een voormalig lid van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Frappant is dat de PVV o.a. de anti-islam als ideologie heeft. Eind 2011 verliet van Doorn de PVV. Kort hierna begon hij zich te verdiepen in de islam. Dit deed hij in eerste instantie niet om zich te bekeren, maar om meer over het geloof te leren. 'Eigenlijk was ik aan het zoeken naar de waarheid’, aldus Van Doorn. Hij maakte bekend dat hij moslim was geworden en sloot zich aan bij de Partij van de Eenheid, een islamitische politieke partij. Tevens is hij president van de European Dawah Foundation, die bijvoorbeeld conferenties en debatten over de islam organiseert.
Net als Arnoud van Doorn bekeerde ook zijn pleegzoon zich tot de islam.

Busta Rhymes

Trevor Tahiem Smith, Jr.,,beter bekend als Busta Rhymes (1972), is een rapper die met veel bekende namen heeft samengewerkt. Mariah Carey, Mary J. Blige en Lil Wayne zijn enkele personen die op zijn lijstje staan. De rapper is geboren en getogen in de Verenigde Staten, maar is eigenlijk Jamaicaans. Dat hij Jamaicaans bloed heeft, is te horen is zijn muziek. Busta Rhymes maakte bekend dat hij zich tot de islam heeft bekeerd. Zijn islamitische naam vertelde hij echter niet.

Cat Stevens

Cat Stevens (1948), ook wel bekend als Yusuf Islam, is één van de bekendste voorbeelden van beroemdheden die zich bekeerden tot het islamitische geloof. De zanger werd geboren als Stephen Demetre Georgiou. Zijn vader is Grieks-Cypriotisch en zijn moeder is Zweeds. Stevens werd Grieks-orthodox opgevoed. In 1977 werd hij moslim. Na zijn bekering besloot hij te stoppen met het zingen van popliedjes en zijn kapitaal aan goede doelen te schenken. Wel nam hij albums met islamitische liedjes op In 2005 maakte hij echter zijn comeback als popzanger. Hij verklaarde deze comeback als volgt: 'De hele wereld is geëxplodeerd over dat fenomeen dat islam heet. Door de oorlog in Iran, vanaf 1980, veranderde de hele perceptie over islam. Plots was daar een nieuwe politieke kracht, die uitgedrukt werd door de islam. Ineens definieerden mensen me als een gevaar.
Wat ik nu vooral probeer te doen, is de schoonheid die ik in de islam ontdekte, terug te brengen, zonder al die politiek erbij. Dat is de reden waarom ik opnieuw begon te zingen. Dat is wat ik het best kan en de mensen zijn blij wanneer ik mijn oude songs zing. Hopelijk maken ook de nieuwe songs hen gelukkig.'

Dave Chappelle

De beroemde Amerikaanse komiek David Khari Webber Chappelle (1973), beter bekend als Dave Chappelle, bekeerde zich in 1998 tot de islam. Ook zijn broer en andere familieleden van Chappelle zijn tegenwoordig moslim. In een interview zei hij het volgende: ‘I don’t normally talk about my religion publicly because I don’t want people to associate me and my flaws with this beautiful thing. And I believe it is beautiful if you learn it the right way.’

Éric Abidal

Éric Abidal (1979) is een Franse international die voor FC Barcelona uitkomt. Abidal is al sinds zijn tienerjaren samen met de Algerijnse Hayet, die inmiddels zijn vrouw is. Hayet is een moslima. Dankzij zijn vrouw maakte Abidal kennis met de islam en besloot zich te bekeren. Zijn islamitische naam is Bilal.

Franck Ribéry

Franck Ribéry (1983) is een Franse profvoetballer. Sinds 2007 speelt hij voor het Duitse Bayern München. Ribéry is sinds 2002 moslim. Hij heeft zich voor zijn Algerijnse vrouw Wahiba bekeerd. Bilal Yusuf Mohammed is zijn moslimnaam. In 2009 legde hij samen met de Turkse voetballer Hamit Altintop de bedevaartstocht naar Mekka af.

Frédéric Kanouté

Frédéric Kanouté (1977) is een voormalig Frans-Malinese voetballer die o.a. voor de Spaanse club Sevilla FC heeft gespeeld. Op zijn 22e bekeerde Kanouté zich tot de islam en nam de naam Oumar aan. In het seizoen 2007/2008 moest zijn club Sevilla FC rekening houden met zijn geloofsovertuiging. Sevilla werd namelijk gesponsord door een site voor gok-en kansspellen. Zaken als gokken zijn niet toegestaan volgens de islam, waarop Kanouté aanvankelijk besloot een merkvrij T-shirt te dragen. De internetsite kwam echter met een voorstel dat de beroemde aanvaller niet kon weigeren. Het bedrijf stelde namelijk voor om geld te doneren aan een islamitische liefdadigheidsinstelling als Kanouté het shirt met hun sitenaam erop zou dragen.
In datzelfde jaar kocht Kanouté een moskee in Sevilla. De moskee in kwestie stond namelijk op een terrein dat verkocht zou worden. In 2009 tilde Kanouté zijn shirt op na het scoren van een doelpunt. Hij had een zwart shirt aan waar ‘Palestina’ op stond. Voor deze actie kreeg de voetballer een gele kaart en een boete van 4000 dollar.

Ice Cube

Ice Cube (1969) werd geboren als O'Shea Jackson. Hij is een bekende rapper en acteur. In 1992 bekeerde Ice Cube zich tot de islam. Naar eigen zeggen is hij niet strikt in de rituelen, zoals 5 keer per dag bidden, maar is zijn geest wel verenigd met die van Allah.

Lindsey Van Gele

Ook België kent een bekend persoon die zich tot de islam heeft bekeerd: Lindsey Van Gele (1993). Zij was één van de Miss België-finalisten. Ze is verloofd met de Malinese voetballer Mamoutou N’Diaye die voor SV Zulte Waregem speelt.
In september 2014 werd bekendgemaakt dat Lindsey Van Gele moslima is. Haar islamitische naam is Aicha.

Jermaine Jackson

Jermaine LaJaune Jackson (1954) is één van de broers van The King of Pop, Michael Jackson. Jermaine Jackson is zelf ook zanger. In het jaar 1989 bekeerde hij zich tot de islam. Zijn islamitische naam is Muhammed Abdul-Aziz. In 2007 verklaarde Jermaine Jackson dat hij hoopte dat zijn broer Michael zich ook zou bekeren. ‘Het zal hem beschermen tegen alles waarvoor hij wordt aangevallen.’

Kristiane Backer

Kristiane Backer (1965) is een Duitse presentatrice. Zij was de eerste videojockey van Duitse afkomst die voor de Engelstalige muziekzender MTV Europe werkte. In 1992 maakte Backer kennis met de Pakistaanse cricketspeler Imran Khan. Hij gaf haar boeken over de islam. Ook maakten Khan en Backer een rondreis door Pakistan. Geïnspireerd door de reis, de boeken en de moslims die ze ontmoette, bekeerde Kristiane Backer zich in 1995 tot de islam.Toen de Duitse media haar bekering ontdekten, werd haar contract beëindigd. Backer ontmoette haar huidige man via het internet. Haar echtgenoot is een Tv-producer die net als zij moslim is.
Kristiane Backer schreef twee boeken over haar bekering: Van MTV naar Mekka. Hoe ik geïnspireerd raakte door de islam (2009) en Islam as a Way of the Heart: Why I am a Muslim (2010).

Mike Tyson

Michael Gerard Tyson (1966), oftewel Mike Tyson, is een voormalig bokser. Door velen wordt Mike Tyson als een bokslegende beschouwd. Hij wordt niet alleen door zijn bokstalent gekend, maar ook om zijn turbulente privé-leven. In 1991 deelde Tyson het bed met de toen 18-jarige Desiree Washington, een deelneemster van Miss Black Rhode Island-verkiezingen. Een jaar later werd de beroemde bokser schuldig bevonden aan verkrachting en werd hij tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij ging echter voor drie jaar achter de tralies. In deze periode bekeerde Tyson zich tot de islam en nam de naam Malik Abdul Aziz aan.

Muhammad Ali

Muhammad Ali (1942) is misschien wel de enige beroemdheid die met zijn nieuwe, islamitische naam bekendheid verwierf. De beroemde bokser werd als Cassius Marcellus Clay, Jr. geboren, maar hij veranderde zijn naam toen hij in 1964 lid werd van de Nation of Islam. Destijds waren er maar weinig journalisten die dit accepteerden. Ze bleven de bokser met zijn oude naam aanspreken. Niet alleen zijn bekering maakte Muhammad Ali tot middelpunt van discussie. Ali weigerde om deel te namen aan de Vietnamoorlog. "Oorlog tegen de Heilige leerstellingen van de Koran is. Ik probeer mijn dienstplicht niet te ontduiken. We worden geacht niet aan een oorlog deel te nemen, behalve wanneer hiertoe opgeroepen door Allah of de Heilige Profeet. We nemen geen deel aan een Christelijke oorlog of welke oorlog van ongelovigen dan ook, “ aldus Muhammad Ali. Het werd hem verboden om de komende drie jaar als profbokser aan de slag te gaan. Tevens belandde Ali achter de tralies. In 1970 maakte hij zijn comeback als bokser.
Sinds het begin van de jaren '80 lijdt Muhammad Ali aan de Ziekte van Parkinson als gevolg van zijn sportcarrière.

Nicolas Anelka

Nicolas Sebastien Anelka (1979) is een Frans profvoetballer die o.a.voor Arsenal, Real Madrid en Chelsea heeft gespeeld. In 2004 was de Franse spits op vakantie in de Verenigde Arabische Emiraten waar hij zich tot de islam bekeerde. De islamitische naam die hij aan heeft genomen is Abdul-Salam Bilal.

Sean Stone

Sean Stone (1984) is een Amerikaanse filmmaker en acteur. Zijn vader is de bekende filmregisseur Oliver Stone. Toen Sean Stone reisde naar Iran besloot hij dat hij meer wilde weten over de islam. In 2012 bekeerde hij zich tot de islam en nam de naam Ali aan. Sean Ali Stone is een sjiitische moslim.
© 2011 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Islam en haar pijlersHedentendage is de Islam een veelbesproken en helaas ook veel bekritiseerde religie. Helaas, omdat het grootste deel van…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Christendom en islam: wat is het belangrijkste verschil?Christendom en islam: wat is het belangrijkste verschil?Moslims en christenen. Beide geloven in een grote almachtige God. Beide hebben een heilig boek dat het geopenbaarde woor…
Wie is Allah? Ontdek de Arabische God uit de IslamWie is Allah? Dat is een vraag die vele gelovigen en ongelovigen zich wellicht zullen stellen. Opmerkelijk is dat het wo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Wikipedia
  • Nieuwsblad.be
  • http://www.theguardian.com/
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 15-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.