Maria; De wonderbaarlijke medaille
In de nacht van 18 op 19 juli 1830 verschijnt Maria voor de eerste keer aan Catherina. De eerste keer spreekt zij ongeveer 2 uur met de Heilige Maagd. Er wordt haar verteld dat God haar wil belasten met een missie en dat zij hier veel moeilijkheden door zal ondervinden. Catharina zelf zal dit moment omschrijven als het mooiste van haar leven.
Het klooster van de Dochters van de Liefde
Op 24 april 1581 komt in het Franse plaatsje Pouy bij Day (de na zijn dood heilig verklaarde) Vincentius à Paolo ter wereld. Hij studeert theologie en wordt in 1612 Pastoor in Clichy te Parijs. Samen met enkele geestelijken stichtte hij een missiecongregatie die zich de Lazaristen noemden. Tevens stichtte zij een vereniging van burgervrouwen. Deze vrouwen ontfermden zich over de zieken en de armen. Hieruit zijn de Dochters van de Liefde ontstaan.
Catherina
Catherina Zoé Labouré werd, als 9e in een gezin van 19 kinderen, geboren op 2 mei 1806 in Fain-les-Moustiers. Haar vader was boer en leefde in zware armoede. Wanneer Catharina 9 jaar is komt haar moeder te overlijden. Catharina vraagt de Heilige Maagd Maria na de begrafenis van haar moeder, of Maria op aarde voortaan de plaats van haar moeder wil innemen.
In 1830 treedt Catharina in in het klooster van de Dochters van de Liefde in de Rue du Bac in Parijs.
Op de vooravond van het feest van de Heilige Vincentius, kregen alle zusters van de directrice een klein stukje linnen van het rochet dat Vincentius gedragen had. Catharina scheurde het stukje in twee delen en stopte één deel in haar mond en slikte het door. Dit deed zij zodat de Heilige Vincentius genade voor haar mocht krijgen, dat zij de Heilige Maagd mocht zien.
Verschijningen
In de nacht van 18 op 19 juli 1830 verschijnt Maria voor de eerste keer aan Catherina. De eerste keer spreekt zij ongeveer 2 uur met de Heilige Maagd. Er wordt haar verteld dat God haar wil belasten met een missie en dat zij hier veel moeilijkheden door zal ondervinden. Catharina zelf zal dit moment omschrijven als het mooiste van haar leven.
Op 27 november van datzelfde jaar had Catharina haar 2e ontmoeting met Maria. Dit gebeurde tijdens de meditatie in de kapel. Maria stond op een halve bol en had twee kleinere bollen in haar handen. Maria droeg ringen om haar vingers met glanzende stenen. Uit die stenen kwamen waaiervormige stralen die de halve bol beschenen. Catharina hoorde Maria zeggen: “ Zie daar het symbool van genade, die ik verleen aan hen, die erom vragen” .
Gelijktijdig zag Catharina een ovaal wat Maria omstraalde. Hierin stond in goudkleurige letters geschreven: “O Maria zonder zonden ontvangen, bid voor ons die onze toevlucht tot u nemen”.
Het is het symbool van de genaden die Heilige Maria namens God verleend aan zij die erom vragen.
Het ovaal draait zich om en Catharina ziet op de achterkant de M staan. Hierboven staat het kruis en eronder twee harten. Alle genade loopt via het kruis, daarvandaan het verlossingsteken dat het monogram bekroont, en het nog onderstreept door de symboliek van de twee uit liefde gemartelde harten. De opdracht van Maria was:
“Laat een medaille slaan naar dit model. Zij, die haar zullen dragen om de hals, zullen grote genade ontvangen. De genaden zullen overvloedig zijn voor degenen, die haar met vertrouwen dragen”.
Pater Aladel
Catharina´s biechtvader, pater Aladel, was erg voorzichtig met wat zijn pupil hem toevertrouwde. Nadat Catherina hem ervan vergewiste dat Maria in een derde verschijning zich zeer ontevreden had getoond omdat de medaille nog niet was geslagen, nam hij contact op met Mgr. Quelen te Parijs. Twee jaar na de verschijningen mag de medaille geslagen worden.
Gebed behorende bij deze medaille
Deze medaille, beter bekend als de Wonderbaarlijke Medaille omdat er vele genezingen en wonderen aan zijn toegekend, heeft ook een eigen gebed:
Onze Lieve Vrouw van de Wonderbare Medaille,
U hebt al zoveel gebeden verhoord, zoveel zieken genezen,
daarom kom ik vol vertrouwen tot U.
De vele wonderbare gebedsverhoringen die op uw voorspraak verkregen werden,
vervullen ook mij met de vaste hoop ,dat u ook mijn gebed wilt verhoren.
Een van hen die mij dierbaar zijn, is ziek.
Ik vraag U voor: (naam van de zieke)de gezondheid naar het lichaam, als het hem of haar zalig is.
Ik vraag U voor ons allen onderwerping aan Gods Heilige wil, opdat wij ons lijden geduldig mogen dragen.
Amen.
O Maria, zonder zonde ontvangen, bidt voor ons, die onze toevlucht tot U nemen.
Amen
De dood van Catharina
Op 31 december 1876 sterft de dan 71 jarige Catharina. Haar lichaam wordt 56 jaar na haar dood opgegraven. Pas dan is het proces naar haar zaligverklaring in gang gezet. Tot verwondering van degene die haar opgraven blijkt het lichaam van Catharina nog geheel in tact te zijn. Zelf de kleur van haar ogen is nog zeer duidelijk zichtbaar. Op 28 mei 1933 wordt zij zalig verklaard en pas op 27 juli 1947] door paus Pius XII heilig. Door haar heiligverklaring werd zij de patrones van de duivenmelkers, omdat zij op jonge leeftijd de zorg had voor ongeveer 700 duiven. Evenals Bernadette Soubirous ligt Catharina opgebaard in een glazen kist.