Een samenvatting over het Hindoeisme
Ben je op zoek naar een uitgebreide beschrijving over het Hindoeisme ? of moet je er voor school of studie een werkstuk over schrijven? Dan kan je hier alle informatie vinden die je nodig hebt :)
Wat is het Hindoeisme?
Hindoeisme is een van de oudste levende godsdiensten. Het is het geloof van mensen die Hindoes heten en die vooral in india wonen,waar het Hindoeisme begonnen is. De godsdienst speelt een belangrijke rol in het leven van de hindoes. Ze heeft te maken met de manier waarop de mensen daar leven, met wat ze eten en hoe ze tegen de wereld aankijken. Eigelijk noemen de hindoes hun godsdienst niet hindoeisme, dat woord is bedacht door de westerse geleerden in de 19e eeuw. Hindoes noemen hun geloof 'Sanatana Dharma' wat betekent 'eeuwige leer' of 'eeuwige wet. Hindoeisme is een levendig,kleurig en soepel geloof dat op verschillende manieren kan worden vorm gegeven
Hoelang bestaat het Hindoeisme?
Het Hindoeisme heeft zich zo tussen 1200 en 800 V.C. ontwikkeld uit een Indogermaanse godsdienst, onder opname van veel elementen uit de plaatselijker religies.
De geschiedenis van het hindoeisme begint met de komst van de Ariërs in India. De naam Hindoe is ontleend aan 'Het volk dat aan de andere kant van de rivier de Sindhoe leefde'. De Ariërs hebben hun godsdienstige kennis en gebruiken opgetekend in de vier Veda's. Hierin staan niet alleen de kennis maar ook de religieuze teksten en gedachtens. Ze bestaan uit religieuze hymnen over God(en), spirituele filosofie, het universum, de natuur en de juiste levenswijze. Het woord 'Veda' is etymologisch verwant aan het werkwoord weten en betekent kennis.
Er is nog geen betrouwbare datering voor het ontstaan van de Veda's. De oudste Veda, de Rig Veda, zou buiten India ontstaan zijn bij Ariërs, die vanaf het 5e millennium v. Chr. India binnentrokken. De latere Veda's zouden grotendeels in India door zogenoemde rishi's of wijze clanhoofden geschouwd zijn
Men heeft pogingen gedaan om de Veda's te dateren aan de hand van astronomische verwijzingen. Daar komen data uit van 12.000 v.C. tot 4000 v.C. De religieuze hindoe-visie veronderstelt dat de Veda's tijdloos zijn en al bij het ontstaan van de mensheid zouden zijn geopenbaard. Anderen stellen dat de afzonderlijke mantra's van de Veda's door mediterende rishi's (geleerden/zieners) zijn 'ontvangen' en later zijn gebundeld.
De Vier Veda's
De 4 Veda's zijn:
- de Rig Veda: basisveda met de hymnen die ook in de andere deels worden herbruikt
- de Sama Veda: zangvorm
- de Yajur Veda: zwarte en witte
- de Atharva Veda: rituelen
De Veda's zijn geschreven in een zeer oude vorm van Sanskriet. Woorden kunnen hierin een groot aantal en veel verschillende betekenissen hebben. Hierdoor zijn er veel verschillende interpretaties van één tekst mogelijk. Soms lijkt dat zo bedoeld, maar vaak ook niet.
God/goden en Filosofie
Binnen het hindoeïsme bestaan veel verschillende stromingen. Er zijn hindoes die monotheïstisch zijn, hindoes die polytheïstisch zijn en hindoes die monistisch zijn. De monotheïsten zien elke 'god' als facet van de ene God. De monisten geloven dat God en de ziel één zijn.
Een aantal van de meest bekende goden zijn:
- Brahma - Brahma vertegenwoordigt het genererende of scheppende aspect van G-O-D in de drie-eenheid Generator (Schepper)/Onderhouder/Destructor (Vernietiger)
- Vishnu - Vishnu is het onderhoudende (beschermende) aspect van God en doordringt alles in dit universum
- Shiva - Shiva vertegenwoordigt het transmuterende of vernietigende aspect van God. Alles in de schepping bestaat maar tijdelijk en zal vroeger of later getransmuteerd of vernietigd worden
- Krishna - Krishna wordt wel de God van de bhakti of devotie genoemd. Maar Hij is tevens de koning die aan de zijde van Arjuna de strijd aanvoerde in de Mahabharata oorlog. Ook Krishna wordt wel gezien als een grote historische Goeroe die geassocieerd wordt met Yoga
- Rama - Rama is de held van het prachtige heldenepos de Ramayana, dat het verhaal vertelt van zijn overwinning op de boosaardige koning Ravana. Rama wordt aanbeden als de ideale mens: dapper, knap, trouw en vriendelijk. Hij is een grote held, een goede echtgenoot en een rechtvaardige koning. De apengod Hanuman, die Rama helpt om Ravana te verslaan, wordt zelf ook als een god vereerd. Rama is de zevende incarnatie van Vishnu.
- Durga - Durga wordt gezien als één van de vormen van Devi (de Godin). Ze belichaamt het centrum van de kracht (Shakti), waarmee het universum is gecreëerd. Ze wordt vaak afgebeeld met veel armen met wapens en rijdend op een tijger. Hiermee zou zij vele demonen verslagen hebben.
- Ganesha - Ganesha, de god met het "olifantenhoofd", neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen.
De twee belangrijkste boeken zijn : 'het Pamayana 'en de Mahabharata'
De Mahabharata , soms gewoon Bharata genoemd, is een zeer omvangrijk religieus en filsosofisch epos uit India. De Mahabharata is het op twee na grootste literaire werk van de wereld en bestaat uit 18 delen (zogeheten parva's), die elk weer onderverdeeld zijn in kleinere delen. De titel (met de klemtoon op bha) is afgeleid van Maha (Sanskriet: groot) en Bharata (Sanskriet: India/wereld/alles). Mahabharata betekent dus zoiets als "Groot India" of "Gehele Wereld".
Reïncarnatie & Karma
Reïncarnatie is het geloof dat het niet-lichamelijke deel van een levend wezen (soms ziel genoemd) na de dood niet verdwijnt maar opnieuw in een ander levend wezen geboren wordt. Het idee van reïncarnatie bestaat al sinds vele duizenden jaren voor Christus, en komt voor in diverse religies en culturen verspreid over de gehele wereld. Het is het meest bekend als onderdeel van het hindoeïsme en boeddhisme
Het idee achter reïncarnatie is soms dat het mensenleven een leerschool is; een ziel reïncarneert in een ander levend wezen om via dat andere levende wezen nieuwe dingen te "leren" en nieuwe ervaringen op te doen.
Karma (Pāli: Kamma) is een begrip uit het hindoeïsme en het boeddhisme, dat het idee inhoudt dat alles wat we doen, denken en zeggen weer bij ons terug komt. Karma omhelst de volledige cyclus van oorzaak en gevolg. Karma is de som van alle individuele impulsen, gedachten, woorden, handelingen in heden verleden en toekomst. Het effect daarvan creëert de ervaringen (van heden, verleden en toekomst) en maakt ieder individu verantwoordelijk voor het eigen leven, vreugde en pijn, voor zichzelf en voor anderen.
In de religies die van reïncarnatie uitgaan breidt karma zich uit door het huidige en de vele vroegere en latere levens. Karma wordt gezien als een natuurwet. Het is de wet van "actie en reactie". Er is dus niet een God die meteen straft, maar in de natuur is een inherent evenwichtsmechanisme aan het werk. De natuur zoekt in alles het evenwicht vanzelf. Een gunstige handeling heeft van nature gunstige gevolgen voor de ontwikkeling, en slechte (amorele) acties hebben slechte of onplezierige gevolgen.
Het resultaat van het karma dat nú gemaakt wordt, kan in dít leven óf, met enig uitstel, in een volgende leven ontstaan. Dingen die we nu meemaken kunnen dan ook een resultaat zijn van een actie die we in het huidige leven of in een vorig leven uitgevoerd hebben. Het resultaat van een actie wordt vipāka (pāli) genoemd.
Het opvallende aan het Hindoeisme is dat deze religie - integenstelling tot andere religie's- geen stichter, geen profeet, geen dogma's (vast omlijnde geloofsartikelen) en geen opperbestuur heeft.